muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

El PSIB pressiona a Madrid perquè mantengui la nacionalitat històrica

Vol que el grup socialista en el Senat voti l'actual text de l'Estatut d'Autonomia

Els socialistes balears es troben aquest dies en una disjuntiva. Volen mantenir a la reforma de l'Estatut el reconeixement de «nacionalitat i identitat històrica» que aprovaren «per error» al Congrés, però des del grup parlamentari del PSOE a Madrid els recorden que havien arribat a un pacte amb el PP on es parla de nacionalitat, encara que no es fa una declaració explícita de la nacionalitat històrica.

El candidat socialista a la presidència del Govern balear, Francesc Antich, explicà ahir que estan «fent gestions a Madrid» perquè l'article 1 de la reforma quedi com s'aprovà al Congrés, és a dir, que els senadors socialistes no presentin cap esmena al text introduït pel PNB a instàncies d'Unió Mallorquina, el seu soci europeu, i on es recull el reconeixement de «nacionalitat i identitat històrica».

Antich no ocultà, no obstant això, que aquesta demanda és complicada. Els parlamentaris socialistes havien arribat a un acord amb els seus homòlegs populars per presentar les mateixes esmenes i aprovar conjuntament la reforma de l'Estatut balear a les Corts. Per tant, la resposta inicial des del PSOE ha estat que no tocaran la nacionalitat històrica «si això no implica rompre el consens general assolit amb el PP» en la reforma estatutària, segons manifestà Antich.

Tant des del PSM-Nacionalistes de Mallorca com des d'Unió Mallorquina (UM) consideren que aquest reconeixement dóna més força a les institucions balears «per fer-se valer davant Madrid i avançar en l'autogovern».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.