algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

El Govern converteix avui l'Albufereta de Pollença en un gran parc protegit

Aquesta àrea, d'una superfície de quasi 300 hectàrees, té un gran valor ecològic

El Consell de Govern aprovarà avui l'adquisició de l'Albufereta, situada en els termes de Pollença i Alcúdia, per dotar-la d'una especial protecció classificant-la com a parc natural o bé com a espai natural. La decisió arriba sis dies abans de la gran manifestació contra les urbanitzacions convocada pel GOB i que té el suport dels partits del Pacte de Progrés.

Amb aquesta mesura, l'Executiu autonòmic respondrà també a una obligació adquirida des de l'aprovació de la Llei d'espais naturals (LEN) l'any 91 i a una llarga exigència de col·lectius polítics i socials, com el Grup d'Ornitologia Balear (GOB).

De fet, el 1993 els ajuntaments de Pollença i d'Alcúdia sol·licitaren al Govern balear la declaració d'aquesta zona com a espai natural. L'any passat el GOB denuncià el Govern balear i l'estatal davant la Unió Europea, ja que considerava que ambdues administracions estaven incomplint una directriu comunitària que l'oligava a protegir la zona. Els ecologistes exigiren que l'Albufereta fos declarada Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). Fins avui, la tercera zona humida de Mallorca, amb una superfície de quasi tres-centes hectàrees, només era classificada com Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI), fet que només li concedia una certa protecció de tipus urbanístic.

L'Albufereta, de propietat privada, és actualment un vedat de caça d'aus aquàtiques, el principal de les Illes Balears.
Precisament, l'excessiva pressió cinegètica era el principal problema ecològic que denunciava el GOB. Segons ha reiterat l'organització ecologista, la caça impossibilita la tranquil·litat necessària per al manteniment o augment de la població ornitològica. Fins i tot, s'hi havia detectat la mort per dispars d'espècies en perill d'extinció.

Ara fa un any el GOB va localitzar a la zona un cadàver d'un exemplar de cigonya negra, catalogada com a espècie «en perill» per la legislació espanyola, i les posteriors anàlisis demostraren que l'animal morí a causa d'un dispar amb munició de caça. Altres agents que fan malbé la zona són la pressió urbanística circumdant, l'abocament de restes de construcció o la realització d'obres hidràuliques.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.