algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 20°
20°

El Fòrum Ciutadà convocat pel CIM reclama el creixement turístic zero

El Fòrum Ciutadà convocat pel CIM aposta clarament per un model proteccionista, segons es desprèn de les enquestes realitzades a la sortida de la primera reunió d'aquesta assemblea per Gadeso i Gerència de Gestió de Mitjans de Comunicació. Un 73% dels enquestats es manifesta favorable al creixement zero de l'allotjament turístic; un 77% considera necessària un política de desclassificació del sòl urbanitzable; i un 81% estima oportuna una moratòria urbanística.

El Fòrum Ciutadà és una assemblea de representants de la societat civil, d'entitats ciutadanes i de sectors econòmics, que el Pacte de Progrés convoca perquè l'«acompanyi» en la redacció del pla territorial de Mallorca. Ahir es va reunir per segona vegada i en el transcurs de la jornada es varen donar a conèixer els resultats d'una enquesta realitzada en la primera sessió.

En les solucions apuntades per a diversos problemes detectats l'aposta conservacionista de la societat civil es confirma: defensa del compostatge i rebuig a la incineració; així com defensa del desdoblament de les actuals carreteres i oposició a les autopistes.

En els resultats de l'enquesta es detecta també un elevat grau de consciència de la necessitat de potenciar els transports públics (54%) i de l'ampliació de la xarxa viària (40%).

És molt significativa la relativa acceptació per solucionar el problema de l'aigua de les plantes potabilitzadores i dessaladores (23%), que contrasta amb el 54% que demana una millora en la gestió dels aqüífers i del 23% que exigiex estalvi en el consum.

L'apartat energètic indica un quasi empat entre les solucions tradicionals "nova planta (26%) i connexió amb la Península (26%)" i les mesures d'estalvi i energies alternatives (26%).

Com es pot observar en el gràfic, el nivell de satisfacció per les infraestrutures, expressat en una qualificació de zero a deu, dóna un suspens als encarregats de la seva gestió.

Aquest descontentament es radicalitza en arribar a l'ordenació urbanística. La qualificació que atorga el Fòrum Ciutadà als seus gestors és d'un 3'3. En referència al sòl rústic s'opta majoritàriament per la seva vocació agrícola i ramadera (40%). Però al mateix temps un 34% indica que s'ha de possibilitar un determinat creixement en els entorns dels seus nuclis urbans. També es considera significatiu que un 22% cregui que ha de ser possible l'ús del sòl rústic com a segona residència per als mallorquins.

En referència al sòl urbanitzable, una majoria relativa (45%) considera que és necessària la seva desqualificació en funció dels interessos generals, però tenint en compte la seva situació legal (seguretat jurídica).

Un 81% considera necessària una certa moratòria, enfront de només un 14% que la considera perjudicial.
Tot i la baixa qualificació que obté la gestió del territori i de les infraestructures, el model econòmic vigent és considerat encertat. Així i tot, un 60% considera que és necessari fer compatible el turisme amb altres activitats econòmiques.

Les matisacions arriben, però, aviat. L'opinió unànime és que el creixement turístic s'ha de frenar. La majoria opta per una política de desestacionalització amb creixement zero en temporada alta. Una quarta part considera que el possible fre zero ha d'estar relacionat amb la demanda, mentre que un 23% creu que el creixement ha de ser un zero absolut. En la mateixa direcció apunta l'opinió d'un 55% que considera que l'aeroport no ha d'augmentar la seva capacitat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.