cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.97°
12°

El projecte de l'autopista de la UIB divideix la comunitat universitària

El campus es convertirà en punt de debat entre les diferents postures

El Govern ho té clar. El Pla general de carreteres ha estat aprovat i inclou l'anomenat desdoblament de la carretera de Valldemossa, que també condueix al campus universitari i al futur parc BIT, i que es convertirà en una autopista de gran envergadura en un parell d'anys. Però això no significa que els opositors s'hagin resignat, sinó més aviat tot el contrari. I és que aquest «faraònic» projecte (segons definició del GOB) ha suscitat opinions per a tots els gusts. Tant és així, que es pot parlar d'una divisió de la comunitat universitària, que serà una de les més afectades per la construcció de la via.

L'associació d'estudiants AIDE va manifestar ahir públicament el seu suport al projecte del Govern, el qual considera que és «necessari i molt positiu» per als interessos de la comunitat universitària, que cada dia fa servir aquesta carretera per arribar al campus. Una opinió enfrontada a la postura que des del començament ha mantingut una altra associació estudiantil de la UIB, el BEI (Bloc d'Estudiants Independents), que fins i tot formen part de la Plataforma antiautopista que encapçala el GOB i que integra partits polítics (PSOE, PSM i Els Verds), associacions de veïns i altres agrupacions.

D'altra banda, també el rectorat de la Universitat hi diu la seva. Així, el rector Llorenç Huguet ha manifestat reiteradament, en nom de tot el seu equip de govern, que el projecte del Govern li sembla exagerat i massa impactant. Una vegada introduïdes les modificacions en el disseny definitiu, la rotonda d'accés al campus universitari ha estat l'única esmena del rectorat que la Conselleria d'Obres Públiques ha inclòs al projecte, renunciant així al pas elevat. En qualsevol cas, la decisió fou salomònica, ja que el que demanava realment la Universitat era un pas soterrani, que segons els tècnics no ha estat possible a causa de les filtracions d'aigua que provocaria la proximitat d'un torrent.

Aquesta diversitat d'opinions no ha provocat cap enfrontament fins ara, tot i que en diferents reunions cap de les parts no ha convençut les altres. Aquest és el cas de les associacions d'estudiants, que s'han reunit un parell de vegades per parlar d'aquest tema, però mai no han aconseguit apropar postures. De les cinc associacions existents a la Universitat, AIDE és partidària de l'autopista, BEI i AUIB són opositores fermes i UEP i AUBA no s'han posicionat públicament, tot i que mai no han donat suport al projecte oficial.

El que s'ha de veure és què pot passar quan les diferents parts comencin a fer actuacions informatives al campus, com tenen previst per a les properes setmanes. Els opositors del projecte han començat a fer actes informatius a les barriades afectades (Son Sardina fou la primera dissabte passat), però tenen previst fer-ne d'altres al campus amb distribució de fulletons informatius.

Per la seva banda, l'associació AIDE també en començarà a informar l'alumnat universitari, mitjançant taules informatives, la setmana que ve. Mentrestant, repartiran fulletons i recolliran signatures a favor del desdoblament de la carretera, que segons ells evitarà embossos i reduirà els accidents, la qual cosa consideren encara més important que els problemes de fluïdesa del trànsit.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.