nubes dispersas
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.39°
10°

Acció Social preveu que el pla d'integració d'immigrants serà aprovat el primer trimestre del 1999

Més de vint entitats institucionals i no governamentals participen en el projecte

La Direcció General d'Acció Social del Govern balear preveu que el pla d'integració d'immigrants s'aprovi el primer trimestre de 1999, segons fonts de la institució.

La iniciativa és la primera de tant abast en aquest àmbit a la nostra comunitat, ja que pretén establir tot un seguit de serveis i mecanismes per regular i dirigir l'adaptació dels estrangers no comunitaris.

Els informants han recordat que, d'acord amb la normalitat, primer el Consell de Govern donarà el vistiplau al projecte i després passarà al Parlament de les Illes Balears, on es farà l'aprovació definitiva.

Per definir tots aquests aspectes, Acció Social ha comptat amb la col·laboració de més de vint entitats institucionals i associatives amb experiència en la qüestió.

Així, han fet aportacions en el disseny del pla la Conselleria de Sanitat i Consum, la de Treball i Formació, Foment i la d'Educació, Cultura i Esports. També han donat suport tots els consells insulars i els ajuntaments de Palma i sa Pobla. De part de l'administració perifèrica de l'Estat han participat Delegació del Govern, la Delegació Provincial de Treball i l'Insalud.

Entre les ONGs implicades hi trobam Cáritas, la Creu Roja, Justícia i Pau, Médicos del Mundo i Drets Humans. De la mateixa manera, Acció Social va convidar a sumar-se al projecte diverses associacions d'immigrants, algunes de les quals s'han presentat de manera directa i d'altres han delegat la seva representació en la Federació d'Immigrants de Balears.

Fonts d'Acció Social han informat que els objectius del pla són «el coneixement i l'anàlisi de la realitat social dels immigrants». A més, s'han de programar les accions pertinents, han afegit, «per eliminar la discriminació, promoure la inserció i els valors de convivència i la tolerància».

En la mateixa línia, pretenen que el pla «garanteixi l'exercici dels drets, eviti el racisme i la xenofòbia, i que elimini les barreres lingüístiques».

El projecte, per assolir aquetes fites, estableix com a paràmetre fonamental la «participació dels immigrants a l'hora de tractar els seus problemes», ja que fins ara, en la majoria d'ocasions, els han representat entitats o institucions però no han pogut donar el seu parer de manera directa.

Segons va anunciar el passat juliol la consellera de Presidència, Rosa Estaràs, l'Institut Balear d'Estadística està elaborant un cens dels immigrants establerts a les Balears per determinar l'extensió del col·lectiu afectat.

L'estudi es du a terme per mandat parlamentari i encara no s'ha fet públic, encara que Estaràs el qualificà com a una eina fonamental per donar forma al pla. La consellera declarà en el seu dia que fins que el cens no estigui acabat no es podrà determinar quina és la partida pressupostària que necessita el projecte.

Coordinar-se  

El pla serà un avanç substancial per a una realitat que de vegades ha patit de descoordinació. En aquest sentit, el conseller de Benestar Social del CIM, Damià Pons, ha transmés a «Diari de Balears» la preocupació per la confrontació que s'ha establert entre el Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (Cite) i la Federació d'Immigrants, quan tots lluiten pel mateix.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.