algo de nubes
  • Màx: 20.15°
  • Mín: 13.93°
19°

La Conselleria iniciarà una campanya perquè el personal mèdic deixi de fumar

L'increment en la venda de tabac a les Balears supera el del conjunt de l'Estat

La Conselleria de Sanitat del Govern balear, amb coordinació amb l'Insalud i el Ministeri de Sanitat, iniciarà a final de mes una campanya per combatre el tabaquisme entre el col·lectiu mèdic.

El director general de la Conselleria, Joan Crespí, ha notificat aquesta iniciativa a Diari de Balears i ha argumentat que «és contradictori que un metge aconselli als seus pacients que deixin de fumar si ell fuma».

El consum de tabac entre el personal sanitari, ha explicat el director general, era substancialment més elevat al de la població en el seu conjunt. De tota manera, l'índex de fumadors dins el col·lectiu ha experimentat un descens notable fins al dia d'avui, encara que entre les dones manté unes proporcions preocupants.

La campanya, ha explicat Crespí, consistirà amb la distribució a metges i personal sanitari en general, així com a professionals d'Atenció Primària, de material de vídeo, documentació escrita i d'uns tríptics on es reflectirà l'efecte del tabac i un seguit de consells per aconseguir deixar-lo.

El programa, ha afegit Crespí, està enfocat de tal manera que indueix al col·lectiu sanitari a convertir-se en transmissor als seus pacients d'aquesta informació i de les recomanacions adjuntes per combatre l'hàbit.

El director general ha destacat que «el tabac és la droga número 1, la que més problemes causa», i ha manifestat que per combatre la situació «la primera passa l'ha de fer el personal sanitari».

La situació no és per menys. Segons les dades recollides per l'Institut Balear d'Estadística (IBAS), les morts per malalties respiratòries a les Balears "la immensa majoria provocades pel tabac" mantenen una pujada progressiva.

Així, de les 627 defuncions registrades el 1995 per aquest concepte, es va passar a 666 l'any següent, per arribar a comptabilitzar-ne 713 a final del 1997.

Els efectes del tabac sobre la població seran encara més alarmants si es manté la tònica recollida per l'IBAS durant els passats gener i febrer passats, quan moriren 167 persones per malalties respiratòries a les Balears. Si la incidència no canvia, a final desembre les defuncions superaran el miler.

Fumam més  

La incidència del tabaquisme a la societat queda clara en veure la tendència a l'alça que manifesta la venda de cigarrets i puros, que en la comunitat balear assoleixen un lloc destacat.

Segons informació lliurada per Tabacalera, la venda de tabac ros a l'Arxipèlag s'ha incrementat en un 15'1 per cent, si comparam les xifres del primer semestre del 1998 amb les dels primers sis mesos del 1997. La pujada és més alta que la global del territori estatal, on s'ha situat en un 14'4 per cent.

Les xifres del conjunt d'Espanya es poden llegir també de la següent manera: dels 1.216'6 milions de capses que es distribuïren la primera meitat de l'any passat, s'ha passat als 1.391'8 milions dispensades en el mateix termini d'enguany.

Quant als puros, la població de les Balears n'ha adquirit un 6'6 per cent més en relació als mateixos períodes cronològics. L'índex de creixement estatal, en canvi, ha estat del 4'1 cent. Això vol dir que el primer semestre del 97 se'n vengueren 367'6 milions d'unitats en tot l'Estat, dada que en els primers sis mesos del 98 s'ha situat en 382'8 milions.

Només la venda de tabac negre manifesta un petita regressió generalitzada. A les Balears el retrocés ha assolit l'1'5 per cent i en el territori espanyol l'1'7.

Situant-nos en aquest segon espai geogràfic, la primera meitat de l'any 1997 se'n varen vendre 587'7 milions de capses i en la d'enguany, 577'4 milions.

Pujada de preu  

A les repercussions negatives que té el tabac sobre la salut, s'hi afegeixen els greuges per a les butxaques dels consumidors. Les persones que mantenen l'hàbit estan en l'espera d'una propera pujada del preu, que ja s'ha anunciat però sense concretar-ne la data. Segons fonts de Tabacalera, com passa cada vegada que les expectatives són aquestes, els estancs practiquen la tendència generalitzada de comprar més existències del que tenen per costum per després obtenir un percentatge més gran de guany quan s'apliqui la mesura. De la mateixa manera, un notable nombre dels seus clients aprofiten per a l'emmagatzament de cartrons.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.