nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

El Govern aprovarà subvencions per rehabilitar 5.000 cases antigues

Els suports per a la rehabilitació total de les cases en mal estat són a punt de ser realitat. El consell de Govern tractarà aquesta qüestió demà passat amb moltes probabilitats de ser aprovat aquest mateix dia. El pla preveu ajuts per als particulars fins al 15 per cent del total de la rehabilitació de la casa, a més de suports per al pagament de les despeses de la hipoteca. El pla preveu almanco la rehabilitació d'unes 5.000 cases i habitatges, amb la mirada posada en els nuclis històrics de tot l'Arxipèlag.

Per tant, dues decisions importants s'esperen del pròxim Consell de Govern. D'una banda, l'aprovació del pla de l'habitatge i de l'altra, la moratòria urbanística. Això, en el seu conjunt, implicarà un clar missatge a la ciutadania perquè es vagi conscienciant que les seves inversions urbanístiques s'han de dirigir cap als nuclis urbans consolidats i no cap a les zones que impliquen un major consum de territori.

De fet, el pla del Govern es veurà complementat amb el conveni que es firmi aviat amb Madrid per fer efectius els 10.000 milions que li corresponen a les Balears del Decret de l'habitatge aprovat pel Govern central. L'objectiu de Madrid és afavorir la construcció d'edificis de nova planta, però en aquest sentit el Govern balear ha fet un gran esforç per convèncer al Ministeri de Foment que a Mallorca l'acció institucional s'ha de dirigir cap a la rehabilitació.

Per tant, una vegada aprovat el pla serà possible la signatura del conveni amb el Govern. En definitiva, el volum total de suport a la reforma total de les cases pot superar els 15.000 milions.

Per tant, els particulars que comprin o tenguin una casa en mal estat i presentin el corresponent projecte a la Conselleria de Foment podran accedir a aquestes ajudes en un termini relativament curt de temps.

El pla de l'habitatge arriba just després de l'èxit del pla de rehabilitació de façanes que ha desbordat totes les previsions, ja que s'han presentat més de 2.800 sol·licituds en menys d'un any.

El pla també preveurà un suport especial per als joves i constitueix, de fet, la continuació que mancava a l'embelliment dels nuclis històrics i comercials de les principals ciutats i pobles de les Balears.

Aquesta iniciativa també està coordinada amb les Directrius d'ordenació del territori, que demanen el creixement dels nuclis cap endins i no cap a fora, així com la potenciació dels pobles de l'interior en comptes dels costaners, que en la seva gran majoria no tenen nucli històric.

Aquesta iniciativa també arriba en un bon moment pel Govern, ja que els tipus d'interès es troben en el punt més baix de les darreres dècades i animen la gent a fer una inversió a la qual no podria fer front en circumstàncies diferents.

La subvenció no només se centrarà en la reconstrucció de la casa, sinó també en la compra de la casa antiga. Això pot provocar un autèntic moviment inversor entorn de barriades que fins fa poc eren a les portes de la degradació o ja es consideraven pràcticament irrecuperables.

Clarobscurs

El Govern del PP tindrà tots els disgusts que vulgui en matèria de moratòries urbanístiques foravileres, però el cert és que a Matas li surten bé les jugades de portes endins. Admeses totes les crítiques que es vulguin fer al pla Mirall, el cert és que tothom s'ha pujat al carro. El mateix es pot dir de la rehabilitació de façanes, i ara arriba la reconstrucció o recuperació total de les cases. Per tant, entre clars i foscors, entre xocs polítics i interessos afectats, el cert és que la transformació urbanística ja s'està produint.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.