algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
10°

El Pacte de Progrés tem que el Govern li llevi poder de decisió en urbanisme

La moratòria que prepara el Govern seria un obstacle per aturar projectes

El Pacte de Progrés tem que el Govern aprofiti la llei de «minimoratòria» urbanística que té en marxa per limitar i «desapoderar» el Consell Insular perquè no pugui emprendre mesures contra els nous projectes dels promotors. Així s'expressaren ahir els dirigents de l'esquerra a l'hotel Palas Atenea, on es reuniren amb 135 representants de la societat civil per col·laborar en el disseny de la Mallorca del futur.

De fet, la trobada del Palas es dividí en dos aspectes. Per un costat, els líders polítics, que quan es dirigien als mitjans de comunicació criticaren amb duresa l'anunci de llei de moratòria urbanística del Govern, que només afectarà els urbanitzables sense pla presentat. D'altra banda, els representants de les organitzacions empresarials, turístiques, sindicals, associacions de veïns i ecologistes, així com professors universitaris i professionals, insistiren en la necessitat de fer un pla territorial consensuat que acabi amb el model del desenvolupisme i dugui a Mallorca un equilibri que la faci entrar amb bon peu en el segle XXI.

Però els dos eixos de la polèmica anaven lligats. Així, Francesc Triay destacà el temor que «el Govern faci una llei que ens impedeixi desclassificar. Fan una suposada moratòria per fer impossible la moratòria de veritat». A la vegada, Pere Sampol, secretari general del PSM, indicà que «ens trobam davant un sus perquè tots els promotors que vulguin presentin els seus plans als Ajuntaments abans que s'aprovi la llei d'urgència». Aquestes afirmacions es feren a un recés del Fòrum. Eren moments d'optimisme. Maria Antònia Munar havia inaugurat la trobada fent una crida per construir, des del punt de vista col·lectiu, la Mallorca del 2050. Després es dirigí als assistents Francesc Quetglas, president de la Comissió Insular d'Urbanisme, per recordar que «amb el segle que s'està morint s'acaba el model de desenvolupisme que hem viscut fins ara. Vénen uns altres temps, i hem de ser capaços d'assumir entre tots aquesta responsabilitat».

Cada participant tenia sobre la taula una enquesta. En el qüestionari es demana l'opinió qualificada de cada persona present sobre carreteres, dessaladores, transport, energia, eliminació de residus, urbanització a sòl rústic i a sòl urbanitzable, creixement de places turístiques, aeroport, espais naturals i contaminació. Després, amb els resultats d'aquesta enquesta, el Consell Insular treurà les conclusions més adients per atorgar consens social al futur pla territorial. El Pacte de Progrés considera que «Mallorca es troba en un moment òptim per a la presa de decisions. Però hem de saber coordinar la política urbanística amb tota la problemàtica de les infraestructures. Hem d'aconseguir un model d'equilibri».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.