lluvia ligera
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 10.15°
10°

El tabac és la causa del 72% de les malalties de cor dels homes operats

La policlínica Miramar tindrà una Unitat de Transplantaments a final d'any

El consum de tabac va ser la causa de les malalties coronàries del 72% dels homes operats a la policlínica Miramar de Palma entre els anys 92 i 98, mentre que, en el cas de les dones, la hipertensió va ser el principal factor desencadenant d'aquests problemes de salut.

Així es pot constatar a la memòria del Servei de Cirurgia Cardíaca del centre, que és l'únic que practica operacions cardíaques a les Balears des de fa sis anys. Un informe que va ser presentat pel responsable d'aquesta Unitat, Oriol Bonnín, el president de la policlínica, Miquel Dalmau, i el director mèdic del centre, Antoni Serra.

La policlínica confia a tenir a final d'any l'autorització per crear la Unitat de Transplantaments. Aquest tipus d'intervenció la necessiten anualment entre vuit i deu persones a les Illes, segons va explicar el cap del Servei Oriol Bonnín.

En finalitzar aquest anunci Bonnín va declarar que «les Balears estan discriminades per la seva condició insular, que fan que un malalt coronari s'hagi de desplaçar a la Península si ha de menester un transplantament».

Segons la memòria del centre, presentada ahir, aquest hospital ha operat, d'ençà que el servei es posà en marxa, un total de 2.220 pacients a les Balears. D'aquests, més d'un centenar han estat estrangers.

El mateix informe explica que, després del tabac, els factors de risc més importants per als homes és la hipertensió arterial (47% dels operats), la dislipèmia (37%) i la diabetes (28%).

En el cas de les dones, la hipertensió arterial és la primera causant de les malalties coronàries, amb un 68% de prevalença de les dones operades. Unes altres malalties són: diabetes (46%), les dislipèmies (45%) i, finalment, l'hàbit de fumar (22%). És a dir, a la inversa que els homes.

Mortaldat  

El mateix document assenyala que la mitjana anual de morts en operacions de cirurgia coronària a les Balears és del 2'1%, que suposa un dels índexs més baixos del món i el més reduït d'Espanya. La mitjana estatal és del 7% de morts.

La clínica, que té un servei de cardiologia les 24 hores, té una mitjana de temps màxim en llista d'espera d'1'5 mesos, i compta amb tres tipus de cirurgia: coronària (uns 220 casos cada any), valvular (100 casos anuals) i congènita (menys de 50 casos).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.