algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

El Govern vol evitar que la població augmenti a Mallorca més del 15%

Aquesta serà la proposta a la petició de moratòria urbanística del PSIB

El Govern ja té preparada l'oferta que presentarà al PSIB per frenar l'urbanisme. Es tracta d'una llei urgent de mesures transitòries destinada a posar un sostre de població a les Balears. A Mallorca, aquest sostre s'establirà en un màxim d'un 15 per cent més d'habitants de dret. Aquest sostre serà inclòs en les Directrius d'Ordenació del Territori, que seran aprovades pel Parlament d'aquí a mig any. Per tant, els solars urbanitzables s'hauran d'adaptar al sostre màxim.

El Govern no és contrari a l'aprovació d'una llei de mesures transitòries pel sistema d'urgència de la lectura única, sempre subratllant que la polèmica essencial és la limitació de la població. Així, la meta final és establir un sostre de població municipi per municipi. Per tant, aquest sostre afectarà de manera directa l'urbanisme, que es veurà aturat quan cada ajuntament arribi al seu sostre màxim. Cada illa tindrà un tractament específic.

Així, la llei d'urgència, en nom de la limitació de població, es podria aprovar a principi d'octubre. Abans, avui se celebrarà la cimera amb tots els batles de les Balears, on s'exposaran les intencions del Govern. Més tard, dia 30, la proposta serà presentada al PSIB. Lògicament, aquesta llei d'urgència implicarà l'establiment d'una moratòria, però especificant que l'objectiu no és la desclassificació de solars, sinó evitar que mentre s'aprovin les Directrius no s'incrementi la població dels diferents municipis per sobre de les previsions. Així, la moratòria afectarà el sol urbanitzable sense pla parcial aprovat (unes 5.000 hectàrees) però no els que tenguin pla parcial aprovat, cas des Pujol o sa Talaiola de Santanyí, que seguiran endavant. També podria afectar algun sòl urbà on la venda de parcel·les va molt lentament.

Després d'aprovades les DOT, cada ajuntament podrà establir on es podrà construir dins el sòl urbanitzable sense pla parcial, però mai es podrà superar el sostre de les DOT. Així, cada terme tindrà un tractament diferent. Palma o Calvià és difícil que puguin tenir més d'un 5 per cent més d'habitants, mentre que els pobles de l'interior podrien aspirar a un sostre superior a la mitjana. El Govern creu que Mallorca podria acollir uns 100.000 residents més com a màxim. Es creu que quan s'estableixi el sostre de població el preu de les cases residencials i de luxe es podria triplicar. L'Executiu pensa que el PSIB no es podrà negar a acceptar aquesta mesura. De fet, el debat es traslladarà així dels estires-i-arronses per les desclassificacions concretes al principi general de no poder construir de manera desmesurada al sòl urbanitzable o urbà.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.