algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

El PSIB exigeix al Govern que freni la parcel·lació de les possessions de Mallorca

Antich considera «un desastre irreversible» l'aplicació de la Llei de sòl rústic

El candidat socialista al Govern, Francesc Antich, considerà ahir «un desastre» la parcel·lació encoberta de les possessions de Mallorca en poques quarterades per construir-hi cases de camp, principalment dirigides al mercat alemany. A la vegada, destacà que «de les negociacions amb el Govern esperam una llei que paralitzi les llicències a sòl urbanitzable».

Per tant, l'oferta concreta del PSIB al Govern Matas ja està formalitzada: modificació urgent de la Llei de sòl rústic en tot allò que afecta la possibilitat de parcel·lació de les grans finques i amb l'exigència que es faci en partions molt més grans i, per una altra banda, actuar ràpidament sobre els aproximadament quaranta milions de metres de sòl urbanitzable per frenar la concessió de llicències i poder tenir així temps de tirar endavant els expedients de desclassificació. Al PSIB "i a tot el centreesquerra" li agradaria que aquesta frenada es fes pel procediment de la lectura única, és a dir, sense que la normativa passàs pels tràmits de ponència i de comissió, amb l'opció de poder sortir aprovada en el BOCAIB abans que es multipliquin les construccions.

Des de la Comissió Insular d'Urbanisme digueren que «la situació es torna molt preocupant. La petició de parcel·lació encoberta del sòl rústic comú és imparable, alhora que es multipliquen les construccions».

Per la seva banda, fonts pròximes al Govern indicaren que «ens agradi o no, la rendibilitat del camp és molt limitada, i les ofertes dels inversors immobiliaris són altíssimes. Aquí, com pertot arreu, mana el mercat, i no és estrany que molts propietaris decideixin vendre».

Les restriccions són més grosses a les finques situades a terrenys protegits i d'especial interès, però el cert és que una bona part del rústic de Mallorca és comú. Així mateix, la Comissió d'Urbanisme ha detectat que les construccions no només s'incrementen a les grans finques, sinó també a les petites de dues o tres quarterades.

En aquest sentit, Antich afirmà que «ens agradi o no, bona part de Mallorca es converteix en un urbanitzable. És tanta la pressió dels inversors que aviat hi haurà cases pertot arreu».

Davant aquesta realitat «si no hi ha un acord ràpid i efectiu amb el Govern, el Consell Insular posarà en marxa els seus propis recursos per aturar aquesta situació». Les darreres peticions de sol·licitud de segregació de possessions han arribat fins i tot de Selva, municipi molt pròxim als terrenys protegits de la Serra Nord, però que encara tenen consideració de rústic comú. La Comissió d'Urbanisme manté la lògica prudència sobre els llocs on s'ubiquen les constants peticions de llicències en sòl rústic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.