nubes dispersas
  • Màx: 15.01°
  • Mín: 7.61°
12°

El sector dur del PP no vol que es desclassifiqui ni un metre

La carta blanca que té Matas per negociar està condicionada a pressions internes

660
L'ala dura popular es va fer sentir a la Junta Regional.

Jaume Matas va saber fer front al sector dur del PP que, a la reunió de la direcció celebrada dijous passat, expressà la seva indignació pel fet que el Govern iniciàs accions per desclassificar solars urbanitzables. Finalment, obtingué carta blanca dels seus per negociar amb el PSIB el model territorial, però Matas plantà cara a Cañellas davant tothom i li arribà a dir: «No em cridis!» quan l'expresident li digué que no li agradava l'actual línia del Govern en política territorial.

Així, Matas defensà l'acció empresa pel Consolat de Mar indicant que va en sintonia amb el que pensen la majoria dels ciutadans i respon a les necessitats actuals de les Balears. I recordà que l'objectiu primordial del PP és guanyar les eleccions.

Però Cañellas, que és qui va encendre el foc, feia dies que preparava la seva intervenció, disposat a fer una forta crítica a Matas. Així, l'expresident començà la seva intervenció afirmant que «amb llàgrimes en els ulls he de dir que aquesta no és la línia de Govern que jo em vaig fixar al llarg de més de dotze anys de feina». Cañellas arribà a afirmar que «la paraula desclassificació no m'agrada gens». Alhora, Cañellas indicà que l'Executiu s'havia ficat en un terreny molt perillós, i destacà que «això d'imposar el fre a l'urbanisme és una feina de l'esquerra, no nostra. Nosaltres no podem anar contra la nostra gent, afiliats i votants. Un partit de dretes no pot fer aquestes coses».

Matas se sentí ferit per la forta envestida de Cañellas i li recriminà el to. La fregada acabà en recriminacions dels dos polítics, del tipus de «no em cridis!» i «no em cridis tu a mi!».

Qui ja es devia esperar estirades d'aquesta casta era Joan Huguet, president del Parlament, que oferí a la direcció popular la sortida argumental per després poder donar la cara davant la premsa. Huguet començà la seva intervenció recordant que «el PP ha fet un gran esforç de protecció del nostre territori. La Llei d'Espais Naturals afectà el 42 per cent del conjunt de les Illes. Per tant, ara hem de seguir un camí coherent d'aprovació de les directrius d'ordenació del territori. El Govern s'ha de comprometre a fer-les realitat aviat, i a partir d'aquí ja quedarà definit el model a què aspira el nostre partit». S'ha de pensar que les directrius establiran el sostre poblacional i regularan de manera definitiva l'articulació territorial. Així, encara que destacats canyellistes com el batle de Llucmajor, Gaspar Oliver, insistiren que el camí emprès pel Govern era preocupant, s'acordà fer una declaració pública de suport al Govern perquè faci realitat les DOT i, lògicament, per negociar amb el PSIB.

No obstant això, els vergeristes també es mostraren d'acord amb bona part de les tesis canyellistes, encara que marcant les distàncies i cercant un posicionament més moderat. Joan Verger arribà a dir que «si parlau tant de les DOT no tindré més remei que llegir-les» (el Govern ja fa temps que ha publicat dos toms que estableixen les bases d'aquestes directrius). Per tant, Matas sap que difícilment podrà tirar endavant desclassificacions si no indemnitza els promotors o arriba a acords. La direcció del partit no vol que es protegeixi territori urbanitzable sense pagar. I fins i tot la paraula «desclassificació» causa repugnància a Cañellas, però no a Matas, que vol guanyar el 99.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.