algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
17°

El Pacte de Progrés canvia de rei a la Diada

El programa d'enguany dóna més rellevància als fets d'armes de Jaume I que al 'Llibre de Franqueses' del seu fill

El programa de la Diada de Mallorca d'enguany, que estableix un programa de festes que s'obrirà el dimecres dia 9 i acabarà el diumenge dia 13, concedeix un especial relleu al desembarcament de Santa Ponça del rei Jaume I, fundador dels Països Catalans, i deixa en un aparent segon terme el jurament del Llibre de Franqueses per part del seu fill i hereu Jaume II, el 12 de setembre de 1276.

D'aquesta manera, el programa d'enguany es fa «sensible» a les crítiques que sofrí l'any passat la celebració de la primera Diada, sobretot per la data que escollien i aprovaren alguns partits del Pacte de Progrés en unió del PP i amb l'oposició frontal del PSM.

Els nacionalistes del PSM volien que la Diada se celebràs el 31 de desembre, commemorant l'entrada de les tropes de Jaume I a Madina Mayurka el 1229. No obstant, PP, PSIB i EU s'hi oposaren al·legant que es tractava d'un fet d'armes que no s'havia de commemorar. Triaren, per tant, el «desconegut» 12 de setembre de 1276, quan Jaume II jurà el Llibre de Franqueses concedit el 1230 per son pare.

Aquesta elecció tenia un rerefons polític: Jaume I fou el fundador dels Països Catalans, mentre que el seu fill defensà al preu que fos la independència de Mallorca enfrontant-se al Consell de Cent de Barcelona. De fet, Jaume II s'alià amb el rei de França, que atacà el Principat en un temps en què la llengua catalana s'escampava per tota la Mediterrània. A més, a hores d'ara encara s'ignora si Jaume II acomplí o no el seu jurament.

No obstant això, enguany acaba el «desterrament» de Jaume I del programa de festes. El Pacte de Progrés ha fet la volta a la truita incorporant les festes de Calvià, que celebren el fet d'armes del Desembarcament, que es realitzà entre els dies 10 i 12 de setembre del 1229. Així, es manté formalment en el programa el 1276 però s'honora la gesta dels pares fundadors. Per tant, el primer acte serà el dia 9 davant la creu de Santa Ponça per celebrar el Desembarcament. A la vegada, un dels actes estrella del dia 12 serà també a la badia de Calvià, amb la «concentració de naus cristianes» i posterior combat i desfilada de cristians i sarraïns amb «batalla final», tot dins un ambient molt folklòric però que demostra que el Pacte de Progrés ha escoltat el PSM, que continua al marge de l'organització dels actes, i s'apropa cada vegada més al símbol de Jaume I, amb tota la càrrega d'unitat de la llengua que això comporta.

El programa

Altres actes seran el dia 9 el lliurament del premi d'urbanisme i la celebració d'una festa multicultural al Parc de la Mar en presència de ball i cant mexicà, brasiler, africà, cubà i d'ambient llatí per integrar així totes les cultures que conviuen actualment a Mallorca. Aquesta proposta, que partí inicialment del PP, va ser acceptada pels altres partits pràcticament sense discussió, encara que al final no inclourà les exhibicions folklòriques andaluses que es preveien en un principi.

A més, hi haurà concerts i ballades a Búger i a Sóller. L'acte central se celebrarà dia 12 al Teatre Principal, amb discursos i la interpretació de La Balanguera. També hi haurà festa a la plaça Major i actes a Muro, Búger, Costitx, Felanitx, Inca, Manacor, Santanyí, ses Salines, Colònia de Sant Jordi, Santa Eugènia, Sineu i Sóller.

El darrer dia de festes es tancarà amb regates de vela llatina al club nàutic de Cala Gamba i un concert de cloenda a Cura.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.