nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Son Dureta no contracta infermers de la UIB tot i admetre el seu bon nivell

La cap de servei reconeix «deficiències paradoxals» en l'acord de contractació del centre

Fa uns mesos, el Departament d'Infermeria de la UIB va protestar formalment perquè Son Dureta no contracta els seus estudiants quan acaben els estudis, tot i que molts han fet les pràctiques en aquest hospital. Una carta que no ha canviat les coses, ja que aquest estiu, tot i les contractacions de reforç que es fan durant aquests tres mesos, Son Dureta no ha contractat cap infermer format a la Universitat balear.

Una situació que, segons la cap de la divisió d'Infermeria de l'hospital, Encarnación Ruedas, s'ha d'atribuir a «les deficiències de l'acord de contractació que té signat l'Insalud» i que «provoca situacions paradoxals com que quedi defora gent local, que coneix l'hospital i que, a més a més, de vegades té millor nivell que els que contracten procedents de la península».

El problema, va explicar Ruedas, és que la bossa de treball correspon a l'Insalud i, per tant, s'obre i es tanca a nivell nacional, sense distincions ni privilegis per ningú. Així, el procés de contractació consisteix en la valoració dels mèrits professionals i acadèmics de tots els sol·licitants. Uns criteris que fixaran l'ordre dels infermers a la bossa de treball. Seran contractats segons rigorós ordre.

Menys oferta

I és aquí on comencen els problemes dels diplomats de la UIB, ja que a les Illes gaudeixen de menys oferta formativa que en altres indrets de l'Estat, i entren a la bossa de treball en inferioritat de condicions, i així queden relegats als darrers llocs.

Els criteris de selecció i contractació, per ordre de més a menys valor i puntuació, són: activitat laboral anterior (experiència), formació postgrau, currículum acadèmic, domini del català (en el cas de les Illes), publicacions científiques fetes i treballs d'investigació. Un seguit d'elements curriculars on perden terreny els estudiants de la UIB, ja que llevat de la bona formació acadèmica durant els tres cursos de la diplomatura, a Balears és molt inferior l'oferta de formació de postgrau, així com el mercat laboral que permeti acumular hores d'experiència que puguin acreditar en el currículum.

A més a més, el que podria ser un avantatge, com és el domini del català, no ho és tant, ja que la puntuació d'aquest capítol és massa baixa com per contrarestar la part formativa.

La raó per la qual el català no és un mèrit de pes és perquè entre els usuaris de l'hospital durant els mesos d'estiu gairebé són tants els nadius com els forasters.

És a dir, una situació de molt difícil solució, tot i que els responsables de Son Dureta asseguren que «ens agradaria poder contractar més gent d'aquí, sobretot perquè molts ja coneixen l'hospital i hi han fet pràctiques». Però sembla que això no serà possible mentre no es reformi l'acord de contractació signat amb els sindicats a nivell estatal per a tot el territori Insalud.

L'atur

Aquesta situació es va començar a produir fa només dos anys, segons informà Encarnación Ruedas. Un fenomen que cal atribuir a l'aparició de l'atur en el sector de la Infermeria. Fins fa un parell d'anys no hi havia excedents de infermers i, per tant, les bosses de treball no eren necessàries, perquè tothom trobava feina en la seva comunitat autònoma.

A la Universitat de les Illes Balears cada any es diplomen promocions de vuitanta o noranta alumnes d'Infermeria. Per tant, si no es troba una solució al tema de la bossa de treball, cada any es pot repetir la mateixa circumstància.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.