muy nuboso
  • Màx: 17.98°
  • Mín: 8.99°
14°

Llorenç Valverde: «La premsa digital evolucionarà cap a un complement indispensable de l'escrita»

El director del projecte «DdB Digital» diu que la pressió tecnològica és un requeriment de totes les cultures

100118
El catedràtic Llorenç Valverde.
Diari de Balears Digital arriba a la xarxa dimarts que ve, dia primer de setembre. L'únic diari de les Balears escrit en llengua catalana serà accessible des dels ordinadors connectats a Internet a l'adreça www.diaridebalears.com. Aquest projecte ha comptat amb la col·laboració del Consorci per al Foment i l'Ús de la Llengua catalana pròpia de les Illes Balears, depenent del Govern, i de la Universitat balear. L'empresa Atlas IAP n'ha fet el desenvolupament.

Llorenç Valverde, cap de Departament i catedràtic de Matemàtiques de la UIB, és el director del projecte de digitalització de Diari de Balears.

"Dins el panorama actual, com valorau la proposta de l'empresa editora de digitalitzar el periòdic?

"Des del punt de vista lingüístic, representa una perspectiva de futur i de preservació de la llengua poder tenir-la en una publicació digitalitzada. L'adaptació tecnològica és un requeriment de totes les cultures. Jo he dit moltes vegades que allò important d'una llengua no és quanta gent la parla, sinó el que es diu amb ella. D'altra banda, l'empresa editora de Diari de Balears, sensible als canvis dels temps, haurà decidit que s'ha d'estar en tot, ja que és un grup multimèdia. Carreres a part, ser els primers o no, allò important és que es prenguin iniciatives com aquesta.

"Com s'ha desenvolupat la iniciativa?

"Ha estat una constant feina de discussió entre tècnics i periodistes sobre les noves possibilitats del mitjà. El projecte que s'ha elaborat, de moment s'assembla molt a la publicació en paper. El futur evolutiu passa perquè vagi agafant la seva pròpia idiosincràsia i es transformi en un autèntic complement al Diari de Balears.

"Quina valoració feis del programa de digitalització desenvolupat per Atlas IAP?

"El projecte xerra per ell tot sol. És un producte àgil i basat en les darreres tecnologies, i al mateix temps flexible per anar-hi incorporant les novetats. Tot i així, la meva és una opinió esbiaixada. Els usuaris tenen la darrera paraula.

"Quines possibilitats incorpora?

"Primer, que el diari es podrà veure en avanç a partir de les dotze de la nit. També, la secció Minut a minut anirà introduint les notícies més destacables en el moment que arribin, equiparant la immediatesa a la de la ràdio i la televisió, i trencant la fugacitat de les informacions d'aquests mitjans. Altres possibilitats que dóna són la creació d'un fòrum virtual on el lector podrà deixar comentaris a la bústia i els enllaços amb altres webs que permetran completar les informacions. Això de moment. En un futur s'hi incorporaran més novetats.

"Quin futur li vaticinau?

"La premsa digital evolucionarà cap a un complement indispensable de l'escrita, no la substituirà. Però estic convençut que els diaris escrits sense contrapartida digital serà difícil que sobrevisquin. El perfil del lector de diari evolucionarà cap a algú que també voldrà les opcions del digital. Concretament, el futur de DdB Digital passa perquè el producte sigui bo i la gent se n'adoni.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.