nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.66°

Matas vol arribar a un «gran pacte» per limitar el creixement urbanístic balear

El president demana consens per desclassificar sòls actualment urbanitzables

El president del Govern balear, Jaume Matas, va fer ahir una crida a la consecució d'un «gran pacte» sobre ordenació del territori que permeti limitar de forma consensuada l'actual creixement urbanístic i garantir la preservació del territori i el manteniment de la qualitat de vida.
Jaume Matas qualificà de «prioritària» aquesta qüestió després de l'audiència que el rei Joan Carles concedí al màxim responsable de l'executiu autonòmic i a tot el seu equip de consellers.
Una de les decisions per adoptar en aquest «gran pacte» seria, tal i com reconegué el president, la desclassificació de sòls urbanitzables. En tot cas, Matas no volgué avançar l'adopció de mesures cautelars o d'una moratòria que eviti la proliferació de projectes davant d'aquest anunci i avantposà la necessitat d'assolir abans un diàleg i un acord sobre el tema. També considerà prematur parlar de suspensions de plans municipals.
Un instrument imprescindible per assolir l'acord seran les Directrius d'Ordenació Territorial (DOT). Un cop que les DOT han passat per la fase d'exposició pública i que les forces socials han pogut presentar les al·legacions que han considerat oportunes, el debat passa ara al camp polític, tal i com assenyalà Matas. En tot cas, també matisà que aquest debat no ha de ser «excessivament polititzat ni demagògic» perquè sigui possible el màxim consens amb els partits representatius de les Illes.
Així mateix, el president confià que en aquest futur projecte de llei hi participin Ajuntaments, Consells Insulars, i Govern i que pugui ser aprovat el més aviat possible. Si pot ser, abans de Nadal o com a mínim abans de la fi de la legislatura.
La resposta dels partits de l'oposició a la invitació de Matas va tenir un punt en comú: es reclamen fets i no només paraules. En tot cas, el grau d'escepticisme davant la proposta del president canvia d'un partit a un altre.
La presidenta del Consell Insular de Mallorca i d'Unió Mallorquina, Ma. Antònia Munar, qualificà de «molt adient» la voluntat d'assolir un pacte, encara que també incidí en què l'executiu autonòmic ha tingut durant molts d'anys la competència per fer-ho «i no hi ha hagut voluntat». En tot cas, Munar insistí en què «el futur passa per una ordenació del territori» i si el Govern ha rectificat en la seva posició s'asseuran a dialogar. La presidenta del CIM també volgué deixar molt clar que «l'únic partit que ha defensat el territori ha estat UM» amb lleis com la d'Espais Naturals.
Per la seva banda, el candidat socialista a la presidència del Govern, Francesc Antich, manifestà que abans de les vacances ja havia parlat sobre aquest tema amb el president Matas, ja que fixar els límits del creixement és un dels temes més importants que s'han d'afrontar, tal i com havia posat sobre la taula la formació que dirigeix. Antich es mostrà «content que al final se n'hagin temut» (en referència als populars) i oferí la «total disposició» a entrar en el diàleg. Això sí, també insistí en què el missatge de Matas és important «però no s'ha de quedar en simples paraules». Antich també posà de relleu la contradicció entre aquesta intenció expressada pel president Matas de limitar el creixement i els plans expansius que aproven alguns Ajuntaments governats per populars com el de Llucmajor.
El dirigent polític que es mostrà més escèptic amb la iniciativa de Matas fou el secretari general del PSM-Nacionalistes de Mallorca, Pere Sampol. Utilitzà la mateixa expressió que Antich referida a la necessitat de «passar de les paraules als fets» alhora que definí com «joc d'artifici» i «electoralisme pur» les paraules del president Matas. Així mateix, posà sobre la taula la divisió existent al PP i comentà que «quan un té majoria absoluta, no necessita demanar consens» i, en definitiva, reconegué la seva incredulitat sobre la concreció del pacte.
D'altra banda, Diari de Balears intentà conèixer l'opinió dels representants d'Esquerra Unida, encara que no fou possible localitzar-los.

Verger: «La declaració del president ha constituït una sorpresa per a mi»

El president del Partit Popular a les Illes, Joan Verger, va respondre de forma concisa davant la proposta del president Matas d'assolir un «gran pacte» d'ordenació del territori.
Verger reconegué que «per mi ha constituït una sorpresa la declaració del president» i afegí que «aquesta decisió s'ha d'adoptar amb molta de prudència, ja que el partit s'ha de pronunciar sobre temes tan importants com el pacte polític o la desclassificació de sòls urbanitzables». El president del PP balear i conseller de Foment no volgué extendre's més ni fer cap altra valoració.
D'altra banda, el president del Partit Popular a Mallorca, Jaume Font, també desconeixia les declaracions realitzades pel president. Font es mostrà «d'acord amb un gran pacte però no a qualsevol preu». Així, Font apuntà les dificultats que, segons considera, existeixen per assolir un pacte d'aquest tipus amb formacions polítiques com Esquerra Unida o el PSM-Nacionalistes de Mallorca, que «no fan ni deixen fer».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.