L'apiari de Toni és a un lloc frondós de Pollença, envoltat de vegetació natural. La floració deu ser espectacular, ara, però els aires de tardor hi són frescs.
Com vàreu conèixer el món de les abelles?
Tenia un familiar que es dedicava a l'apicultura des de feia molts anys. Va venir un temps en què no em trobava gaire bé i em varen recomanar mel i pol·len. Em va anar tan bé el tractament que vaig millorar molt i, a partir d'aquest fet, vaig voler tenir abelles. Vaig comprovar que els efectes del pol·len i de la mel sobre l'organisme són impressionants. El pol·len, pres en dejú, és un gran reconstituent.
Teniu moltes caseres?
Fa 20 anys vaig posar dues caseres i a poc a poc el meu apiari es va anar desenvolupant. Ara tenc 70 o 80 caseres, segons cada moment. Les tenc a la zona de Can Pelat i unes quantes més a l'horta de Pollença. Si a algun pagès li interessa, pos caseres a les seves terres per ajudar la pol·linització dels cultius.
Heu estudiat apicultura?
Em vaig fer soci de l'Associació d'apicultors i vaig assistir a cursos. Com a apicultor he anat aprenent sempre, llegint molt. La formació és bàsica. Ara som vicepresident del col·lectiu i tenc esment de la publicació de la revista.
Quan començàreu a vendre mel?
Per fer mel has de tenir caseres a bastament. En començar a excedir l'autoconsum, em vaig treure el registre sanitari i vaig començar a fer mel i ja fa 10 o 12 anys que en venc. Primer de tot vaig anar a mercats, a través de pagesos que feien plaça. També venc a botigues i a la cooperativa. Vas fent clients i et criden. Arriba un moment que no en fas prou. També particip en la pàgina web Mercat Pagès, d'Unió de Pagesos.
Com és la mel mallorquina?
És molt multifloral. A Mallorca hi ha dues floracions: primavera i tardor. El garrover juga un paper en la mel de tardor. La mel de primavera sol ser més clara que la de tardor. La mel d'aquesta zona és més de bosc, amb alzina, mata, murtera...
Quins productes feis?
Trec pol·len i cera, a part de la mel. Però les abelles fan més coses: el pròpoli, que és un antibiòtic natural; la gelea reial, que és l'aliment de la reina i de les larves fins al tercer dia. La gelea reial té més proteïnes i és més energètica que la mel, però quan la culls és de més difícil conservació. Fresca dura uns 10 dies i la mel dura 2 o 3 anys. El pol·len el trec d'unes capses a posta per treure'l. L'aliment de les abelles és mel i pol·len.
Hi ha varietats d'abelles diferenciades?
Tenim dues classes d'abelles: l'abella autòctona i la italiana. El caràcter dels animals varia segons cada varietat. Tanmateix, s'hibriden entre elles i una tasca de selecció és difícil. En el meu parer se n'hauria de fer una millora basada en la producció, la sanitat, fer una abella poc eixamadora i poc agressiva. Intentam fer-ne una millora, però estic en contra de la introducció d'híbrids de fora amb la finalitat d'augmentar la producció de mel. Mai no se sap el que pot passar. La nostra abella fa segles que és aquí i hi està molt ben adaptada.
Tenim cultura de la mel a Mallorca?
Crec que hi ha més gent que consumeix mel, però encara hi ha poca cultura de la mel, no és com el vi. La Fira de la mel de Llubí ha contribuït molt a eixamplar la cultura de la mel a Mallorca. A Llubí han fet fins i tot un interessant museu de la mel, es fan activitats a les escoles, xerrades als nins i els cartells de cada any de la fira els fan els infants.
Està augmentant el consum de mel?
El consum va en augment. La gent es va conscienciant que la mel és saludable, que té moltes propietats i que pot substituir el sucre.
Quan hi ha més vendes?
En els mesos de l'estiu. Els alemanys, que la coneixen bé, en consumeixen molta.
Com ha de ser un apicultor?
T'ha d'agradar fer feina tot sol i fer feina a la naturalesa. I has d'estimar aquests animals.
Et molesten molt les picades?
Les picades són bones pel reuma, l'arteriosclerosi i altres malalties. Quan em pica una abella, em sap més greu per ella que per mi. Em molesten poc. A partir de les 200 picades anuals, el teu cos ja està immunitzat.