algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 21°
25°

El pa, saludable cada dia

No engreixa, aporta energia, vitamines, fibra i minerals. Així doncs, ha de ser un dels pilars de la nostra alimentació. Els experts recomanen menjar entre 220 i 250 grams diaris d'aquest producte. Malgrat això, els mites han fet que el seu consum disminueixi

Un dels mites més estesos en relació al pa és que aquest engreixa. I per aquest motiu són moltes les persones que el deixen de menjar per tal d’aprimar-se i d’aconseguir així el cos que tant anhelen. Però la realitat és precisament la inversa. El pa no engreixa i és un aliment totalment saludable. És més, eliminar -lo de la dieta, allò que fa és justament desequilibra-la.

I és que el consum diari de pa hauria de ser d’entre 220 i 250 grams repartits entre els diferents àpats del dia. Així ho recomanen experts nutricionistes a través de la campanya "Pa cada dia", promoguda per Incerhpan, els quals incideixen, a més, en la necessitat d’aquest aliment fins i tot en les dietes per aprimar-se. I és que les persones que es volen desfer d’aquells quilos de més tan indesitjables no han d’eliminar el pa, sinó simplement disminuir-ne la quantitat fins als cent grams.

La dieta mediterrània és de les més saludables de totes per la seva diversitat alimentària. Una de les bases de l’alimentació mediterrània són els hidrats de carboni, que de la mateixa manera que la pasta, els arrossos i les patates també són aportats a l’organisme pel pa. No obstant això, són molts els espanyols que, de cada cop més, deixen de banda el pa. De fet, a les Illes Balears el consum d’aquest producte dins de casa és dels menors de l’Estat espanyol. L’Arxipèlag, on se’n consumeixen només 38,7 quilos per persona i any, queda fins i tot per sota de la mitjana espanyola, que es troba en 43 quilos.

Consum de pa

Aquest baix consum de pa a l’Estat espanyol no es produeix precisament perquè no agradi, ja que un 85% dels ciutadans afirmen gaudir menjant aquest aliment. I a les Illes, on un dels menjars típics és el pa amb oli, no podia ser d’altra manera, amb un 84% de balears a qui agrada aquest producte.

Però les dades reflecteixen una realitat, i és que un 84% dels illencs mengen menys pa del que recomanen els experts. Molts cops són les dones les primeres a deixar aquest aliment. Allò que és evident és que s’ha d’acabar amb els mites i tenir clar que allò que engreixa no és el pa, sinó l’acompanyament.

Pa moreno, pa blanc, pa integral, baguets... Són moltes les varietats d’aquest aliment que permeten que tothom pugui gaudir d’aquella que més li agradi i així fer del consum de pa un hàbit.

"El pa és un dels aliments bàsics de la dieta mediterrània"

El consum dels aliments s’ha anat modificant amb els canvis socials, i el pa és un dels que n’ha patit els efectes, amb una reducció extraordinària en el seu consum.

Com explica Manuel Moñino, president del Col·legi de Dietistes Nutricionistes de les Illes Balears, "el mite que el pa engreixa o els canvis dels patrons d’alimentació han beneficiat aquesta disminució" en el consum d’un aliment bàsic com el pa. Avui dia, amb una vida plena d’estrès, "es consumeixen aliments que sembla que no necessiten el pa com a acompanyament", explica Manuel Moñino, tot i que en realitat el seu consum és essencial.

També pel president del Col·legi Oficial de Dietistes Nutricionistes de les Illes Balears, "el pa és un dels aliments bàsics de la dieta mediterrània", ja que aporta energia saludable gràcies als hidrats de carboni, que són el seu principal component. I són precisament els hidrats de carboni, que haurien de suposar el 50% del consum d’aliments diaris, la base d’una dieta adequada.

Beneficis del pa

Una altra de les característiques beneficioses del pa és la seva baixa aportació de greixos ja que, com explica Manuel Moñino, "augmenta la sacietat". Així doncs, la ingesta de pa necessària durant les menjades permet un menor consum d’aliments menys beneficiosos per a l’organisme. Per tant, segons Moñino, "cada dia s’haurien de menjar de quatre a sis racions de pa, depenent de l’activitat física de cada persona".

Si algú es demana quin tipus de pa és millor, la resposta és el pa integral, perquè "els aliments molt refinats, com els pans blancs, són menys saludables", segons explica Moñino. Per ell, el millor és introduir el pa integral en la meitat de racions diàries.

Això sí, malgrat que el pa integral és millor, de la mateixa manera que el pa artesà de forn, a vegades és preferible menjar pans comercials com el pa de motlo que no menjar-ne, però sempre tenint en compte que aquests porten additius.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.