algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
17°

València sota el fang, i l’Estat, on és?

La Dana de València del passat dimarts està resultant més devastadora per moments. Ja s’acumula una xifra de víctimes mortals extremadament elevada però encara no s’han pogut aixecar tots els cossos. Famílies atrapades, pobles incomunicats, persones enterrades i una falta urgent d’aliments, aigua i productes de primera necessitat. La situació és molt delicada i el poble de València està patint.

En moments de crisi com aquest, hi ha un moment per actuar i un moment per parlar. Ara, és moment d’actuar i respondre a les necessitats del poble valencià. El populisme i el sensacionalisme no poden tenir cabuda en el drama que ens estan comunicant els valencians.

Tal vegada, quan hagi passat un temps, explicaran al poble valencià per què està trigant tant l’ajuda per part de les institucions; per què no han arribat els bombers, els metges, la policia o fins i tot els militars a totes les zones afectades. En un estat democràtic i, suposadament, del primer món, com és possible que hi hagi una tragèdia natural d’aquestes dimensions i el poble respongui molt abans que les institucions? Com es possible que hi hagi zones devastades que romanen incomunicades més de 72 hores després? Com és que no hi ha aigua encara? La situació ha arribat a necessitar de mesures de seguretat sanitàries per evitar infeccions degut a l’acumulació d’aigua i brutícia. És aquest escenari digne d’un país democràtic, avançat i europeu? Repeteixo, on és l’ajuda, Estat?

Tot i així, l’onada de solidaritat i voluntariat social brutal que està arribant des de diferents part del territori és admirable. Si els governs volen fer servei, que preguntin als valencians què necessiten i es deixin de protocols absurds. La burocràcia és inútil en moments com aquests. El govern ha de servir al poble, no a la inversa.

Des de l’exterior, hem d’enviar el nostre suport al poble valencià i restar pendents per quan els valencians vulguin demanar responsabilitats. En aquest moment, en solidaritat, els haurem d’acompanyar en la lluita per fer memòria de la tragèdia i exigir justícia i reparació.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Josep Maria, fa 28 dies
Xiqueta, que no saps que la Generalitat és l'estat a València?
Valoració:-6menosmas
Per Mascaró de S. Llodrà, fa devers d'un mes
Resulta que l'activació de les alertes abans d'una situació d'emergència i la gestió de l'emergència, en aquest cas son una competència del Govern autònom.
El Govern de la Generalitat Valenciana té la missió de seguir les prediccions del servei meteorològic espanyol (en el cas de Catalunya és el servei meteorològic català Meteocat) i també disposa de les dades en temps real de les conques fluvials en aquest cas de la Confederació Hidrogràfica de la conca del Xúquer (depèn del Ministeri per a la Transició Ecològica espanyol).
Amb tota aquesta informació el Govern valencià hauria d'haver alertat la població amb temps. El matí del proppassat dimarts ja hi havia dades preocupants del nivell perillós, entre altres, del barranc del Poio, però no es varen difondre missatges d'alerta fins a les 20:00 (?!).

Una volta produït el desastre resulta que també és la Generalitat qui en té les competències, idò, la missió i obligació d'observar, calcular els mitjans, equips i eines necessàries i d'avisar els equips d'emergència per assistir la població i pal·liar les destrosses. Resulta que també varen trigar a avisar a les UME, que al País Valencià son equips d'emergència.
Idò, l'estat espanyol és, o hauria d'estar, en forma de Govern autònom valencià. Els Governs autònoms son estat.

Per una altra banda, per a què les competències passin a dependre directament de Madrid (suspensió de l'autonomia política) s'ha d'activar el protocol pertinent d'emergència "nacional" espanyola.

Nota :
Una observació i una pista, Mazon presideix un Govern d'un partit i escissió que no es creuen, ni han cregut mai, els Estatus d'Autonomia.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente