algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 17°
16°

Limitar la compravenda d'habitatge per part de no residents és possible

Un fantasma recorre Europa... el fantasma del comunisme! van escriure Marx i Engels en ple segle de les revolucions proletàries. Avui a Mallorca -i al conjunt de les Illes Balears i Pitiüses- ben bé podríem parafrasejar-los tot escrivint que el fantasma que recorre les Illes és l'especulació immobiliària. És un dels signes del segle de les revolucions de les elits, dels molt rics, del capitalisme atroç.

Especulació immobiliària és sinònim d'explotació de les classes subalternes, de proletarització del jovent, d'ascensors socials avariats, i de passarel·les dinamitades per accedir al club de les vaporoses classes mitjanes. En fi, és la negació al dret humà de tothom a un habitatge digne. És un component essencial del constructe social de turistificació expropiadora de drets.

No és d'estranyar, doncs, que la primera demanda del manifest de la gran mobilització del 21 de juliol de ‘Menys turisme, Més vida’ fos la següent: «L'habitatge, dret garantit. Implantar mesures reals per treure l'habitatge del mercat i que tothom hi pugui accedir: per exemple, regular la compra-venda d'habitatge a no residents, establint requisits com un temps mínim de residència; polítiques actives d'increment del parc públic d'habitatge apostant per la rehabilitació i/o canvis d'usos en contextes de planificació i reconversió urbanístiques; promoció d'habitatge assequible amb promotors socials i cooperatius».

Una demanda que la seva aplicació és qüestió de voluntat política. I, com és sabut, aquesta voluntat política és qüestió de correlacions de forces, fonamentalment, de la disputa de forces expressada amb la mobilització social. Sense conflicte, gairebé tot és impossible, excepte les revolucions de les elits.

Ara bé, en aquest combat contra l'especulació immobiliària hi ha un àmbit de confrontació especialment volgut pels lobbies de l'especulació: el del Dret, el de la legalitat, el del que es pot i no es pot fer segons les normes d'aplicació. En moltes ocasions, les elits elaboren un «discurs jurídic» que és de part, i el converteixen en la «veritat revelada del Déu Mercat». Pel que fa a l'especulació immobiliària, un cas paradigmàtic és el de regular la compra-venda d'habitatge a no residents. La seva suposada impossibilitat legal ha esdevingut en una mena d'ecumenisme. Però, és fals.

Per això, té tant valor que l'Observatori DESCA -que, per a qui no ho sàpiga, és un centre per a la defensa dels Drets Humans que concentra els seus esforços en desmuntar la percepció devaluada dels Drets Econòmics, Socials, Culturals i Ambientals (DESCA)- hagi elaborat i publicat dos informes que avalen la restricció de compravenda d'habitatges per a ús especulatiu o turístic. Fent, per cert, referència a les Illes Balears, es conclou que «la mesura de limitar la compra-venda d'habitatges a no residents, que hauria d'acompanyar-se d'altres com la declaració prèvia a la transacció, eines d'inspecció i un sistema sancionador, seria conforme a l'ordenament jurídic». És legal, amb la mobilització cal fer que sigui possible!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pere pardal, fa 24 dies
Claaaaaaaaaaro, les ajudes de l'Ue si sin Ben rebudes. Els milers de milions per infraestructures etc que arribin ( Just de next generation 1300 millons a les illes, la 2na comunitat que mes ha rebut de l'estat) pero els drets del europeus ( o sigui el nostros drets) s'han de retallar.
Si.. tot plegat un discurs molt coherent el seu.
Que les muerdes de governs que hem tingut i tenim facin vivenda social. Això es el camí retallar libertats es feixisme.
Valoració:-3menosmas
Per mi verdad, fa 26 dies
Vd. en lugar de mirar las estrellas, mira el dedo del que las apunta.
Limitar la venta a personas de la Comunidad Europea, no creo que sea legal. ¿Le pueden prohibir a Vd., que me figuro que es español (en ese digital nunca se sabe), comprar un apartamento en Paris?.
No.
Si en Mallorca faltan viviendas se debe a una avalancha de miles y miles de personas venidas de todo el mundo mundial. Ese es el problema. El dedo y las estrellas. Y por si fuera poco, una L.A.U., donde el propietario es el amén del credo. Y si el mallorquín tiene algo que vender, lo hará a un extranjero y no a un nacional.
Me han dicho que hay gente que cuando publicita el alquiler de una propiedad, añade "españoles, no". O sea, todo al turista que seguramente paga mejor y casi siempre más serio. Gracias.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente