cielo claro
  • Màx: 15.42°
  • Mín: 10.78°
10°

Renda Bàsica: Sí que es pot!

Una de les frases més cèlebres del jurista i membre del Tribunal Suprem dels EUA entre 1916 i 1939, Louis D. Brandeis (1856-1941), és aquella que diu: "La majoria de les coses que valen la pena en el món han estat declarades impossibles abans de fer-les".

Els economistes Jordi Arcarons, Julen Bollain, Daniel Raventós, i Lluis Torrens, en el llibre recentment publicat sota el títol En defensa de la renta básica. Por qué es justa y cómo financiarla, expliquen amb ets i uts perquè la renda bàsica (RB) és una cosa que val la pena.

I tant que ho val! Una assignació pública monetària que rep periòdicament i indefinidament tota la població, que és universal, incondicional, individual, suficient, i complementària i compatible al que coneixem com Estat del Benestar (els serveis públics d'educació, sanitat, pensions, dependència ...) és part imprescindible per a la solució d'alguns dels grans problemes del nostre temps, com ara, la pandèmia de risc de pobresa i d'exclusió social i de les grandíssimes desigualtats. La RB és, alhora, imprescindible per fer socialment justa la transició cap a uns models econòmics ecològicament possibles.

Els autors del llibre no van de coverbos: Només començar el primer capítol adverteixen que, per a ells, la renda bàsica té a veure amb la llibertat, la igualtat, la democràcia, la felicitat, i, també, la justícia. A explicar això, amb sòlids arguments, dediquen els primers capítols. També és força interessant l'anàlisi de l'avanç de l'acceptació social de la RB en les últimes dècades, el fracàs inmisericordi dels sistemes de rendes condicionals, o alguns dels principals resultats –i entrebancs- dels distints i heterogenis programes pilot per a la implantació de RB.

Ara bé, allò que és especialment sucós i substancial del volum que coment és, per una banda, l'extensa i minuciosa anàlisi de la renda, patrimoni, i desigualtats al Regne d'Espanya amb algunes dades de les comunitats autònomes força interessants. Però, això –i especialment les informacions referides a les Illes Balears- són figures d'un altre paner, és a dir, per a un altre article. Per fer aquesta anàlisi, els autors bussegen per les entranyes de les dades de l'Enquesta de Condicions de Vida (ECV) i de la Comptabilitat Nacional (CN) que, dit sigui de passada, són dues fonts estadístiques habituals en aquests tipus d'anàlisis. La novetat és l'explotació de les microdades fiscals del Panel de Llars. La conjuminació de les tres estadístiques fa que la robustesa de l'anàlisi sigui extraordinària.

La segona qüestió absolutament rellevant és que, les dades exposades permeten als quatre economistes sostenir dues coses fonamentals en la defensa de la RB: 1. La proposta és, tant al Regne d'Espanya com a la UE, econòmicament possible. És finançable mitjançant una reforma de l'IRPF, la creació d'un impost sobre la riquesa, i gravant fiscalment les emissions de CO₂. És a dir, amb una fiscalitat estructuralment justa. 2. A conseqüència d'aquest model de finançament de la RB, s'esvaeix qualsevol dubte o polèmica sobre si és justa la RB. Resumint al màxim: Si què és justa, si què es pot instaurar la RB!

El que és terriblement injust i democràticament insuportable són els costos de la no RB. També són de Louis D. Brandeis aquestes paraules: "Podem tenir democràcia o podem tenir la riquesa concentrada en poques mans, però no podem tenir ambdues coses alhora".

Per cert, mentre llegia el llibre esmentat, no he pogut estar d'interrogar-me si s'ha executat aquella PNL aprovada per unanimitat en el Parlament de les Illes Balears a conseqüència de la qual l'IBESTAT i el CES havien de fer un estudi per analitzar la distribució de les rendes a les Balears i els efectes d'una possible implementació d'una RB. Fins a on conec, a hores d'ara, l'informe és un OVNI.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ergo, fa 3 mesos
Nací en una familia muy pobre. Para más desgracia a los tres años perdí a mi padre. A los 14 ya trabajaba de mozo de farmacia estudiando de noche. Y como nunca llueve a gusto de todos con una enfermedad que apenas me dejaba caminar.
En su momento contraje matrimonio. Tan pronto como pudimos nos compramos un pisito firmando letras de cambio a toneladas (En aquellos tiempos se hacía así).
Ahora que la madurez llama a mi puerta no me sobra nada pero no tengo ningún problema para llegar a fin de mes. Más adelante, ya se verá.
Muchos (de ninguna manera voy a generalizar), se encuentran en la miseria más absoluta, ya de mayores, porque durante su vida no han pegado palo al agua además de ser unos juerguistas, puteros o manirrotos. Y ya va de maravilla si no se han pasado la vida metiéndose basura en vena.
Cuidado con la renta básica que puede convertirse en una escuela de mangantes vagos de solemnidad.
Si, pero con criterios de justicia y cuando de verdad se merece. Que las rentas y/o subvenciones salen de los impuestos. Y a mi, como a cualquier hijo de vecino, me cuesta pagarlos.
Una sociedad subvencionada es una sociedad enferma donde el esfuerzo personal casi casi es una tara.
Comunismo y/o socialismo puro.
Valoració:-2menosmas
Per Miquel Àngel, fa 3 mesos
Una renda bàsica universal pot semblar a alguns premiar la vagància. No negaré que en alguns casos no sigui així, en qualsevol cas els plany els que es pensin més viues i s'en vulguin aprofitar. Parlam d'una altra cosa. Parlam de justícia social i redistributiva, de possibilitar als nostres veïns desafavorits per les circumstàncies que siguin, poder dur una vida digna. Que no quedi ningú enrere em sembla una passa imprescindible si volem una societat més justa i humana. Malgrat els que es pensin que s'en poden aprofitar. Pitjor estan ells.
Valoració:0menosmas
Per jbm, fa 3 mesos
Me sembla que molts d'autoconsiderats progressistes que ja l'erraren fa vint anys quan donaven suport a la globalització sense veure que era una maniobra del capitalisme més salvatge desfressada de progressisme, ara la tornen a errar quan donen suport a la renda bàsica universal que torna a ser una altra maniobra semblant
Valoració:2menosmas
Per oscar, fa 3 mesos
Renta básica para comprar votos y tener parásitos a costa del trabajador
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente