algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
23°

Nou cas de discriminació lingüística a l'Hospital Sant Joan de Déu de Palma

215099

El pacient D.A. de l'Hospital Sant Joan de Déu de Palma ha fet arribar a dBalears el següent escrit sobre un episodi de discriminació lingüística que ha patit al centre aquest dimarts:

El 20 de febrer de 2023 el meu metge de capçalera va sol·licitar que em fessin un TAC. Fa una setmana i mitja em varen telefonar per a donar-me hora per a ahir, 6 de juny, a les 17:30 a l'Hospital Sant Joan de Déu de Palma. El dia abans em varen tornar a telefonar per a recordar-m'ho i també em varen enviar dos SMS al meu mòbil amb el dia, l'hora i l'enllaç web perquè confirmàs la cita.

Ahir arrib a l'hospital devers les 17:10 i a recepció em diuen que he d'anar a la planta 0. En ser-hi, la persona d'administració revisa el meu nom i carta sanitària, comprova que tot és correcte i em demana que signi un consentiment per a fer la prova. M'atraca la pissarreta electrònica i veig que el document no està en català. Li deman, amb educació, que per favor me'l faciliti en català i ella, també amb molt bon to, em respon que li sap greu però que el document només el tenen en castellà i anglès. Acte seguit vàrem tenir un intercanvi d'impressions, tot de manera formal, val a dir, fins que la conclusió a la qual em volia fer arribar era que si no signava el document que ella em donava, que no estava en català, no em farien el TAC. Jo li vaig respondre que, després de tants de mesos d'espera, jo no sortiria de l'hospital sense fer-me la meva prova. La treballadora em va dir que anàs a recepció a posar una reclamació i que ja em telefonarien per a una nova data, fet al qual em vaig negar rotundament perquè jo tenia la cita donada i confirmada per a ahir. Em va dir que anàs a seure i que miraria què podia fer. Mentrestant tots els altres pacients citats em varen passar davant. Al cap d'uns 40 minuts em torna a cridar i vaig al mostrador. Em comenta que no els consta a cap arxiu de l'ordinador que tenguin el document d'autorització de la prova en català i que què prioritz, si la salut o la llengua. Jo, per descomptat, li vaig dir que no havia de triar entre una cosa o l'altra perquè tenc dret a totes dues coses i l'hospital m'estava vulnerant els meus drets. Aquí l'empleada es va posar nerviosa i, tot i que no va perdre les formes en cap moment, i això ho vull remarcar i destacar positivament, va dir que allò era un hospital privat i que no tenien l'obligació de tenir la documentació en català. Un fet que no és així i que li vaig fer notar: l'Hospital Sant Joan de Déu de Palma està integrat a la xarxa pública d'hospitals de les Illes Balears. Em va tornar a dir que anàs a seure i que faria més gestions.

Finalment, passades les 19:00, un empleat va dur una autorització en paper, en català, perquè la signàs. Minuts després em varen fer la prova i tots els treballadors varen tenir un tracte excel·lent amb mi.

He posat els fets en coneixement de Plataforma per la Llengua i faig aquesta lletra per a exigir que el 100% de la documentació d'aquest i qualsevol hospital estigui en català, llengua oficial i, a més, pròpia d'aquesta comunitat autònoma. Si no tenen els mitjans, Plataforma per la Llengua té un servei de correccions i traduccions. Esper que ningú no hagi de perdre dues hores de la seva vida exigint allò que la llei diu que ens pertoca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per dic, fa dervers d'un any
antifa:Tens raò,els fatxes son així.No respecten ni la sagrada constitució ni totes les lleis, decrets ect. sobre la llangua catalana.
Valoració:8menosmas
Per antifa, fa dervers d'un any
Los fachas son así. Más testículos que neuronas...

Valoració:-6menosmas
Per Macià, fa dervers d'un any
Apreciat "usuario", el teu problema no té solució: les parades d'autobús s'anuncien en català perquè els topònims mallorquins foren creats d'antic pels mallorquins, naturalment en la seva llengua. És impossible anunciar "Son Rapinya", "Establiments" o "Camp Redó" en una llengua que no sigui la catalana. Ara que la dreta espanyolista governarà l'Ajuntament de Palma, comprovaràs que hi ha coses que tanmateix no canvien.
Valoració:8menosmas
Per Macià, fa dervers d'un any
Una soluciò seria que hi hagués més pacients amb paciència a bastament per negar-se a firmar cap document que no fos en català. Si l'hospital es trobàs sovint amb una situació consemblant, faria estona que el problema estaria resolt perquè l'hospìtal tendria la documentació en català.

Mentres l'Administració no faci complir la legislació vigent en matèria de llengua, faran falta activistes com aquest pacient, que no estiguin disposts a haver de triar entre drets lingüístics i dret a la salut.
Valoració:9menosmas
Per usuario, fa dervers d'un any
En los autobuses de la EMT sólo anuncian las paradas en catalán. Discriminacion para la mayoria de usuarios que no tienen esa lengua
Valoració:-14menosmas
Per veritas, fa dervers d'un any
5 mesos d'espera per fer-se una colonoscopia. Aixo si que es greu.
Valoració:8menosmas
Per Colom, fa dervers d'un any
Hay que ser gilipollas
Valoració:-8menosmas
Per Catalunya insular, fa dervers d'un any
El colonialisme i supremacisme espanyol no té escrúpols ni humanitat.
Valoració:17menosmas
Per xisca, fa dervers d'un any
No poseu excuses. Això es DESATENCIÓ A UN MALALT. Negligència mèdica, senyors. Negligència molt greu a un malalt, parli la llengua que parli.
Valoració:15menosmas
Per Funciona així, fa dervers d'un any
És obra de quatre morts de fam que han vingut aquí cercant la menjadora. Però com que en hi ha que són de molt mala pasta, enlloc d'integrar- se amb noltros i ser uns més, han decidit fer- se els amos de la nostra terra per les males, i maltractar a tota la gent d'aquí fins sotmetre- la o fer- la fora.
I des- de que Catalunya va manifestar les seves legítimes aspiracions independentistes, aquedta púrria invasora i envejosa, s'ha apoderat d'Espanya i de la idea de l'unionisme als que utilitzen com armes contra tots noltros els mallorquins, maldament aquí ningú hagi fet cap passa per ser independent.
I a aquest hospital, si no se.pisen les piles i acomiaden a aquests mals treballadors, que maltracten als malalts enlloc de cuidar- los, tindrani molts de problemes.
Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente