algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

Centra Martí March, remata Jorge Campos

«S’han d’impartir en espanyol un mínim del 40 % d’hores lectives a tots els centres educatius de les Illes Balears.» (Article 3 del Decret 1/2023, sobre l’ús de les llengües vehiculars en l’ensenyament, que podrà dictar Jorge Campos Asensi, conseller d’Educació del Govern Prohens, emparat per la Llei d’educació).

Si heu anat a l’armari a comprovar si encara hi teniu la camiseta verda, això que diré us interessa.

El text actual del Projecte de llei d’educació que es negocia al Parlament de les Illes Balears empara que un decret futur estableixi percentatges mínims d’ús de l’espanyol als centres educatius. Convé argumentar-ho.

L’article 133.1.c de la versió de la llei que es fa comptes aprovar al Parlament apunta textualment que un dels principis que regeixen el model lingüístic escolar és el tractament del català i l’espanyol com a llengües vehiculars de l’ensenyament.

Hem de combinar aquest precepte amb el que es preveu al final de l’article 133.3: «Les condicions d’ús de les llengües als centres educatius s’han de desplegar reglamentàriament d’acord amb aquests criteris i els principis prevists en aquesta llei.»

Per tant, a partir de l’entrada en vigor d’aquesta llei, els projectes lingüístics dels centres educatius estaran subordinats a un decret del Govern que, segons la llei mateixa, podrà establir condicions en l’ús de l’espanyol i el català als centres.

Pot ser que us demaneu si tot plegat no vulnera el que preveu l’article 1.b de la Llei de normalització lingüística, en què es defineix que un dels objectius de la llei és «assegurar el coneixement i l'ús progressiu del català com a llengua vehicular en l'àmbit de l'ensenyament».

També pot ser que hàgiu llegit que la nova llei «permet donar continuïtat al model lingüístic escolar». I és una afirmació correcta, però esbiaixada, perquè la llei també dona encaix a un futur decret que imposi mínims d’espanyol.

Pot ser que us demaneu quina necessitat hi ha d’escriure a la llei que l’espanyol és llengua vehicular de l’ensenyament a les Illes Balears (tot tenint en compte que les sentències del Tribunal Constitucional diuen explícitament que no hi importa).

Pot ser que us demaneu per què, a l’hora de negociar la redacció d’aquest text no s’han tengut en compte les aportacions del sindicat que va derrotar el TIL de Bauzà als tribunals. I per què tampoc no s’han tengut en compte les consideracions de persones que, per competència i autoritat, haurien d’haver ajudat a parir la criatura.

Pot ser que us demaneu per què el millor director general de Política Lingüística que hem tengut ha publicat un article criticant tot això.

Pot ser que us demaneu per què el president de l’Obra Cultural Balear de l’època de les campanyes més massives de la història de l’entitat n’ha publicat un altre en la mateixa direcció.

Pot ser que us demaneu per què el PP està orgullós del model lingüístic que es defineix a la llei.

Pot ser que us demaneu per què, el dia que facem la manifestació contra el Decret de Jorge Campos que imposarà mínims d’ensenyament en espanyol a l’escola, jo mateix (que seré al servei d’ordre de la mobilització, com sempre) em cuidaré d’impedir que cap de les persones que són corresponsables d’aquesta animalada agafin la pancarta.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Mallorquí, fa mes de 2 anys
Si nada se tuerce, todos somos conscientes que Jordi Campos será vicepresidente del govern muy pronto.

Quién nos lo iba a decir hace unos añitos, verdad? Os acordáis del Círculo Balear? 😅

Acción. Reacción.
Valoració:-13menosmas
Per Jeroni, fa mes de 2 anys
L'enllaç que posa el senyor Pere a l'inici del fil no té sentit... Un comunicat fet dos mesos després de tancar el període d'al·legacions i no res és el mateix.

De que serveix pagar un caramull d'alliberats de l'STEI si no només no fan res quan toca sinó que a damunt es dediquen a fer articles desafortunats com aquest?

Una mica d'humilitat no els aniria malament.
Valoració:6menosmas
Per Pere Pol, fa mes de 2 anys
Bon dia, "Preguntes",
Jo no faig feina a l'STEI, campeón.
Valoració:-3menosmas
Per Preguntes, fa mes de 2 anys
Pere Pol,
Com en Pere Bueno no pot respondre ja que està molt ocupat fent cafès, pot explicarme tu si l'STEI fa aquests cursos de gorila de discoteca que li permeten sempre estar al servei de seguretat de les manifestacions i decidir unilateralment i en persona qui esta autoritzat i qui no a portar una pancarta?
Valoració:1menosmas
Per Síndrone, fa mes de 2 anys
Síndrome de l'intolerant: tothom està equivocat tret de jo.
Valoració:4menosmas
Per Pere Pol, fa mes de 2 anys
Els artífex de la redacció actual de la llei semblen encantats. Encantats com hi està el PP, Plis i la dreta del món de l'educació.
Però ni PSOE ni PDM ni els diversos MES no hi veuen res estrany, en aquesta coincidència. No els incomoda l'estranya companyia, els incomoda que algú els ho recordi.

Valoració:-2menosmas
Per Pere Bueno, fa mes de 2 anys
Bon dia a tothom,
Comprendreu que no em passi el dia contestant gent anònima.
Aguns dels que s'amaguen darrere l'anonimat, en altres moments de la seva vida han estat reconeguts pel seu dit assenyalador.
I si, en tot això, han estat dels que van per darrere i no han volgut comprometre el seu "bon" nom, que no passin pena. Pentura han aconseguit passat desapercebuts.
Pel que fa a la gent que mostra cara, molts de vosaltres ja heu posat dia i hora per a prendre cafè plegats.
Valoració:5menosmas
Per Gràcies, fa mes de 2 anys
Josep Castells, gràcies per l'aclariment. De totes maneres no t'hi esforcis massa, a nen Pere Pistoles nostre l'interessa més la gracietes al Twitter i el nombre de lectures del seu article que la veritat.
Per cert, segueix sense respondre a què hi ha que estudiar per fer com ell de gorila de discoteca i decidir qui va i qui no va a una manifestació o agafa una pancarta.
Valoració:1menosmas
Per Josep Castells, fa mes de 2 anys
La premissa sobre la que es construeixes l’argument és falsa. El decret imaginari que es planteja es podria dictar ara, res no ho impediria. En canvi, amb la llei, ja no es podrà fer. L’article 133.3 s’ha de llegir tot, no només la darrera frase. Quan diu “aquests criteris” es refereix al que es diu just abans. I és que la presència d’una llengua i l’altra la decidiran els centres per mitjà dels seus projectes lingüístics. Un decret que vulnerés això, seria contrari a la llei i, per tant, fàcilment impugnable.
Valoració:9menosmas
Per martí, fa mes de 2 anys
El TIL no el va tombar el sindicat (?). El varen tombar els mestres i professores en primer lloc i en segon lloc tot el poble mallorquí: mares, pares, al·lots, gent del carrer....
Valoració:21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente