algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
13°

Consell per la República: la tasca i la idea

Des del moment en què vaig escriure el meu paper anterior, a les Illes Balears hem superat els cinc-cents inscrits en el Consell per la República. No està malament. No sé si hi ha gaires partits polítics que tenguin més de cinc-cents militants, a les nostres illes. En qualsevol cas, es tracta d'una xifra ben respectable, en un context difícil, i dins una associació/organització que encara es troba en construcció. Perquè ens trobam en una situació dinàmica, en què forces diverses malden per fer créixer (o no) el Consell per la República.

Si sabem aprofitar el moment i l'estructura, el Consell per la República pot ser una eina eficaç per generar dinàmiques noves, tant al Principat de Catalunya com entre nosaltres, a les Illes Balears. Bàsicament, avui, els republicans de les Balears estam donant suport als nostres compatriotes del Principat, en procés avançat cap a la independència. És evident que la desconnexió espiritual entre Catalunya i Espanya ja s'ha produït i que fa temps que allò que es busca ja és, senzillament, la manera de certificar-la prenent el menor mal possible (per ambdues parts). A les Illes Balears, el procés d'autodeterminació de Catalunya té un impacte que sovent no es vol reconèixer i que, també és bo ser-ne conscients, no sempre (ens) resulta positiu. Però, èticament, entenc que tenim el deure de fer costat als catalans del Principat en el seu camí cap a la llibertat nacional. Aquest és el motiu principal que m'ha mogut a presentar-me com a candidat a l'Assemblea de Representants.

Un dels aspectes més interessants de l'impacte del Consell per la República en la política internacional (però també en la nacional) ve donat per la dinàmica partits-societat civil a l'hora de marcar-ne els objectius i de dissenyar-ne el funcionament intern. Teòricament, els partits polítics independentistes donen suport al Consell per la República Catalana, però hi mostren un entusiasme molt desigual. Això ha fet que la preponderància pels que fa a la militància política dels candidats a l'Assemblea de Representants sigui majoritàriament de Junts per Catalunya. N'hi ha, emperò, també tant d'ERC com de la CUP. L'ideal, des del meu punt de vista, seria que la implicació dels tres partits fos clara i directa, sense embuts, tenint en compte els objectius (fonamentalment a nivell internacional) del Consell per la República. Objectius que, mentre no diguin el contrari, les tres formacions polítiques teòricament sostenen.

Però hi ha una part important dels socis i dels candidats a l'Assemblea de Representants que no militam a cap formació política i que, en canvi, compartim els objectius del Consell per la República. L'organisme no ha acabat de comptar amb el suport incondicional dels partits potser justament perquè posa en qüestió la partitocràcia existent entre nosaltres, que no s'ha superat perquè no s'han articulat, a l'arena política convencional, mecanismes de participació que ho hagin fet possible (per exemple, el sistema de llistes obertes, que ho hauria modificat molt substancialment). El Consell per la República Catalana és un organisme que queda fora del control dels mecanismes de l'Estat espanyol i que, per tant, té una potència inqüestionable, sobretot a l'hora d'internacionalitzar les reivindicacions nacionals de Catalunya. Però també queda fora del control estricte dels partits polítics, fet que li dona una dimensió nova i diferent, molt interessant, des del punt de vista de la participació democràtica.

La tasca és difícil, com qualsevol dinàmica (sobretot si es tracta d'una dinàmica que en vol alterar de més grans, de més extenses), però també resulta d'allò més interessant. Perquè així és com solen començar els canvis realment importants. La idea, per mi, també resulta diàfana: constituir, en un primer estadi, una república catalana independent en el si de la Unió Europea. I, més endavant, assolir la mateixa llibertat per a les Illes Balears i per al País Valencià. I, al cap de la corda, federar-nos, en uns Països Catalans independents. Que, per mi, han de ser no ja un nou estat de la Unió Europea, sinó, al cap de la corda, un dels estats lliures dels futurs Estats Units d'Europa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys

-"El gener de 1928 apareix a Mallorca LA NOSTRA TERRA, una magnífica revista mensual d’Art, Literatura i Ciència que es publicarà fins a l’aixecament feixista-militar de juliol de 1936. En els editorials teoritza i propugna la reconstrucció nacional a partir de la llengua, la cultura i els eixos identitaris de la personalitat col·lectiva del conjunt de la nació. La revista comptava amb col·laboradors destacats d’arreu de Catalunya (Amades, Carner, Chabàs, Coromines, Fabra, Macabich, Martínez Ferrando, Maseras, Moll, Saltor, Soldevila, Villangómez…). En les seves quatre mil cinc-centes pàgines, no apareix l’expressió Països Catalans i, en canvi, és habitual la denominació Catalunya Gran i molt freqüent el gentilici catalans aplicat als mallorquins i als valencians. Els editorials i els nombrosos articles referits a la qüestió nacional catalana, són una font imprescindible de referència."




-«Mallorca, sense perdre cap característica de la seva fesomia pròpia, no és altra cosa que una illa catalana, digui el que digui tot el filisteisme vuitcentista. Com a tal forma part de la Catalunya integral, participant amb ella de la unitat de raça, de la unitat de llengua i de la unitat de cultura, la qual ha enriquit molt sovint amb aportacions de gran vàlua. Cal desfer l’equívoc que Mallorca és una regió d’Espanya distinta de Catalunya, i desvirtuar el regionalisme o el mallorquinisme com a conceptes mancats totalment de sentit». LNT (1930)




http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:0menosmas
Per De Salses a Guardamar, fa mes de 2 anys

"La proposta de Guia recull, així mateix, una llarga tradició d'ús ampli del significant Catalunya. Com a exemple paradigmàtic, el mallorquí Gabriel Alomar es referia a 'tota la Catalunya' com a agrupació de la Catalunya continental i la Catalunya insular, tal com recull Gregori Mir en el llibre 'Sobre nacionalisme i nacionalistes a Mallorca' (2007)."
(Viquipèdia, article "Digueu-li Catalunya")



Aquí teniu la proposta de Josep Guia:
https://www.academia.edu/2486699/%C3%89s_molt_senzill_digueu_li_Catalunya

Valoració:0menosmas
Per Catalunya sencera, fa mes de 2 anys

"Blai Bonet, el fons del mar" entrevista de Jordi Coca, Serra d'or, gener 1981



"Per anar bé necessitaríem un sol president [MHP Carles Puigdemont] per a tot el País Català; perquè tampoc no cal dir Països Catalans. No. País Català i prou. I un sol president [MHP Carles Puigdemont]. Un president [MHP Carles Puigdemont] per al País Català. El President [MHP Carles Puigdemont] hauria de ser-ho del Principat, de les Illes i del País Valencià. Això de les autonomies ho espatlla tot. És com el conte de la vella per no arribar-ho a tenir mai. Et fan transferències de vint-i-cinc cèntims amb dues dècimes i s'obliden de la geografia, el llenguatge i el tarannà, que són realitats històriques com una catedral."



Els claudàtors, naturalment, són meus.
Visca la República catalana! (UNA SOLA república de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer).

Valoració:1menosmas
Per Escardapenyes, fa mes de 2 anys

Perdonau he agut de tallar, quan hi ha una obra de aquesta magnitud tots som necessaris, no s'ha de despreciar ningú, vos darè un exemple : pensau amb un coro o un orfeó totes les veus son necessaris, les agudes les greus les gran veus, totes tenen una aportació, però lo més important és que el qui du la batuta les UNIFIQUI, el mestre és molt important però si tots els cantors no cumpleixen en les ordres que lis pertoque, no farem res.
Com sempre Salut i República Països Catalans

Valoració:2menosmas
Per Escardapenyes, fa mes de 2 anys

A l'hora de començar aquesta tasca, no hem de excloure ningú, tots els republicans hem d'anar amb la mateixa corda, el primer és tenir clar l'objectiu i que totes lesmans seràn bonas si no hi mesclam el poder dels partits, ja sé que és molt demanar però............

Valoració:2menosmas
Per Unitat de TOT Catalunya, ARA!, fa mes de 2 anys

·"primer estadi"
·"una república" [del Principat, o sigui d'una Catalunya incompleta, mutilada]
·"més endavant, assolir la mateixa llibertat per a les Illes Balears i per al País Valencià"
·"al cap de la corda, federar-nos"
·"al cap de la corda, un dels estats lliures dels futurs Estats Units d'Europa."



Pareix que en Bernat Joan i Marí proposa, almanco, quatre o cinc estadis; no sembla creure gaire en la nació catalana sencera o ho allarga excessivament i, per tant, perillosament per als interessos de TOT Catalunya. En canvi, en Jaume Sastre demostra autoconfiança i moral de victòria, com demana ell; ja que parla així: "aixecar la suspensió de la DUI i proclamar, amb totes les conseqüències, la nació catalana, lliure i plena, en forma de República. Som-hi!"

Valoració:0menosmas
Per Això és debatre, fa mes de 2 anys

--"La idea, per mi, també resulta diàfana: constituir, en un primer estadi, una república catalana independent en el si de la Unió Europea. I, més endavant, assolir la mateixa llibertat per a les Illes Balears i per al País Valencià. I, al cap de la corda, federar-nos, en uns Països Catalans independents. Que, per mi, han de ser no ja un nou estat de la Unió Europea, sinó, al cap de la corda, un dels estats lliures dels futurs Estats Units d'Europa."



Consell per la República: la tasca i la idea
Bernat Joan i Marí | 27 octubre 2021



https://www.dbalears.cat/opinio/opinio/2021/10/27/358137/consell-per-republica-tasca-idea.html




--"No són hores de promoure idees, ni d'ambigüitats calculades, ni de dedicar-nos a especular sinó de tenir clar l'objectiu, el full de ruta i els mitjans que necessitam. Un clau es treu amb un altre clau i un gabinet de guerra psicològica es combat amb un altre gabinet de guerra psicològica. Tinguem-ho clar: si ens aturam cada vegada que un ca lladra o la justícia colonial ens mossega, mai no aconseguirem l’objectiu que ens hem proposat. La confrontació intel·ligent passa, doncs, entre d'altres coses, per reforçar l'autoconfiança, la moral de victòria i perquè el Consell per la República compti amb instruments de poder propis de qualsevol estat que ens han de permetre assolir el nostre objectiu: aixecar la suspensió de la DUI i proclamar, amb totes les conseqüències, la nació catalana, lliure i plena, en forma de República. Som-hi!"



Espanya ens fa la guerra
Jaume Sastre | 28 octubre 2021



https://www.dbalears.cat/opinio/opinio/2021/10/28/358175/espanya-ens-guerra.html

Valoració:0menosmas
Per Clar i Català, fa mes de 2 anys

Gràcies al Consell per la República estam aplicant noves estructures i maneres de fer que tallen amb el règim espanyol. Les llistes obertes per exemple permeten que qualsevol ciutadà es puga presentar a les eleccions i donar-se a conèixer fent-lo realment democràtic i altres mecanisme que recolzin aquesta emancipació podrien ser la creació d'un nou banc digital amb seu a algún lloc d'Europa que ajudi a finançar més projectes d'autosuficiència i sobirania energètica, alimentària i més.

Valoració:0menosmas
Per venga, fa mes de 2 anys

¿Consell per la República?
Venga homo. Perd es temps amb altras pardalades

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente