algo de nubes
  • Màx: 20.5°
  • Mín: 11.86°
11°

Iniciatives ciutadanes europees

Boaventura de Sousa Santos en el llibre "La cruel pedagogía del virus" ens adverteix que el temps polític i mediàtic condiciona com la societat percep els riscos que corre. Té molta raó el sociòleg portuguès. Per exemple, el temps polític, fonamentalment el que fa referència a la política institucional i partidària, i el temps mediàtic, amb la sobre-informació via Internet i xarxes socials, i la desinformació provocada per la normalització i extensió del fenomen de les mentides mediàtiques, ara anomenades "fake news, fa que algunes qüestions rellevants del què fer polític de la societat civil passin del tot desapercebudes.

És el cas de les Iniciatives ciutadanes europees (ICE) de les quals gairebé no se'n xerra. Val a dir que una Iniciativa Ciutadana Europea és un mecanisme que permet a la ciutadania de la Unió Europea presentar iniciatives a les institucions de la UE, fins i tot a la Comissió Europea, sol·licitant que es legisli sobre determinats assumptes. Una ICE no és la panacea -res és millor que les necessàries mobilitzacions ciutadanes als carrers i places europees- però és una forma d'influir en les polítiques de la UE. Potser aquesta influència de les ICE sobre les polítiques europees sigui de baixa intensitat, però és tan gran el "dèficit democràtic" de la UE que qualsevol influència ciutadana no és poca cosa.

En aquest sentit, ja en ple setembre, a l'inici d'un nou curs polític-social, és interessant donar una empenta a dues ICE que em semblen particularment urgents en l'actual etapa de la pandèmia de la covid-19. Una és la que sol·licita convertir les vacunes i els tractaments antipandèmics en un bé públic mundial, de lliure accés per a tothom. L'altra fa referència a la implantació de Rendes Bàsiques Incondicionals en tota la UE. Som-hi!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.