nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Lluites compartides

Enguany es compleixen 30 anys de la Plataforma «Volem comandar a ca nostra». Per iniciativa de l’Obra Cultural Balear, l’any 1991 tota la societat civil s’agrupà al voltant de la reivindicació del dret a prendre les nostres pròpies decisions. Entitats empresarials, sindicals, socials, mediambientals, universitàries, culturals i religioses. La representació d’un poble sencer. Tota societat, amb la seva plural riquesa i tots els matisos propis de «ca nostra». Aquesta fal·lera de front comú, de lluites compartides com se’n diu ara, ha estat, i és, una de les energies que impulsen a la nostra Entitat.

Tres dècades després d’aquella fita ens trobam amb una pandèmia mundial i s’han tornat a posar de manifest els avantatges de l’anhelat desig de comandar a ca nostra. Les institucions pròpies necessiten més capacitat de decisió, tal com es va posar de manifest quan el Govern va haver de comprar, a principi de la crisi sanitària, màscares i EPIs pel seu compte als mercats internacionals. En certa manera, al marge de les erràtiques dinàmiques que l’Estat imposava aleshores.

Avui, la batalla per la salut de la població es juga al camp de la vaccinació. Des de l’Obra Cultural Balear hem entès, com sempre, que és bo explicitar el suport social a les nostres institucions de Govern. I molt millor com més ampli sigui el ventall de sectors sumats a aquest suport institucional. En aquest marc és en el que l'Obra Cultural Balear considera positiva la iniciativa de fer un front comú per exigir, davant el Govern espanyol i les institucions de la UE, una campanya de vaccinació urgent i massiva a les Illes Balears. Reiterant, tal com s’ha apuntat, la imprescindible necessitat que aquesta demanda es faci amb el respecte màxim cap a les institucions pròpies de les Illes Balears. I respecte, també, per la llengua pròpia. Dissortadament, almanco fins ara, els impulsors de la campanya no han mostrat suficient compromís amb la llengua catalana.

L'exigència d'una campanya de vaccinació urgent i massiva és justa i oportuna, però no es pot oblidar que les Illes Balears no viuen exclusivament del turisme i que, precisament, durant aquest any de pandèmia, s'ha posat de rellevància, més que mai, la importància del sector primari o del sector de la Cultura. També ha quedat evidenciat que si les Illes Balears no patissin l'espoliació fiscal a que les sotmet l'Estat espanyol, avui tendríem recursos suficients per evitar el patiment de molts de ciutadans.

En el front comú l’Obra Cultural Balear hi serà, com sempre ha fet. Servant l’objectiu d’orientar la sortida de la crisi cap l’horitzó una societat més cohesionada socialment, més equilibrada i justa econòmicament, més respectuosa amb el paisatge i el patrimoni i més rica culturalment.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Miquel Rosselló, fa mes de 3 anys

Trob que és unarticle molt correcte i que dona arguments i context a una decisió correcta.

Valoració:2menosmas
Per Rafael Borràs, fa mes de 3 anys

Com soci de l'OCB em sembla un error que l'entitat s'hagi adherit a una plataforma que –al marge de retòriques- privilegia l'economia a la salut de la gent i la cohesió social del país.
Em sembla impropi invocar el precedent de la campanya "Volem comandar a ca nostra". Allò, si no em falla la memòria, va ser una iniciativa liderada per l'OCB. La plataforma "Vacunas, Salud y Economía" (sic) és una iniciativa liderada per un populisme unipersonal amb un missatge variable segons
bufi el vent. Malauradament no es pot posar com precedent el Consell de la Societat Civil de Mallorca que, durant la legislatura de José Ramón Bauzá i amb un notable lideratge de l'OCB, sí que veritablement articulà "lluites compartides".
Tot plegat em sembla una "Excusatio non petita, accusatio manifesta" després de la lamentable fotografia a les escales de la Seu. Mala peça al teler!

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente