algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
14°

Què hem après de les Germanies?

Diumenge es commemorarà els 500 anys d'un dels episodis més trists de la història de Mallorca: les Germanies. M'explic: els nostres avantpassats tingueren el coratge d'enfrontar-se a una administració pública corrupta i combatre una societat injusta, parcial i opressora, però la repressió va ser tan brutal i present que varen aconseguir anihilar qualsevol vinculació col·lectiva dels mallorquins com a societat. 299 anys el cap de Joanot Colom, el líder de l'aixecament, va estar exposat públicament dins una gàbia penjada a la plaça de la Porta Pintada. De llavors ençà el nostre país no ha de tornar a aixecar el cap.

Crec que és d'estricta justícia rememorar la Germania perquè els valors que empararen aquesta lluita són ben vigents: «democratitzar les estructures governamentals per tal que tots els ciutadans gaudeixin dels mateixos drets i oportunitats», com apunta el Manifest de la Comissió Cívica Germanies 500.

Democratitzar aquests valors implica acabar amb la corrupció i amb la impunitat total, i passa també per reclamar els nostres drets com a poble.

El PI, Més per Menorca i Més per Mallorca acaben de fer una passa: Han registrat la petició d'un ple extraordinari en el Parlament de les Illes Balears on els partits hauran de votar si recorren al Tribunal Constitucional els Pressupostos Generals de l'Estat per la minsa inversió que preveuen per enguany a les Illes.

La iniciativa parlamentària, que té per objectiu que s'apliqui el REIB i que es posi fi a la discriminació estructural de les Illes Balears, només compta amb el suport dels partits sobiranistes.

Els governs locals que diumenge llegiran el manifest s’haurien de demanar, què hem après de les Germanies?

N'hi ha prou en llegir manifest per commemorar aquesta lluita i per reivindicar aquell esperit

Si són capaços de llegir aquest manifest que conclou amb el crit «Pac qui deu! Mori el mal Govern!», per què no són capaços de deixar les consignes partidistes i acabar amb el mal endèmic d'infrafinançament crònic que patim des de fa dècades?

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.