nubes
  • Màx: 17.23°
  • Mín: 11.35°
14°

Us heu fixat? Sempre negatiu...

No sé si us heu fixat, però als TN d’IB3tv cada vegada que hi ha una notícia que necessiten l’opinió dels vianants, o dels protagonistes, la resposta generalment és negativa, en el sentit que tot va malament, tot ho fan malament -sigui qui sigui el responsable... Per exemple, reduir la velocitat per la via de cintura, de 120 a 80 km/hora. Negatiu, en boca dels transportistes. Tancament de bars i restaurants, gimnasos, grans superfícies, negatiu, agressivitat a balquena, grolleria en les pancartes de les manifestacions...

De veritat que no es poden trobar persones que diguin: benvingudes aquestes mesures, que redueixen els accidents! O que bé que pensen en la nostra salut! O, gràcies per fomentar les vendes als comerços petits, de proximitat, enfront de grans superfícies!...? Estic segura que n’hi ha, i moltes, com jo mateixa. No costa tant pensar que vivim una pandèmia, això és, una malaltia estesa per tot el món, des d’Europa a Sud-àfrica, des dels EUA al Japó... que les mesures que es prenen, per part dels responsables sanitaris que les trameten els gestors polítics, no són per fer mal a ningú, ans al contrari, per afavorir la salut de la població. Que sigui la Presidenta del Govern autonòmic, sigui el de l’Estat, sigui la responsable de la UE, no pretenen altra cosa que aturar l’extensió del virus, protegir les persones vulnerables, mesures imprescindibles per una vida saludable econòmicament i socialment.

No sé com ho percebeu vosaltres, però a casa quasi fem messions a veure quin és el primer que dirà l’opinió negativa davant el micròfon, quan veiem el telenotícies. Hem vist aquests dies, manifestacions contra el govern autonòmic amb actituds crispades, grolleres, fins i tot diria que ofensives, ¿com es pot muntar una xaranga amb música, com la del dissabte passat a Palma, quan vivim una pandèmia amb persones malaltes greus i morts? Com es pot cridar que volen la dimissió d’Armengol i de Sánchez, i de... perquè les mesures sanitàries obliguen a tancar negocis?

Ara en temps difícils, surten al carrer els interins de les Administracions públiques. Demanant estabilitat, en cotxes, amb renou que agredeix els vianants, que molesta les persones que ho senten des de ca seva. Reivindicació històrica, justa, és cert. Però necessària ara? Persones que treballen per a les administracions, amb sou fix, enfront d’aquells de l’economia submergida, que han d’anar a les cues de les entitats socials a cercar la bossa del menjar

Les persones que s’han quedat sense feina, treballadores i treballadors de serveis, autònoms diversos, o propietaris de bars, restaurants, i altres empreses, visquin preocupats i crispats en veure que la pandèmia no afluixa, ho entenem, ho compartim, però no hi hauria d’haver una mica de responsabilitat? Les mesures respecte a l’allargament dels ERTOS -expedients de regulació transitòria d’ocupació, o cap als fixos-discontinus, no són valorades?

Que les Administracions dediquin gran part dels seus doblers a pal·liar l’emergència social de tantes i tantes famílies, amb ajuts directes no pot merèixer un comentari positiu? Direu, és la seva obligació, això és el que han de fer... i és cert, però també es just reconèixer que no tots són iguals, i que un govern amb forces d’esquerres està fent el que pot i més, a diferència d’altres governats per les dretes i l’extrema dreta, basta escoltar la Presidenta de la Comunitat madrilenya o el d’Andalusia.

Sempre negatiu, afavoreix clarament aquella ideologia d’extrema dreta que menysprea els representants polítics, que escampen mentides, mitges veritats, per enverinar persones senzilles que pateixen, tota la culpa és del govern, transmeten, i reiteren les errades comeses, les ficades de pota... Ho veiem també a altres llocs d’Europa, els feixistes s’aprofiten i esperonegen les protestes.

Afortunadament hi ha una altra manera d’exercir els drets de ciutadania, també en aquests dies, com la passejada pels terrenys de Son Bonet, aquest diumenge passat, amb distància de seguretat, amb màscares, com hem fet qui vivim a Es Pont d’Inca, Es Pla de na Tesa, Cas Capità, de Marratxí, per defensar un pulmó verd que AENA vol omplir de plaques solars.

O com farem moltes persones, diumenge que ve a les 12 h, a les places dels nostres pobles, i altres llocs, reivindicant la lluita dels agermanats i les sermonedores i pregonederes que eren els noms de les dones que lluitaven amb ells. Llegirem el Manifest dels 500 anys de revolta 500 anys de les Germanies 1521-2021 reivindicant aquella experiència històrica dels nostres avantpassats, amb la realitat d’avui.

Si encara no heu rebut la convidada, la trobareu a les xarxes socials de l’OCB i la seva xarxa territorial, les Fundacions Darder Mascaró, i l’Assemblea sobiranista de Mallorca.

En temps difícils capgirem el desànim, la preocupació, reconeguem els esforços i omplint-nos d’esperança i confiança a sortir-ne més enfortits com a societat, amb més solidaritat, allunyem-nos del sempre negatiu.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per @ l´azuguigui i olé, fa mes de 3 anys

Molt d´acord amb la teva opinió. I es nota que els has tocat el voraviu als fatxas.

Valoració:1menosmas
Per Jaume, fa mes de 3 anys

No voldria pecar de negativista però ahir, nit de cinema a IB3, totes dues pel.lícules varen ser emeses en castellà sense que IB3 advertís de la possibilitat de veure la versió en català o en la versió original, tal com passa quan la versió és en català. No estic d'acord que l'opinió de les persones entrevistades a IB3 sempre expressin opinions negatives, crec que està bastant equilibrat, potser massa i tot, si consideram el malestar que hi ha avui en dia a les places i als carrers de les illes.

Valoració:1menosmas
Per Joanet, fa mes de 3 anys

Llàstima, Lila, que no hagis fet la pregunta de manera correcta: us hi heu fixat? El verb "fixar-se" necessita sempre un complement preposicional, que segons el context pot ser substituït per 'hi' (= en això). Si ho escrius malament, els qui ho llegeixen ho aprenen malament...

Valoració:4menosmas
Per azuguigui i olé, fa mes de 3 anys

molts dels que a tota hora ho veuen tot negatiu són forasters que enyoren de no estar en una castilla castissa de feixisme, absentisme laboral i toros. L´haver de treballar a tota hora, sentint parlar en català, no els anirà mai amb sa mentalitat dropa i quixotesca.

Valoració:-7menosmas
Per Lluís, fa mes de 3 anys

Fa mesos que es països asiàtics gestionen sa pandèmia d'una manera activa i fa mesos que es ciutadans hi poden fer una vida pràcticament normal. En canvi, si he de valorar sa gestió de sa pandèmia a tot es món occidental, per força he d'esser negatiu. Aquí es virus va a lloure d'ençà que va començar sa pandèmia. Com així?
Davant s'incapacitat de fer una gestió activa contra es virus, fent proves massives que permetin detectar es punts de contagi i aïllar-los (incapacitat que continua després de mesos de pandèmia), ses administracions occidentals s'han limitat a fer-ne una gestió passiva, utilitzant es bolletins oficials per donar ordes a sa població sobre allò que pot fer i allò que no. A damunt, sovint són ordes genèriques, que aplicades sense matisos se converteixen en absurdes, com es fet d'obligar a dur morral pes carrer, on no hi ha càrrega viral a bastament ni temps d'exposició perque se puguin produir contagis. Es decret estatal indica que just s'ha de dur morral si no hi ha distància de seguritat, però en la pràctica s'aplica d'una manera molt més estricta i completament absurda: fins i tot si es carrer està desert, o si se tracta d'una zona enjardinada on no hi ha ningú, qualsevol ciudatà que hi passi ha de dur morral, amb amenaça de multa.
Després d'haver imposat aquestes normes exagerades, injustificades i absurdes, es mateixos polítics que les han decretades apel·len a sa responsabilitat individual per combatre es virus. Com quedam? ¿Som nins petits que hem de complir normes genèriques aplicades d'una manera absurda o som ciutadans adults responsables, amb capacitat de mesurar es perill i decidir amb qui mos relacionam i de quina manera, o en quin moment hem de dur morral i quand el mos podem llevar? O una cosa o s'altra, però que no mos enredin pus ni caiguin en sa temptació d'usar sa pandèmia com a mecanisme de control social ni com a excusa per retallar sa llibertat des ciutadans de manera arbitrària.

Valoració:12menosmas
Per Pere Llofriu, fa mes de 3 anys

A part de la moda morbosa, a remolc de telefems, de remoure les entranyes de l’espectador. Si de cas caldria fer-ne un programa especial una altra hora. En les notícies hi han d’aparèixer els protagonistes i complementàriament agents socials o experts en el tema, no els forasters que passaven per allà, o indígenes a qui s’ha ha fet la pregunta en foraster, o gent que no n’ha de fer res i els punxen per treure fetge: “A usted que le parece que el de la moto se haya roto la cara en la farola”... I a tu que te pareix, betzol.

Valoració:-2menosmas
Per z, fa mes de 3 anys

sempre treuen gent xerrant en castellà

Valoració:7menosmas
Per joan, fa mes de 3 anys

En negatiu, i la major part en castellà, com si no trobessin mallorquins per parlar. Semba que a IB3 ens juguen a la contra.

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente