algo de nubes
  • Màx: 17.47°
  • Mín: 8.9°
16°

Bon dia: 'Una altra economia és possible'

Així s'anomenarà un racó de ràdio que, en el matinal 'Bon Dia' d'Ona Mediterrània, començarem a fer aquest dijous, 21 de gener de 2021. Si superem la prova de l'estrena, aquest espai radiofònic estarà en antena cada quinze dies, els dijous de 9.00 a 9.30 hores. Procurarem fer un racó per pensar, actuar, conèixer, compartir, i d'empatia comunitària. La pandèmia de la covid-19 ens ha interpel·lat tant en la necessitat d'una altra economia possible que fa un poc de vessa haver d'insistir-hi. I, tanmateix, no podem defallir.

Rebecca Solnit, al llibre 'Esperança dins la foscor', cita a un executiu del Worldwatch Institute, un tal Chris Bright, que diu: "Però el major obstacle per reinventar-nos podria ser simplement una mena de paràlisi de l'esperança. És possible veure molt clarament que les nostres economies actuals són tòxiques i destructives a escala pantagruèlica, i obscenament injustes. És possible veure-ho i que encara ens costi imaginar-nos una reforma efectiva [...] Estem acostumats a un flux constant de detalls diaris de l'existència, i en canvi les estructures bàsiques de l'statu quo ens semblen sempre inalterables. Però ho són. Hi ha canvis positius, encara que costin de veure perquè un dels efectes més habituals de l'èxit és que es doni per descomptat. El que sembla perfectament normal un cop ha passat, sovint hauria semblat un miracle abans que passés". Disculpes per l'extensió de la cita que, dit sia de passada, és d'un text de 2003. Endemés, el missatge té força interès venint del Worldwatch Institute, que és qualsevol cosa menys una colla de gent alternativa o revolucionaria. El cas és que aquestes paraules de Chris Bright semblen escrites ad hoc per explicar el tarannà que vol tenir l'espai de ràdio 'Una altra economia és possible'.

Cada quinze dies tindreu mitja hora de ràdio on es xerrarà d'una economia que posi la vida al centre, d'economia feminista, ecologista, i del bé comú. Molts programes es dedicaran a donar a conèixer l'esponerós món de les iniciatives d'economia social i solidària, de casa nostra i d'arreu. És clar que el comerç just hi serà ben present, però també hi serà el turisme alternatiu des de la perspectiva de l'oferta i la demanda. A més a més de tenir molt present la banca ètica, no ens oblidarem d'assumptes tan crucials per a què una altra economia sigui possible com ara, la condonació del deute (i les auditories ciutadanes del deute per tal d'avaluar quanta n'hi ha d'il·legítima), la necessitat i concreció d'una fiscalitat justa de debò, o l'abolició dels paradisos fiscals. És clar que hi haurà denúncia del capitalisme canalla, com ara l'explotació laboral o els abusos de les elèctriques, però allò més important serà presentar alternatives practicables.

Una altra economia és necessària per a l'eradicació del risc de pobresa, les carències materials que impossibiliten viure vides que valguin la pena ser viscudes, i les grans desigualtats. En aquest sentit, la Renda Bàsica Universal i Incondicional és una proposta que es discuteix gairebé arreu. Una economia més de quilòmetre zero, i una altra forma de consumir son imprescindibles en temps d'emergència climàtica. L'economia del decreixement material és l'alternativa a les actuals societats de l'externalització, és a dir, del model neoliberal de sostenir el nostre benestar sobre la negació del benestar d'altres. Una altra economia ha de fer possible una diferent concepció social del temps (cal valorar sobretot el temps per a la vida i no sols el temps de treball). Per a què una altra economia sigui possible serà necessari deixar d'adorar el PIB, i pensar, prioritàriament, com han fet Nova Zelanda, en indicadors de benestar. En fi, tinc la impressió que de temes per a la conversa no n'hi faltaran.

Com cal pensar globalment per actuar localment, dijous d'aquesta setmana tractarem del Fòrum Social Mundial d'Economies Transformadores, celebrat l'any passat, de l'Agenda de les Economies Transformadores aprovada, i del Fòrum Social Mundial, que tindrà lloc en línia del 25 al 29 de gener de 2021. Les resistències al capitalisme desfermat són "més dels que ells volen i diuen".

I, tanmateix, tindrem sempre present al gran Walter Benjamin: "el capitalisme no morirà de mort natural". Mentrestant: Salut i ràdio!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.