cielo claro
  • Màx: 21.73°
  • Mín: 13.08°
21°

Se'n recorda ningú, dels industrials i dels pagesos?

Va de primera que l'Ajuntament doni un val de 20 € per anar de compres als comerços de Manacor a tothom qui en demani un, a fi de donar vida als nostres comerciants. Ho trob un bon encert.

Pens, però, que tant l'Ajuntament de Manacor, com la resta d'Ajuntaments que facin costat al comerç mallorquí, com el Consell de Mallorca, com el Govern de les Balears, no s'haurien de limitar als comerciants, sinó que igualment haurien de fer qualque cosa per fer costat a la nostra indústria i a la nostra agricultura.

Cada any, quan hi ha una fira turística, les nostres administracions fan un esforç tan gros com poden per mirar de fer costat als hotelers, a fi d'estirar cap aquí tant de turisme com sigui possible. Beníssim. Ara bé: aquesta promoció que fan als hotelers, no hauria d'esser incondicional, al meu parer: Tocaria anar amb la condició que els hotelers fessen les seves compres industrials i alimentàries a empreses mallorquines.

Perquè m'entengueu: el Govern de les Balears tocaria exigir als hotelers, a canvi de la promoció que els fan amb doblers públics, que comanin per exemple les cadires dels hotels, a l'hora de renovar-les, a cadirers mallorquins. I això mateix que dic de les cadires, ho dic de les taules, de les butaques, dels sofàs, dels mobles, del portam, dels llits i de tot quant han de renovar cada any. També hauria d'exigir el Govern que els desperfectes d'electricitat i de lampisteria els fessen arreglar a electricistes i lampistes mallorquins o balears. I això mateix podem dir del manteniment de piscines i de jardins. I ben igual del menjar i del beure: amb la gentada que ve a Mallorca cada estiu, si els hotelers mallorquins se subministraven de menjar i de beure produït a Mallorca, la nostra pagesia estaria salvada. Aquestes mesures estic segur que ben aviat donarien força a la pagesia mallorquina i a la indústria, que és ben necessari.

Ara ja sé que n'hi ha que deuen pensar: -Les coses no van així. Hi ha lliure mercat. I si a un hoteler li surt més a compte donar als turistes vi de la Rioja o kiwis de Xile que no vi mallorquí o figues seques d'aquí, idò té dret de donar-los lo que a ell més li convengui.- Ah sí? Molt bé! Idò, si han d'anar a lo seu a l'hora de proveir-se de serveis, de menjar i de beure, també que s'arreglin a l'hora de bestreure per fer fires turístiques. Que hi posin els doblers de la seva butxaca. I a l'hora de fer incineradores per dur-hi els residus a cremar, ben igual: Que les facin ells i que les mantenguin ells. I a l'hora de posar faroles a les urbanitzacions turístiques. I a l'hora de fer i de mantenir depuradores. I si, del pas que anam, arriba un dia que, amb l'aigua que plou, no n'hi ha prou per a abeurar el turisme i han de fer dessalinitzadores d'aigua de la mar, idò que també les facin ells. I que les mantenguin ells. De la seva butxaca!

Estam ben arreglats si, a l'hora de les bestretes, el turisme resulta que és un bé públic i, per tant, s'han de fer amb doblers públics i llavors, a l'hora d'arreplegar beneficis, resulta que el turisme és negoci privat i el guany ha d'anar a les butxaques privades dels hotelers. Així repetim en petit, a escala mallorquina, la magarrufa que fa l'Estat amb els banquers: Aquests, quan marxen bé, s'embutxaquen carretades de milions cada any de beneficis; Però en canvi, quan se'n van en orris, en lloc d'haver de tancar com fa qualsevol altre negoci, no: totd'una surt el 'papà Estado' a treure'ls les castanyes del foc amb els doblers de tothom, com feren l'any 2008: de més de 62.000 milions d'euros que els va “deixar” l'Estat, la banca tan sols n'ha tornats no arriba a 4.000, devers un 6%. I, amb l'excusa que “seria pitjor deixar caure el sistema”, l'Estat regala als banquers prop de 60.000 milions d'euros públics. Això ho trobau sofridor? Hi ha dret? Trobau que té empena?

La 'Constitución' (que, quan els convé, diuen que és sagrada), preveu salvar grans empreses amb doblers públics quan hi ha d'haver una gentada que ha de romandre sense feina si no se salven. Però preveu salvar-les nacionalitzant-les, que vol dir que passin a esser de l'Estat. Però és anat ben prou alerta cap govern ni un, de tots els que hi ha haguts de llavors ençà, a fer res d'això, tan 'patriotes' com n'hi ha que bravegen d'esser. Ho vénc a dir perquè crec que a Mallorca hauríem d'anar alerta a fer aquesta mateixa magarrufa amb el turisme. Si hi ha ajudes públiques, que siguin en benefici de tothom, no només dels hotelers. No ho trobau?

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per idò sí, fa mes de 3 anys

I és clar que sí, que ho trobam!

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente