Dones, un programa d’IB3ràdio, dels dimecres de 18 h a 19 h, si el futbol no ho impedeix en la temporada 2020-21, que el desembre volen que desaparegui.
En un principi, fa quatre anys, s’inicià amb la direcció de na Catalina Gayá, mallorquina, de Sant Joan. Periodista free lance Col.laboradora habitual de El Periódico de Catalunya,i Esquire, de Llatinoamerica. Professora Associada del Departament de Periodisme i Comunicació de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona - Especialitats: Antropologia, Periodisme ciutadà, Crònica urbana, Responsabilitat Social, Visibilització de temes ... Segons consta en el seu Currrículum Vitae. També directora de l’estudi pilot de l’Institut Balear de la Dona del 2018 «La percepció de la igualtat i les violències masclistes entre l’alumnat de 14 a 18 anys a les Illes Balears».
Més endavant en col·laboració amb na Victòria Morell Salom, llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració, en l’any 2010 per la Universitat Pompeu Fabra de Catalunya. Al mateix temps va complementar la seva formació amb un màster de Producció i Comunicació. Amb una perspectiva cosmopolita i global, l’any 2011 es traslladà a estudiar als EUA a la Universitat Georgetown de Washington DC, des d’on va escriure per diversos mitjans de premsa escrita i estatals.
L’any 2012 es va traslladar a Barcelona on realitzà els estudis del seu segon màster en Periodisme Avançat. És en aquest període quan s’incorpora al Grup Lavinia, on inicia la seva carrera dins el món documental a Óptim TV. L’any 2015 assumeix la direcció i el guió de diversos projectes documentals com "Un lloc amb història", "5 mujeres hablan", “Midoniu", "La Paca" o "Baltasar Samper", a més del guió del documental "Llavors del futur"...
Aquests són els avals de les dues directores del programa Dones, ara en mans de na Victòria Morell, que volen que desaparegui el mes de desembre. He reproduït els dos currículums perquè es conegui que fins ara la direcció d’aquesta programació no era cosa d’aficionades, de dones que amb bona voluntat i molt d’entusiasme sortien cada setmana a les ones radiofòniques. No, les seves directores són persones altament qualificades, des del punt de vista de la comunicació i de la visió feminista.
Per aquest programa han passat dones que han explicat les seves experiències, les que visquérem els obscurs anys del franquisme i la seva dura repressió, les que hem obert camins amb la lluita feminista, i les que viuen situacions noves, actuals, des d’una mirada de dones independentment de si han nascut aquí o són nouvingudes.
He signat, juntament amb altres organitzacions i persones, una carta dirigida al Director d’IB3 on s’explica:
Davant la crisi sistèmica i multidimensional que vivim, el feminisme es presenta com una de les claus que ens permeten plantejar alternatives en favor d'un nou paradigma social i econòmic, on la vida de les persones estigui al centre, i on els valors feministes es demostren com particularment eficaços per avançar cap a una major justícia social en tots els seus aspectes.
Moltes dones han pogut a través del programa "Dones" donar a conèixer les seves vides, compromisos i propostes, que ens han enriquit com a comunitat i no voldríem perdre-ho de cap de les maneres.
No compartim la proposta única d’un feminisme transversal a la ràdio pública. Malauradament, la nostra experiència confirma que aquest concepte és un miratge i que emparant-se en ell, s'invisibilitza la lluita i compromís feminista. Amb anys d'optar per polítiques transversals, no s'ha avançat com caldria per benestar de tothom.
He de confessar que durant molts anys he defensat que la millor manera de realitzar polítiques d’igualtat a tots els àmbits, hauria de ser impulsar la transversalitat, això és, que des d’un organisme pertanyent a les Presidències -del Govern, dels Consells, de les Batlies, es realitzassin accions a favor de la igualtat real.
He de reconèixer que no hem avançat com esperàvem, ha resultat molt difícil fer visible aquestes polítiques sense una autoritat reconeguda per la resta d’organismes, que tingui la capacitat de fer efectives les seves propostes de forma dialogada i consensuada, amb l’objectiu comú de la igualtat real de dones i homes.
Per tot això, és més necessari que mai una veu feminista, independent, a un mitjà públic com IB3ràdio. Això és Dones el programa que es vol suprimir. I ho demanem perquè no tenim cap garantia que la transversalitat en favor de les polítiques actives d’igualtat sigui una premissa obligatòria de la totalitat dels programes, perquè fins ara no podem mostrar cap exemple en els mitjans de comunicació públics de la nostra Comunitat Autònoma.
Per totes aquestes raons he signat la carta dirigida al Director d’IB3, perquè reconsideri la decisió de suprimir el programa, perquè si decideix fer-nos cas el reprogrami, en un dia i hora que no sigui competència amb la «sacrosanta» retransmissió dels partits de futbol. I si és possible, el millori en recursos sempre insuficients.
Tant de bo ens escoltin!
Que el facin a Ona Mediterrània.