cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 7.5°

IMAS, així no!

Després de la darrera informació, el passat divendres 13 de novembre, als familiars de persones majors a la residència La Bonanova. Vos informam del mateix, i de sa nostra rebutja ferma a aquestes visites carceràries imposades per l'IMAS.

1. Des de dissabte, jo, Maria Torres Fernàndez, filla d'una dona que du 9 anys interna a la residència La Bonanova, per decisió de la resta dels seus fills. I que fins ara, xerrava com a portaveu de familiars de residents a la Bonanova. He deixat aquest grup per discrepàncies amb les 8 persones que ho formaven. A partir d'ara, i aprovat per la junta directiva de l'associació Amics dels Llaços Grisos, com a presidenta d'aquesta associació, i sent filla d'una usuària a la Bonanova, tant els comunicats com les accions a prendre seran en nom d'aquesta associació. Comptem amb el suport de 3 familiars de la Residència La Llar d'Ancians de Palma, així com dels col·lectius Plataforma Cap Endavant, COESPE i Plataforma Pensions Mallorca.

2. Divendres 13, els familiars de la Bonanova varen rebre el següent comunicat:

"Buenos días,

Informarles que hemos elaborado el plan de visitas siguiendo la normativa del BOIB núm. 182, por lo tanto será el centro que irá llamando a cada familia para ofrecerles la cita. Se podrán asumir un máximo de 15 visitas diarias ya que todas tendrán que ser supervisadas.

Informar también que durante esta primera semana de visitas supervisadas, las videollamadas que se venían realizando no se podrán realizar con la misma asiduidad. Esperamos su comprensión.

El lunes próximo les informaremos de los resultados de las PCR realizadas hoy".

3. Com a presidenta de l'associació ALG, i filla d'una dona interna a la Bonanova i, d'acord amb altres familiars de la Llar d'Ancians de Palma i els col·lectius ja mencionats, volem manifestar el nostre rebuig rotund a aquesta forma de procedir de l'IMAS, pels següents motius:

3.1- Ara diuen que el plan de visites elaborat és segons la normativa del BOIB núm. 182. Aquest BOIB és del 24 d'octubre de 2020. Ho podrien haver aplicat des de dilluns 26 d'octubre i no ho varen fer, malgrat a la premsa varen dir que ja ho estaven aplicant des del 24 d'octubre. FALS

3.2- Durant aquestes setmanes ens han venut sa moto de que estaven preparant un plan de visites per presentar a les autoritats sanitàries per tal d'autoritzar les visites. I als mitjans de comunicació, na Sofia Alonso, Directora Insular de Gent Gran, va fer les següents declaracions:

"Alonso revela que ya han traslado una propuesta de nuevo funcionamiento al equipo de coordinación sociosanitaria que aborda estas problemáticas y en que están representados los consells insulars además de la Conselleria de Salud y Servicios Sociales, opina la directora insular". (Diario de Mallorca, 3 de novembre de 2020). FALS

3.3- Dues setmanes més tard, diuen que les visites seran segons la normativa del BOIB núm. 182. Què ha estat del nou protocol d'actuació? N'hi havia un o han perdut els temps per acabant fer el que ja podien estar fent des del 26 d'octubre? Ens han mentit, ens han enganyat i s'han rigut de nosaltres, els familiars, però també, i més greu, de tots els residents a la residència La Bonanova.

3.4- Aquesta normativa a aplicar a la Bonanova a partir de demà, 16 de novembre, ja s'està aplicant a la Llar d'Ancians de Palma fa dues setmanes.

3.5- Aquestes visites són de 45 minuts, a dos metres de distància, entre el resident i el seu familiar, i amb la supervisió d'una persona controlant que es compleix la normativa en tot moment: màscares, distància i absència de contacte físic.

A més, diuen que són 15 visites, com a màxim, per dia. A la setmana seran, com a molt, 105 residents que podran rebre una visita familiar. A la residència La Bonanova n'hi ha uns 300 residents, això vol dir que no tots els residents podran rebre una visita semanal. Com a mínim, en dues setmanes.

Com ho faran, si és la pròpia residència qui organitza les visites? N'hi haurà casos de favoritisme, com ja s'han donat, aquests dies, de manera clandestina?

4. Criticam, enèrgicament, les formes de procedir de l'IMAS, la nefasta gestió a les residències públiques per aquest organisme públic, que una vegada més fa demostració de la manca de transparència i de respecte cap al conjunt dels familiars, i el més greu, a tots i cadascun dels residents de les residències que gestiona.

5. En absolut, estam d'acord amb aquestes visites carcelaries imposades per l'IMAS:

PRIMER: Atempten contra els drets humans de la gent gran.

SEGON: Atempten contra el dret a la intimitat.

TERCER: Atempten contra la dignitat de la gent gran.

QUART: Atempten contra la llibertat de les persones.

Per què?

5.1- Perquè moltes persones majors a les residències, o bé tenen una demència avançada o un mínim o nul nivell de consciència o problemes greus d'oïda i de visió, o fins i tot, un estat de salut molt delicat o un grau de dependència molt alt.

Només una minoria de residents tenen prou autonomia per poder fer les visites a 2 metres de distància, sent conscients de que tenen a un familiar a l'altre costat amb qui poder xerrar.

No es respecta les diferències individuals entre els residents i menys les seves necessitats emocionals i afectives!

5.2- Perquè, com tots els éssers humans, però, especialment, la gent gran i, més amb demències o patologies avançades, necessiten el calor humà de les persones que estimen. Necessiten que els agafin de la mà, una carícia, una abraçada, sentir el tacte del seu ésser estimat.

5.3- Per què l'afecte, l'estima, el 'carinyo', la tendresa no es transmeten només mitjançant paraules, sinó i, el que és més important, mitjançant el contacte físic i el tacte. Sobretot, com dèiem, a les persones majors amb demències o patologies avançades o un baix nivell de consciència.

5.4- Perquè moltes persones majors no tenen la capacitat per comprendre que n'hi ha una normativa imposada per mantenir la distància i l'absència de contacte físic i patiran emocionalment per mor d'això, igual o més, que si no reben la visita.

5.5- Perquè són éssers humans i no objectes d'exposició ni animals a un zoològic ni quadres a un museu. Les visites han de ser humanes, on el contacte físic i el tacte són primordials i imprescindibles per la salut emocional, física i mental de les nostres persones majors.

6. Demanem a l'IMAS una rectificació d'aquest pla de visites que es duen o duran a terme.

Som els primers interessats en que les nostres mares, pares, padrins, germans..., no tinguin el coronavirus. Però és del tot inadmissible que les visites es facin sense cap contacte físic, tan necessari per a ells. Ens tracten com si els familiars siguin portadors en potència del Covid-19. Si cal, seguim demanant, que com als treballadors, ens facin també la PCR per poder accedir a les residències i mantenir una visita segura i humana amb les nostres persones majors.

7. I per últim, continuam demanant les dimissions de: 1. Sofia Alonso, Directora Insular de Gent Gran; 2. Javier de Juan, President de l'IMAS i 3. Catalina Cladera, Presidenta del Consell de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.