algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

Bastarà per reconèixer la importància del producte km/0?

Abans de res, és important tenir memòria i recordar la primera gran desgràcia viscuda aquest any 2020, que va tenir lloc a les illes durant el mes de gener. Es tracta ni més ni menys del temporal Glòria. Començà a entrar un diumenge a la matinada i a la mar es registraren ones històriques que varen impossibilitar l'arribada de vaixells al port. El dimarts de la mateixa setmana ja es va notar als nostres supermercats la falta de productes, entre d'altres, fruites, verdures i carn fresca.

Ara, amb aquesta segona desgràcia anomenada Covid 19, hem pogut observar com de vulnerables som a un territori on pràcticament tot depèn de l'exterior. Sense turisme, què ens queda? Tenim suficient indústria? Tenim suficient menjar per abastir-nos fins i tot en temps on no rebem visites de l'exterior? Les respostes a aquestes preguntes són esfereïdores.

És evident que consumir productes KM/0 té molts avantatges beneficiosos. Anem a veure quins són.

Per una banda, la petjada ecològica és molt menor. Cal tenir en compte la mobilitat emprada per importar productes, ja sigui a través de vaixell, tren, avió, camió, furgoneta o cotxe, depenent del producte i del seu lloc d'origen.

Aquests productes poden ser cebes, tomàtigues, pebres, ametlles, patates, carn de porc, formatge, etc., tots productes que poden arribar de diversos països, com Nova Zelanda, Panamà, Estats Units, Sud-àfrica, Xina, etc. Durant aquest camí, a més, hi ha sempre un percentatge d'aliments que es perd i s'ha de tirar. És obvi que si empram els nostres productes propis es redueix la contaminació.

Per altra banda, consumir productes km/0 és mol més saludable perquè es tracta d'aliments frescos, acabats d'agafar, estan al seu punt de maduresa, són productes de temporada. La naturalesa és sàvia: a l'hivern necessitam vitamina C perquè el sol és escàs; llavors la naturalesa ens dona taronges. Així mateix, a l'estiu el nostre cos demana hidratació i la naturalesa ens la dona en forma de síndries, per exemple. Els sabors i els valors de nutrició del producte natural sempre és un plus de qualitat per als nostres plats i, a més, la cuina de temporada és més econòmica i més saborosa.

Cal afegir que amb el consum de productes km/o s'afavoreix l'agricultura, la ramaderia, els artesans de la cervesa, de vi, etc. L'economia esdevé més ètica i s'eviten les injustícies que sofreixen molts dels nostres productors. Molts dels nostres dolços són excedents de la collita: les panses, les orellanes les figues seques, les confitures, la fruita confitada... Si gastam a ca nostra, els doblers queden a ca nostra. És així de senzill.

Tot això ens ensenya a ser conseqüents amb la natura i a ser conscients de l'aprofitament del nostre producte. Cosa que, afortunadament, es veu que ja comença a florir entre la nostra població.

Tant a través de la lectura de la premsa local com de l'atenció a les xarxes socials podem observar que existeix una corrent molt positiva en aquesta direcció, en el sentit que aquest tema de què parlam avui comença a suscitar certa curiositat i polèmica.

El que necessitam és seguir contribuint a aquest canvi posant el nostre granet d'arena, ja sigui individualment com des d'una mateixa família, per exemple. Vist que els nostres dirigents no estan demostrant interès a realitzar canvis reals i efectius quant a l'afavoriment del km/0, la transformació queda a les nostres mans. Per la teva conveniència, per la de la teva família, per al teu poble i per a la teva comunitat, estimat illenc, consumeix producte Km/0.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume, fa mes de 3 anys

Si són de km 0 són de Mallorca o de les Illes Balears, per tant anomenau-los productes de Mallorca o de les Illes Balears (producte balear).
Tenim noms, no som locals, som universals i tampoc som zeros.
Gràcies!

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente