algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Les Balears, Land d'Alemanya ja!

No ha cridat gaire l'atenció als mitjans de comunicació de les illes Balears el fet que el govern de la República Federal d'Alemanya, liderat per la cancellera Angela Merkel, consideri les nostres illes un destí més segur que no Espanya. Mentre nosaltres continuam sota “comandament únic”, els alemanys venen a dir que poden venir turistes de la república federal a Eivissa, a Mallorca, a Menorca i a Formentera amb més garanties que si van a qualsevol lloc de la Península Ibèrica (descomptant-hi Portugal, on la gestió de la pandèmia ha set modèlica). No he vist que els hotelers de les Balears fessin un crit unànim de suport al govern alemany, ni que els mitjans ho traguessin en portada, ni que la gent que viu del turisme (la immensa majoria, entre nosaltres) es pogués entusiasmar per aquest fet. La declaració ha passat sense pena ni glòria.

Fa devers vint anys, dos diputats alemanys varen proposar que les Balears esdevinguessin un nou land de la República Federal d'Alemanya. Tothom s'ho va prendre com una “boutade” (fins i tot podria considerar que ho degué ser), però si ho analitzam a fons entendrem que la proposta té més substància que no pareix. Si fóssim un land d'Alemanya, el nostre govern hauria pogut pilotar la gestió de la crisi sanitària (i, apel·lant a un mínim de lògica, podem suposar que ho hauria fet millor que no el “comandament únic”, ni que siga perquè fa anys que gestionam les nostres competències en sanitat). A més a més, hauríem tengut més mitjans (compari's els tests fets a Alemanya i els fets a Espanya). Ara tendríem més diners per poder sortir de la crisi (vegi's les tensions dins Alemanya mateix per la qüestió de la contribució d'Alemanya al reequilibri econòmic en el si de la Unió Europea, brou de cultiu per a l'arrelament de les propostes de l'extremista Alternativa per Alemanya). I fins i tot els hotelers balears podrien ser educats amb na Merkel. La banca flamenca no tendria ganes d'escanyar-nos (el duc d'Alba no era alemany). Etcètera. M'ho mir del dret i del través i només sé veure-hi avantatges.

Per això crec que hem de continuar maldant per aconseguir els Estats Units d'Europa. Si Europa fos quelcom de semblant a Amèrica, les Balears ho tendríem més fàcil per convertir-nos en un land alemany (amb tots els avantatges que això suposaria), sense deixar de ser europeus. Tan europeus com la resta dels catalans. I com els nostres vesins espanyols. Que no s'haurien de preocupar de si, dins la unitat d'Europa, un territori passava d'un estat a un altre. Com si un tros de Michigan se sent més a gust fent part d'Indiana. Els Estats Units d'Europa han de ser l'antídot per a alguns dels conflictes més enverinats que ara patim. I, encara, n'hi ha que busquen la solució, com si fos molt difícil, i no arriben a trobar-la.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pep Bunyola, fa mes de 3 anys

Guten morgen. Acab de lesen die artikel molt interessant. Wir deutsche fa molt anos que ser en Mallorca. Evidentementen els mallorkiner necessitem mas mejor autonomien, pero la Kultur mallorquina no es zu verkaufen. No volem autoniem zu jeden preis. Govern alemany, bleib zu Hause

Valoració:1menosmas
Per sebastià, fa mes de 3 anys

@ i tant el fals - cada vegada que surts és per llençar alguna maledicció. Si no ens cal, només siguent governats pels teus ja ho és ...

Valoració:2menosmas
Per I tant, fa mes de 3 anys

Queréis ser, no ser, o dejar de ser. Pero os tendréis que conformar con lo que sois.

Yo, de alemán, res de res. Ni en broma, por muchas virtudes que puedan tener. Val mes lo vell conegut…..

Valoració:-12menosmas
Per Toni F, fa mes de 3 anys

Preferiria que fóssim un estat independent dins d'Europa, igual que ho són Espanya i Alemanya. Per què sempre hem de dependre d'algú? Acordem-nos que vam ser un regne amb les nostres pròpies institucions, llengua i cultura fins que va arribar l'invasor, i així ens ha anat fins ara. Les gàbies d'or continuen sent gàbies, no ho oblidem.

Valoració:13menosmas
Per Jordi, fa mes de 3 anys

Joan de Palma, vols dir-me res d'això que dius que ens passaria amb els alemanys que no ens passi ara amb els espanyols?
Jo també m'estim mil vegades més esser un Land alemany que no una trista colònia turística espanyola.

Valoració:7menosmas
Per Joan de Palma, fa mes de 3 anys

Vull suposar que és una broma irònica. Et puc assegurar que hauriem de xerrar en alemany en dos dies. A més per ells seriem forasters. Per favor no volguem ser estrangers dins ca nostra. Es vou que estimes molt sa nostra terra!

Valoració:1menosmas
Per Pep, fa mes de 3 anys

Tot i que estic amb més consonància amb el nord d'Europa, disculpa però no deus conèixer molt a la mentalitat alemanya. Pot ser tendrien el seu sistema, la seva rectitut, i seny, però la seva mentalitat (molt part d'ella) és com el de la casta. Així que no hi veig cap avantatge del que tenim ara, a nivell de la protecció de la nostra cultura e identitat.
A nivell econòmic, polític i administratiu, segurament estaría d'acord amb tu

Valoració:9menosmas
Per Hug, fa mes de 3 anys

L'actual UE ens ha fet el que -econòmicament- som ara. No podem confiar en ella. Formar part d'Alemanya? Podria ser interessant si fóssim alemanys, que no seria el cas.

Valoració:8menosmas
Per jon, fa mes de 3 anys

La república d,europa,o la república dels pobles d,europa¡¡¡
Mai la dels estats(actuals)d,europa¡

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente