algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
14°

23 d’abril, dia del llibre confinades

Qui ens ho hauria dit! Viure un dia del llibre, dijous que ve, des de casa, sense les paradetes al carrer, sense les roses. Si ens ho haguessin contat, hauríem dit que massa imaginació, massa faula... I mira per on, així serà enguany.

Des del primer moment les llibreries posaren en marxa https://llibreriesobertes.cat/, on ofereixen les novetats que pensàvem veure als mostradors i paradetes, a més d’un ample catàleg de tots tipus de publicacions. Algunes llibreries mallorquines hi són incloses. Més endavant algunes d’aquí s’adreçaren al públic, via xarxes socials, per oferir els llibres que tenen i remetre’ls per correu ordinari. Més àgil i ràpid que esperar el des-confinament i anar a l’espai llibreter i recollir-los. La darrera vegada que vaig entrar al web, manquen 5 dies pel 23 i ja s’han venut 11.833 llibres, un èxit que alegra els inspiradors!

També hem vist a les xarxes, iniciatives d’entitats culturals com algunes delegacions d’OCB als pobles, que demanen que facem recomanacions de lectures, per whatsapp-videos, per facebook, per twitter... O alguns Ajuntaments que també als seus portals webs volen celebrar la diada amb videos per als infants, lectures recomanades... Haureu rebut moltes imatges d’aquest dia, videos bellíssims explicant que els llibres ens traslladen a altres mons, altres realitats, altres situacions humanes que ens ensenyen, ens fan reflexionar, ens il·lustren, ens enriqueixen com a persones.

Ens ajuden a passar el confinament, també ho hem de dir. Per aquelles persones que solem llegir com a fet quotidià potser necessitaran adquirir les novetats d’enguany. Per aquelles altres que ho fan esporàdicament, o en temps de vacances, aquest mes és una oportunitat impensable. Per altres que no solen llegir mai, potser els suposa un esforç però segur que és un dels que més agrairan.

Vivim temps difícils, de convivència contínua sense les entrades i sortides habituals per anar a fer feina, o per distraure’ns per exemple a activitats culturals, el cinema, el teatre, les presentacions de llibres, les conferències, les jornades diverses...

Enyoram ambdues activitats, des de les laborals a les d’oci i lleure. Sobretot les trobades amb la família, amb les amistats. I massa sovint ens aixafa pensar en les incerteses del futur que ens espera en acabar aquest confinament.

Perquè és cert que hi ha moltes incerteses davant nostre. El món cultural i d’oci segurament és un dels que més pateixen aquesta aturada radical. Sense oblidar les activitats econòmiques relacionades amb el turisme, que tant en parlen els mitjans de comunicació. Lògic, si pensem que vivim a unes illes mediterrànies on més del cinquanta per cent de l’activitat laboral es realitza en els sectors relacionats amb el turisme. Preocupa i molt com ens en sortirem...com ho farem com a societat, com a col·lectiu.

Avui comentem el dia del llibre, en confinament. I pensam en tot el món laboral que l’envolta. Des de la creació literària, les traduccions, fins als mons de l’editorial i les impremtes, la distribució, fins arribar als prestatges de les llibreries, les llibreteres, les dependentes... Penseu també en les altres manifestacions culturals, des de les arts escèniques, pictòriques, audiovisuals... no només en els principals protagonistes, penseu també en aquells oficis, la majoria autònoms, que giren al voltant, com poden ser els tècnics de so, els transportistes, les maquilladores i perruqueres, quasi sempre dones, electricistes, escenògrafs, càmeres, luminotècnia... Són moltes persones que de cop i volta han hagut d’aturar exposicions, rodatges, muntatges teatrals, escenografies de dansa...no em vull deixar cap i segur que ho faig. El món de la cultura és ample, divers, ric i... Precari desgraciadament.

Un món imprescindible, el de la cultura, en aquest any 20 del segle vint-i-u. Un món, els guanys del qual no només es poden mesurar econòmicament. En una societat tan individualista, tan competitiva, on ens fan creure que les lleis dels mercats són inamovibles, inalterables, intocables, en una societat així com és la nostra, la cultura és un bé comú que no podem menystenir, menysprear.

Perquè a través d’ella ens coneixem com a ser socials que som, a través d’ella ens enriquim no acumulant més i més euros, sinó com a persones coneixent la realitat des d’un altre punt de vista. Perquè la cultura en totes les seves manifestacions ens obri perspectives, ens trasllada a altres vivències, ens dóna a conèixer altres situacions llunyanes, i a la vegada properes.

No ho oblidem, ens hem de sortir i ho farem millor si ho fem amb més cultura. Bona diada del llibre, amb molta salut!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.