algo de nubes
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.58°
10°

La Torre de Control de l’Aeroport de Menorca, a debat

El 9 de juliol de 2019, AENA va fer públic que descartava la construcció d’una nova torre de control per l’Aeroport de Menorca, contràriament al que havia anunciat, també en el mateix mitjà de comunicació, el dia 24 de febrer, és a dir, amb poc més de quatre mesos de diferència. Més enllà d’altres consideracions, el cert és que AENA fins ara no ha donat cap argument de perquè va canviar d’idea.

Ja en el Pla Director de l’Aeroport de Menorca, de 2010, en el Cap 4 “Necesidades Futuras”, es diu: La Torre de Control actual no cuenta con las dimensiones adecuadas para alojar tanto los puestos de trabajo, como los espacios necesarios para albergar nuevas instalaciones y sistemas técnicos y de control”. El mateix Pla Director tenia pressupostada, entre les inversions necessàries, una nova Torre de Control que es tenia que haver realitzat en la 2ª Fase d’actuació d’aquest Pla… però no es va fer. Menorca va perdre una inversió cabdal. Alguns anys després, en el DORA (Document de Regulació Aeroportuària) document que regula els requisits que haurà de tenir el servei que dóna AENA, aprovat el gener de 2017 i elaborat el 2016, amb una vigència de 2017 a 2021, es preveu també la construcció d’una Torre de Control a l’Aeroport de Menorca, sent considerada aquesta inversió com a rellevant.

Però a esquenes de la societat menorquina i dels propis treballadors afectats, AENA ha baratat d’opinió, sense avaluar, potser, que Menorca és una illa, amb un sol aeroport, per on passen el 80% aproximadament de les persones que entren o surten del nostre territori.

El mes de juliol, ja vaig registrar preguntes al Govern Balear, que tot i no tenir competències, ha de vetllar pels interessos de tots els menorquins i fins ara encara no tenim resposta. Així mateix, el grup parlamentari d’Unides Podem al Congrés de l’Estat va presentar unes preguntes al Govern estatal, en funcions llavors, en el mateix sentit sense obtenir una resposta aclaridora convincent. A finals de novembre, vaig contactar amb diferents grups, per presentar una PNL on bàsicament instem al Govern Balear perquè es posi al capdavant d’una reivindicació justa i necessària, perquè Menorca no sigui “un ratolí de laboratori” on fer experiments, ja que la tecnología de Torre Remota, està encara en fase de desenvolupament i tal com venen denunciant els representants dels treballadors, des del primer dia, el projecte genera molts de dubtes.

Aquest dimecres 12, el Parlament Balear discutirà la PNL. Esperem que pugui ser aprovada per unanimitat, però el Govern ha de posar tot de la seva part, per aconseguir la millor sortida i aquesta passa per tenir totes les garanties, i vist els darrers comunicats dels representants dels treballadors, després de la reunió que es va tenir dia 5 de febrer, està clar que ara per ara no hi són.

Pablo Jiménez. Coordinador d’Esquerra de Menorca - Esquerra Unida. Diputat d'EUIB dins el Grup Parlamentari d’Unides Podem al Parlament Balear.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.