algo de nubes
  • Màx: 18.67°
  • Mín: 13.93°
18°

I comença el curs!

Demà dimecres 12 comença el curs escolar, nirvis a balquena. Per part del professorat i de l’alumnat, cada primer dia de curs és diferent, retrobar-te amb les companyes de curs, amigues i amics del claustre, noves cares també... Quan exercia de professora de secundària record que ho comentàvem al Departament, el primer dia és especial, per molts anys que duguis a la motxilla de l’experiència.

Començam amb notícies bones que ens arriben d’un país llunyà, l’Índia ha despenalitzat l’homosexualitat, ja no és delicte qualsevol exercici de la sexualitat d’una persona, sigui lesbiana, gai, transsexual, bisexual i més... Una victòria del moviment LGTBI+ d’anys i anys de lluita, de patiment, de persecució, de repressió, d’empresonaments, fins i tot de morts absurdes. Sabem que no vol dir que tot sigui ara una meravella, coneixem la realitat d’un gran país on es mantenen tradicions ancestrals, com els matrimonis concertats, o el manteniment del rebuig a les dones que han quedat vídues, però així i tot, s’ha donat una passa endavant derogant una llei vigent des del segle XIX.

També començam el curs amb altres no tan bones, com el degoteig de morts a la nostra mar Mediterrània, persones que perden la vida per voler arribar a les costes europees que els donin oportunitats per viure una vida digna. No oblidem les actituds dels ministres italians, amb el seu cap de govern que avergonyeixen qualsevol persona demòcrata. Actituds perilloses que demostren una ideologia conservadora, inhumana.

Comença el curs escolar i el curs polític. Ambdós acabaran amb avaluacions finals, unes d’un curs de nou mesos, altres de la feina feta durant quatre anys, en el cas dels Ajuntaments, Consells, Parlament i Govern. Encara hi ha camí a recórrer és cert, en el cas del curs polític la majoria de canvis s’han anat mostrant en aquests anys, amb totes les dificultats.

No oblidem que som un país petit, quatre illes... Que pesen poc en el conjunt de l’Estat. No som tan grans com altres comunitats com Andalusia, Catalunya, País Valencià, és cert però som un model per altres. Hem sabut governar amb pluralitat les nostres institucions. Hem sabut sortir a la premsa per decisions innovadores tant en l’àmbit municipal, Palma per exemple, com en l’insular i de Govern, pensau en la llei de Canvi Climàtic i Transició energètica, en la llei de Turisme, en la llei de Concertació de serveis amb el Tercer Sector, en parlava a un article recent, però també la llei d’Igualtat de l’any 2016. No continuo perquè aniran sortint en aquests mesos de balanç.

Som un model per altres comunitats perquè ja no sortim als diaris estatals per la corrupció, pensau que érem motiu d’estudi a les universitats els casos on hi havia implicats des d’un ex-Conseller, fins a un ex-Ministre, ex-Presidenta del Parlament, batles, regidors... Fins i tot el cunyat de l’actual cap d’estat. Digne d’estudi com explicaven als estudiants de ciències polítiques.

Per tant, ens hem de sentir ben orgulloses de tenir aquest bagatge positiu d’aquesta legislatura. Recordem que altres perderen majories absolutes amb un bagatge negatiu, farcit d’enfrontaments amb la societat, amb quasi la majoria de sectors d’aquesta.

Sobretot per una raó més. Pensau que l’extrema dreta està pujant a molts països europeus, aquí ja coneixem les cares que la representen, polítiques d’esquerres només les veiem a Portugal. A l’Estat espanyol de moment, amb timidesa, amb minoria parlamentària, es fan passes importants, com l’augment dels recursos pel Pacte d’Estat contra les violències masclistes, o el reconeixement de malalties professionals a les cambreres de pis d’hoteleria, o l’aplicació de la llei de Memòria democràtica amb l’exhumació del cos del dictador... Les negociacions amb altres forces polítiques com Podemos, pels pressupostos generals de l’Estat. Petites passes amb ombres, com el manteniment de nou persones preses, preventivament, per haver exercit les seves idees polítiques. Petites passes que no podem menystenir, malgrat que voldríem veure més coratge. De moment parlen i negocien, això ja és una passa enfront del tancament del PP.

Comença el curs i convé aprofitar bé el temps... Han d’aprovar amb nota, s’ho mereixen, per la transparència, l’honradesa, el bon fer de les persones al capdavant de les nostres institucions. I a més perquè la legislatura que començarà el juny del 2019 es pugui donar continuïtat a les polítiques d’esquerres, perquè una vegada més puguem ser models per altres i no tornin les forces de dretes conservadores que tant de mal han fet al nostre petit país.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.