muy nuboso
  • Màx: 17.98°
  • Mín: 8.99°
13°

Stop apartheid lingüístic a la Sanitat

Quan existeix una situació d'injustícia s'ha de canviar aquesta situació.

En l'àmbit de la Sanitat, els pacients que s'expressen en la llengua pròpia de les Balears han patit durant dècades una situació de discriminació que els ha duit a patir un servei deficient que ha redundat directament damunt la seva salut.

Aquest és l'status quo que hem heretat del franquisme i que uns no han estat capaços de canviar i els altres aposten per mantenir.

D'això no hi ha estadístiques, però és pertinent demanar-se quanta gent ha patit més del que era necessari, o quanta gent ha mort, per culpa d'un sistema que no ha garantit el mateix servei als que s'expressaven en català que als que ho feien en castellà?

Si hi ha qualcú que pensa que les persones que opten per usar el català (siguin d'on siguin) han de tenir un servei pitjor que les que opten per usar el castellà, que ho digui clarament i no s'amagui darrera terminologia variable com «requisit» o «mèrit».

Si hi ha persones que pensen que, igual com passava a la Sudàfrica de l'apartheid, hi ha d'haver metges per als que són d'un color o d'un altre o trien una llengua o una altre, que ho diguin clarament, que no s'amaguin darrere l'acudit del metge xinès.

La meva aposta és per una societat cohesionada on la tria lingüística no sigui motiu de discriminació o perjudici.

La meva aposta és perquè els servidors públics s'adaptin a la ciutadania, com passa a les democràcies, i no a l'inrevés que és el que passa a les dictadures i als sistemes d'apartheid.

La meva aposta és perquè els demòcrates favorables a la convivència i a la cohesió social aïllem els que volen una societat fracturada, dividida i enfrontada (mentre ells fan els seus negocis).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan, fa mes de 6 anys

Hi ha una cosa més greu de si els nostres padrins tenen o varen tenir problemes per ser atesos només en castellà (se suposa que qualque cosa entenien si no ells els familiars que els acompanyaven)
Ajudaré a expressar-la perquè entre tots ho hem d'aconseguir.
Allò realment oiós és el racisme i la catalanofòbia dels promotors de la campanya contra el coneixement del català per part de metges i personal d'infermeria.
Per Antena 3 va sortir uns metgessa d'un país de l'est d'Europa que treballa a Eivissa que deia que dominava no sé quantes llengües i criticava que se l'obligués a entendre català. És a dir, té facilitat per als idiomes però si és català.... hi ha prejudici, obstacle, una barrera.
Qui és el malentranyat que obliga a sostenir aquesta lògica?
Inèrcia del franquisme, sí, però amb el suport de les tv públiques i privades espanyoles.
I dels criats locals que fan el joc a PP I C's.
I del polítics d'aquests partits a nivell de CAIB com Ballester Nebot de Benetússer ,l'Horta Sud, País Valencià, Països Catalans, Catalunya, diputada del Parlament de les Illes Balears,
Ballester Nebot entén i parla català, quan li dona la gana o sigui gairebé mai, i ha vingut aquí a reproduir la canallada que l'estat espanyol va perpetrar al País Valencià a finals del anys 70 i principis del 80: el joc brut contra la llengua, la cultura, la identitat i la nació pròpies dels habitants dels Països Catalans. Va ser la Batalla de València i la vam perdre.
Ara estem millor informats i guanyarem la guerra.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente