algo de nubes
  • Màx: 17.61°
  • Mín: 9.88°
12°

L'exemple de la mili

Any 1996. Pacte Majestic. CiU i PP dialoguen i arriben a l'acord d'eliminar el servei militar obligatori, la mili. Convé posar de manifest que la realització d'un servei militar obligatori no només estava contemplat a la legalitat i ben instal·lat a la societat sinó que a més estava i, el que és encara més important, està prevista expressament a la Constitució. Per tant, si la Constitució diu que la llei fixarà les obligacions militars dels espanyols i que hi ha un servei militar obligatori, algú podria dir que eliminar la mili i no establir cap obligació militar és inconstitucional...

És a dir, uns partits polítics negocien i signen una entesa que suposa no només canviar la legalitat sinó deixar sense contingut o inaplicat un precepte constitucional. De fet, a la majoria dels pactes de govern que es fan i es desfan un dels seus capítols habituals és la modificació o la nova aprovació de normes jurídiques, és a dir, es negocia  per  canviar la legalitat.

El que fa més interessant l'exemple de la mili és que és il·lustratiu d'un fet que aquests dies sembla no ser tan evident. Aquest fet és que amb voluntat política la Constitució i el marc legal és flexible i capaç de múltiples concrecions.

Un des grans problemes de l'estat autonòmic a partir de la involució en que  s'ha instal·lat els darrers anys fruit de la política del govern de l'estat i de la seva influència malsana damunt el Tribunal Constitucional és que la Constitució ha deixat de ser un marc obert, un marc on eren possibles múltiples opcions. I d'aquest empobriment i aprimament el sistema se n'està ressentint greument.

L'eliminació de la mili demostra, per una banda, que quan es vol, els problemes polítics tenen solucions polítiques, i per una altra banda, que la legalitat i la Constitució quan hi ha voluntat de diàleg i acord ofereixen amples marges de maniobra. I més enllà del procés català allò cert és que la visió tan estreta que s'està imposant de la Constitució ha de ser rebutjada de pla i categòricament. I serveixi d'exemple l'eliminació de la mili.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jordi, fa mes de 6 anys

Molt bon exemple, Pep!
Fa uns anys, els qui es negaven a fer la mili eren considerats delinqüents. La 'Constitución' els obligava a fer-la, tant si volien com si no. En tancaren uns quants a la presó. Però la coalició Convergència i Unió va arribar a un acord amb el PP (sí, amb el PP!) i, en lloc de cercar fer la vida impossible als objectors, que com més anava més n'hi havia que s'hi feien, retocaren les lleis per adaptar-les a la nova realitat social.
És un molt bon exemple de com poden arreglar un problema polític fent política i no pegant cops de porra o fent presos polítics.

Valoració:2menosmas
Per Josep Roca i Arnau, fa mes de 6 anys

Més clar que l'aigua; i amb poques paraules.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente