cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
24°

Més democràcia, aquesta és la qüestió

138083

Sembla mentida que avui en dia, en ple segle XXI cridem als carrers Democràcia!, com a consigna, com a text de les pancartes... Sembla mentida però és real, com la vida. Aquí, a Barcelona, a Palma, a altres ciutats d’arreu de l’estat espanyol, avui les manifestacions, els missatges a les xarxes socials, les piulades, diuen Democràcia, sense més.

Aquest dissabte ha vingut el cap del govern espanyol, el Sr.Rajoy a Palma. Ha reunit els seus caps «provincials» del seu partit. Ha aprofitat la trobada per insistir que el referèndum del diumenge que ve no se celebrarà.

Aquesta vegada ha tingut resposta, al carrer, als mitjans de comunicació, a les xarxes socials. Dijous proppassat es va constituir la Coordinadora d’entitats per la democràcia, a Can Alcover el sendemà d’una trobada convocada per la plataforma Avançam, de càrrecs municipals conjuntament amb altres representants polítics i molta gent que acabà a la plaça de Cort, en solidaritat amb els batles i les batlesses catalanes citades a declarar davant Fiscalia, per uns fets que encara no han ocorregut.

Us transcric un paràgraf d’allò que li digueren, la Coordinadora i la ciutadania que els acompanyàvem, des del carrer:

Des d’aquí, i amb aquest manifest, volem fer palès el rebuig al govern de l’estat. Un govern que maltracta la nostra gent i el nostre territori, legislant, a tall d’exemple, a favor de les prospeccions sense tenir en compte l’efecte terriblement negatiu envers les nostres Illes; un govern que ignora de manera continuada les demandes per a millorar el pèssim finançament que no permet poder dotar de millors serveis públics a la gent que viu aquí; un govern que ha confós llei i democràcia, política i tribunals. Un Govern que aplica a Catalunya un estat d’excepció de forma encoberta; perseguint batles i batlesses, impremtes i mitjans de comunicació, assaltant Conselleries de la Generalitat i detenint persones que fan feina per tal que el seu poble pugui expressar-se lliurement a les urnes; cosa que coarta de forma escandalosa la llibertat d’expressió. És inaudit, a l’Europa del segle XXI, que un estat, suposadament democràtic, actuï de la forma que ho fa l’estat espanyol, amb prepotència i autoritarisme, sense atendre la demanda d’una part significativa de la població.

Les entitats cíviques i polítiques que signam aquest manifest brindam tot el suport a la Generalitat, als batles que obriran els locals electorals i a tot el poble de Catalunya que vol decidir el seu futur i engrandir la paraula democràcia. Condemnam també l’acció repressiva i fiscalitzadora de l’estat contra una nació que, pacíficament i cívica, reclama el seu dret d’autodeterminació. Durant tot el procés, el govern de Catalunya ha oferit diàleg al govern d’Espanya, el qual l’ha rebutjat de forma sistemàtica, per arribar a un referèndum pactat i negociat.

Les entitats signants sempre farem costat a la democràcia. Per això volem i desitjam que Catalunya pugui exercir amb normalitat el seu dret a decidir el pròxim dia 1 d’octubre. Deim que SÍ al referèndum amb tota la convicció i rebutjam la presència de Mariano Rajoy a la nostra ciutat.

En el manifest fundacional de la Coordinadora d’entitats per la democràcia s’afirma:

Denunciam la impossibilitat de dialogar amb el Govern espanyol, en mans del PP, autèntic culpable de l'atzucac en què actualment ens trobam. Les institucions de les Illes Balears també hem patit aquesta incapacitat de diàleg per part del Govern Rajoy, que amb l'excusa de la Constitució està practicant una recentralització brutal en el ja per si insuficient model autonòmic.

Manifestam que les lleis han de regular la democràcia, però mai no la poden impedir. Si la legislació impedeix solucionar una demanda ciutadana justa, allò que cal canviar és la legislació, no la ciutadania.

Defensam la democràcia com a eina i finalitat dels reptes polítics. Cal diàleg, respectuosa confrontació d'idees i, finalment, consultar els ciutadans i les ciutadanes, lliurement i pacífica. L'obsoleta idea de la democràcia que planteja el PP i sectors immobilistes de l'statu quo espanyol no ens permet avançar i crea un clima de crispació social insuportable, escenari mai desitjable.

Independentment de si consideram correcte o incorrecte el sistema emprat per a la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre, i independentment de si simpatitzam amb l'opció del "sí", del "no" o amb l'abstenció, no contemplam altra sortida que la democràcia. A les entitats signants mai ens han fet por les urnes i les paperetes, sinó que ens provoquen una profunda reverència.

Més clar, aigua. Em direu quin article més fàcil que has fet! I teniu raó, però crec que avui hem de reiterar els missatges que es donaren a conèixer el dissabte 23 a Palma. Perquè no tothom hi era, a les 12 al carrer de S’Aigo Dolça, perquè no sempre els mitjans de comunicació dediquen espais a reproduir sencer tot allò que s’ha dit en roda de premsa.

Perquè val la pena llegir amb tranquil·litat allò que diuen els dos manifestos, en defensa de la Democràcia, avui, aquí, en ple segle XXI, perquè vivim atacs a les llibertats d’expressió, de reunió, d’impressió, d’informació, trencant la inviolabilitat de la correspondència. Fets que pateixen els catalans i les catalanes pel fet que, senzillament, volen exercir el seu dret a decidir.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Idò sí., fa mes de 6 anys

En Franco va instaurar la "democràcia orgànica"; En Rajoy i companyia volen la "democràcia controlada". I supeditada a la voluntat dels qui comanden.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente