Les darreres setmanes hem llegit en diferents mitjans tot tipus d’acusacions de la federació hotelera al lloguer turístic. Algunes obertament cíniques com la de ser els responsables de la massificació i del turisme de gatera i d’altres d’esperpèntiques com la de que des del lloguer turístic estam fent una competència deslleial quan som la totalitat dels ciutadans qui fins ara els hem finançat un model en que de cada vegada més ells es convertien en els únics beneficiaris. El lloguer vacacional no fa competència deslleial. Fa competència, a seques, i això és el que no li agrada a la Federació Hotelera de Mallorca.
El Lloguer vacacional és un producte diferent al de l’hotel que respon a un canvi en la demanda d’un turisme que de cada vegada més defuig de l’estandarització i la banalització tot cercant una autenticitat i contacte amb el resident. Quelcom que precisament part del turisme hoteler ha amagat i evitat tractant a la ciutadania com a mers serfs i als turistes com a una propietat exclusiva. El lloguer vacacional no pot convertir Mallorca en un parc temàtic perquè això ja ho ha fet el sector hoteler, com es pot comprovar cada dia a s’Arenal o Magaluf on qualsevol rastre de la cultura pròpia és gairebé inexistent. Un parc temàtic en que la “temàtica” del parc que precisament ells han creat és la gatera col·lectiva fruit d’un model en que uns reben els prejudicis i uns altres els beneficis.
De Benito s’oblida així que el seu model de Tot Inclòs ha arruïnat a una gran quantitat de petites empreses, comerços i restauradors amén de menystenir la resta de sectors que entre d’altres, permeten que les estampes de les que tots gaudim siguin possibles.
On és la Federació hotelera a l’hora de promoure el producte local als seus hotels i contribuir així el manteniment de l’agricultura? Com pot ser que els qui ara es mostren preocupats pel medi ambient no només no donen suport a l’ecotaxa sinó que a més hi posen totes les traves possibles?
Ens acusa de ser el causant del problema d’accés a l’habitatge i encara que reconeixem que hi ha un problema real i greu d’accés, la realitat és que des de les esferes polítiques se’ns està usant per a tapar les mancances dels partits al Govern a l’hora de trobar solucions a un problema multifactorial. Així, Inma de Benito està demostrant una lloable preocupació per l’accés a l’habitatge que no havia mostrat fins ara. Ho celebram i li proposam que, per ajudar als seus treballadors temporers a accedir-hi, habiliti espais en els seus hotels o millor encara, els apugi els sous.
Des d’APTUR-Balears creiem en un nou model turístic que maximitzi els beneficis del turisme i minimitzi el seu impacte. Creiem que la regulació pot tenir un impacte molt positiu en les arques públiques, una millor distribució d’ingressos entre la població i el territori arribant a persones i zones on fins ara havien viscut al marge dels beneficis del turisme. Sobretot però, un model en que el futur el decidim entre tots i no estigui, com fins ara, controlat per una minoria insolidària.
El lloguer turístic és una solució particular que dóna beneficis ara extraordinaris i de forma transversal, cosa que torna a trabucar el discurs clàssic dreta-esquerra i molts d’altres esquemes assumits, però és un problema general, i tan complex que no es pot resumir aquí, ni sé bé on, ni com, ja que amb una cultura tan condescendent amb l’estraperlo complica moltíssim el consens legal, i els espavilats de torn, que com més barruts més avantatges tenen, fan molta més via que les lleis a esser assumides.
Ultra els problemes que en parla tothom: gentrificació, que un jornal no basti per pagar un lloguer… hi ha el fet que tot això és la sobredosi. Les Illes ja petaven. Ja s’havien d’esponjar fa dècades (decret Cladera) i enlloc d’això s’han rebentat amb turisme hooligan i low cost fins a empastifar qualsevol racó. I quan ja no hi cabem, ara qualsevol barraca pot esser un hotel...
A part d’això, aquest article és un 10. Si tots els agents socials tinguessin la capacitat del senyor Miralles d’exposar els fets de manera tan clara, ja estaria regulat, el lloguer turístic.
I si també es pogués explicar, ni que sigui la meitat de clar, el portaveu dels llogadors d’estraperlo, ja seria l’hòstia.