Xerrem de futur
Vivim una situació extraordinària que poques vegades es poden presenciar, i no és més que la caiguda d’un règim social i polític que avui fa aigua per tots els costats. La realitat que es va imposar sobre Europa després de la segona guerra mundial, basada fonamentalment en la pau social construïda a través de la creació de l’estat del benestar ha arribat a la seva fi. Per tant com diria Gustav Landauer vivim des del 2007 una situació de descomposició d’una topia i que per tant iniciam un procés revolucionari on els partits tradicionals del règim socialdemòcrates (PSOE) i conservadors (PP) són incapaços de seguir reproduint el sistema, per tant la situació és similar a les viscudes durant la primera meitat del segle XX. Quines conseqüències té aquesta situació? Doncs l’avanç de postures de ruptura que poden tenir infinitat de naturaleses, com el procés català o l’avanç de l’extrema dreta a Europa (França, Àustria, Hongria, Holanda, Alemanya...), que requereix evidentment d’una resposta per part de l’esquerra social i política.
També a Opinió
- «Són vostès les del català? Doncs ara mateix les trec de la meva agenda», un metge nega l’atenció a una pacient
- El batle de Petra va aprofitar el càrrec per ‘auto-legalitzar’ el seu lloguer turístic i forçar la legalització de la bodega de ‘Coleto’
- El batle de Petra comercialitza un allotjament turístic gràcies a haver mentit en la Declaració Responsable inicial
- Ha mort Francesc Moll i Marquès, fundador del GOB, hereu de Can Moll i editor compromès amb la llengua catalana
- La universitat ultracatòlica CEU desembarca a Mallorca
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Juanjo, bon vespre: "Xerrar", verb mallorquiníssim i, per tant, catalaníssim, no és sinònim de "parlar". Jo parl francès, però no el xerr. Alerta, Juanjo, a la creença que "parlar" és "català" i "xerrar", "mallorquí". "Xerrar" és parlar de més, sense ni com va ni com ve, sovint per no dir res. El verb "neutre" és "parlar", vivíssim a Mallorca, malgrat la guerra que li fan els mal informats o mal intencionats. La confusió entre "parlar" i "xerrar" és moderníssima i l'ha estesa gent que a penes domina la llengua. Has sentit mai dir "Qui en parla, senyor batle?", o "Parlem-ne". Supòs que no et passarà pel cap de dir "Qui en xerra, senyor batle?" ni "Xerrem-ne". La meva padrina, de qui vaig aprendre molt, em deia: "Tianet, parla bé, conversa amb gent de seny i no xerris gaire". Dient-ho més planer, "xerrar" és parlar de més, sense medura. És "bla,bla,bla,bla". Esper haver estat clar.