algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Torna el Nadal

Un any més, ja som a nadal. L'arribada de les festes ve sense demanar permís; surts al carrer un dia i veus més tràfec de l'habitual, les botigues més plenes, l'ornamentació nadalenca i notes una espècie de pressa entre la gent segurament deguda al fet ha de complir amb totes les compres de rigor i el temps comença a esfumar-se. Moments de compromisos; sopars d'empresa, trobades familiars, multitud de felicitacions rebudes i enviades... La família, que té un pes especial a casa nostra, és l'absoluta protagonista durant aquests dies. I tampoc es tria. El nadal, per la seva naturalesa ens convida a emocions intenses i contradictòries; nostàlgia de persones estimades que ja no hi són, la tristor d'una solitud no escollida, el cabreig d'haver de complir amb obligacions socials o familiars per allò del que diran, però sens dubte també l'alegria de retrobar-nos amb persones que, per circumstàncies de la vida, només coincidim durant aquest època de l'any. Deixar-se impregnar per l'entusiasme d'aquestes que (elles si) viuen el nadal intensament.

El nadal no és més que una expressió concentrada en uns pocs dies d'alguns dels nostres hàbits i preferències que ens defineixen com a societat; la família, el consum i la religiositat. Cada un dels tres elements es podran compartir o viure de forma més o menys intensa, però tots ells resulten omnipresents per aquestes dates. I, de forma una mica menys intensa, la resta de l'any. És moment, igualment, de reproduir rols; com amb molta gràcia ens recorden les feministes de «Locas Del Coño», amb el seu video on presenten un «sentador de madres», que permet alliberar les dones de les famílies de carregar amb totes les tasques culinàries que comporten els inacabables àpats nadalencs.

La vessant més reflexiva i d'introspecció a la qual, teòricament, també ens convida el nadal, podria ser útil per rebaixar una mica l'activitat frenètica habitual i repensar el significat d'aquesta celebració. Si representa només l'exaltació d'un conjunt d'elements que suposadament, s'han de tenir per ser feliç provocant, en lògica contraposició, infelicitat entre els que no tenen família, doblers o celebracions on assistir o si, contràriament, poden ser un bon punt de partida per constatar que repetint una sèrie de rituals que seguim sovint per inèrcia, ens dedicam a reforçar els pilars d'una societat centrada en fer grans regals materials quan, moltes vegades, regalar coses que no poden comprar-se resultaria més enriquidor i qui, sap, potser posaria les bases cap a una forma diferent de relacionar-nos.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Macià, fa mes de 7 anys

[...] Aviat ens sorprendrà, llegir Nadal, sense article… Us hi heu fixat que cada vegada més gent diu el Nadal? Abans sentíem «Nadal ja ha arribat» i ara sents pertot «el Nadal ja ha arribat». Un castellanisme no tan bèstia com els Nadals, que també s’ha escampat prou i massa. [...]
http://blocs.mesvilaweb.cat/jbadia/2015/12/23/lheu-cagada-parlant-clar-i-catala/

Valoració:0menosmas
Per Macià, fa mes de 7 anys

Torna el Nadal = Torna Nadal

Valoració:1menosmas
Per MSQ, fa mes de 7 anys

Efectivament així és...sembla que hi han filòlegs per aquí i això de que mai dur article no es correcte. Així tot, Tià, crec que la secció de comentaris no es per fer práctiques de gramàtica ... Bon Nadal!!!

Valoració:2menosmas
Per Per aquí hi ha molt de filòleg, no?, fa mes de 7 anys

Per a Tià, amb amor:

La paraula Nadal pot designar el dia de Nadal (25 de desembre) o bé el temps immediat a aquest dia.
El dinar de Nadal

Aquest Nadal el passarem a París, del 24 de desembre fins al dia de Reis

No és admissible Nadals (en plural) en aquest context.
Incorrecte: Aquest any encara no sé què faré pels Nadals
Correcte: Aquest any encara no sé què faré per Nadal
La forma Nadals és correcta si fa referència a diferents anys:
Va venir a casa tres Nadals seguits
(és a dir, el Nadal de tres anys consecutius)

El terme Nadal va sovint sense article (Ens veurem per Nadal). Però porta sempre article quan està determinat (el Nadal de l'any passat / la gran nevada del Nadal del 1962 / el Nadal solidari de la parròquia del Gornal) i sol portar-ne també quan fa de subjecte o complement directe (amb un valor conceptual més que no pas temporal): No m'agrada el Nadal / Cal repensar el Nadal, etc.

Valoració:4menosmas
Per Tià, fa mes de 7 anys

Nadal no du mai article:

"Nadal és una festa de pau". "Enguany Nadal ha plogut molt", etc.

MI "eL Nadal". No ho diu ningú.

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente