muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
15°

Fer poca vasa

Segons el DCVB a Mallorca i Menorca, el normatiu basa, la consonant inicial es pronuncia labiodental – vaja, v, en comptes de b- . També el mateix diccionari recull una frase feta: fer vasa, que defineix com tenir molta d'importància, fer un paper molt rellevant. Ho dèiem la setmana passada quan ens referíem a la poca incidència que tenia el PP de les Balears a Madrid. Ara s'ha demostrat una vegada més. (Dubt que si els diputats estatals fossin del PSOE i manàs aquest partit, a Madrid, fessin millor paper). Deia suara que s'ha demostrat una vegada més la poca vasa que fan els nostres representants a Madrid i també la sucursaleta illenca. Em referesc a la nova retallada que ha preparat el Ministeri de Foment per als ciutadans de les Illes pel que fa al descompte de resident.

Tot i que ho venen com una cosa que afectarà molt poca gent de forma individual jo no ho veig tan clar. Sobretot, quan un sac comença a esqueixar-se – si val el símil rústic- la cosa més normal és que aviat el xap es faci més gros. Ara han pegat una espipellada de no res, diuen. Aviat pegaran queixalada fins al moll de l'os, que també faran veure que no ha estat res.

No entraré en detalls sobre els greuges que suposa mantenir AVEs o aeroports totalment deficitaris. No som economista i no maneig totes les dades que caldria tenir a l'abast. Simplement, analitzaré una mica la informació que m'ha arribat per la premsa.

Diuen que el que bonificaran serà el 50% del preu mitjà del cost del bitllet. Segons sembla, les companyies aèries passaran el llistat de preus al Ministeri i aquest en farà la mitjana. Sobre el paper sembla clar. Ara bé, jo no crec que sigui just. La mitjana es deu treure tenint compte tots els trajectes i, com bé sabem els preus varien. Així, els caps de setmana són molt més cars que entre setmana. Per altra banda les companyies aèries saben bé quan hi ha més disponibilitat de trànsit aeri: ponts, festes escolars, vacances de Pasqua i Nadal, etc. I també saben quan hi ha un esdeveniment que hi poden anar molts d'illencs. M'hi he trobat algunes vegades en els meus trajectes a València. Diumenge passat, per exemple, no hi hauria pogut viatjar. Motiu? El Gran Premi de les motos. També m'ha passat si hi ha hagut la marató, les Falles o qualsevol esdeveniment una mica gros. Pot passar i, si no anam vius passarà, que quan els illencs tenguem més disponibilitat per viatjar o més necessitat – encara que sigui per lleure- els bitllets superin la mitjana bonificable que el Ministeri haurà fixat i ens haurem de sucar més la butxaca. Hi ha una altra variable: no totes les companyies tenen la mateixa tarifa. Agafaran com a referència les mes cares  o les de low cost? I també sabem que hi ha vols barats – o millor dit, no tan cars- però que tenen un horari intempestiu. Seran tenguts en compte aquests també a l'hora de fer el preu mitjà? I què passarà si has de viatjar urgentment – un denou familiar, per exemple-, has de pagar el bitllet a preu de canari jove? Què passarà quan les companyies aèries, quan el ministeri hagi ja establert el preu mitjà, apugin les tarifes aprofitant qualsevol excusa -apujada del preu dels carburants-? En aquest darrer cas, el Ministeri de Foment revisarà la quantitat màxima bonificable? I què passarà amb els bitllets que no arribin al preu mitja? Rebran tota la bonificació possible? No serà una excusa perquè els companyies apugin els bitllets més econòmics? Fa uns anys les companyies navilieres – després d'haver-se fet la competència- decidiren pactar els preus i, com conseqüència els trajectes es varen encarir, podrà passar el mateix amb les aerolínies?

Què hi han dit el diputats del PP Balear? O els empresaris turístics – que a vegades no sé si nón el mateix paquet-? No hi haurà una hecatombe semblant a l'ecotaxa? Evidentment, vull recordar que els  impostos dels illencs –entre els quals hi ha les taxes aeroportuàries que pagam- serveixen per finançar aeroports deficitaris o quilòmetres de vies d'AVE que, el rendiment que donen, sols no basta per pagar el que consta el manteniment de les línies. Ara bé són doblers que no es veuen. Retallar “privilegis” als suposadament “privilegiats” això sí que dona vots i fa vasa. I sempre reben els mateixos. Els que pagam. Si volen perseguir el frau, que potser n'hi ha hagut,- la fiscalia reclama més de 30 milions a Globalia (Air Europa) per frau en els descomptes de resident (sembla que facturaven a Foment no el que realment cobraven als usuaris sinó el 50% de la tarifa més cara) que el persegueixin i fort, però que no ens facin pagar justos per pecadors.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unaperaqui, fa mes de 6 anys

Me sembla tan obvi que quasi me fa ràbia haver d'insistir tant en el tema perquè la gent se n'adoni, però també és obvi que, entre la gent que no ho veu i la gent que no vol que això es vegi (i que no vol que es normalitzi el parlar-ne i l'entendre que des de Madrid no faran mai una política que ens sigui favorable), tenim feina. Sobretot tenim feina si volem algun dia ser com la gent normal, amb representants públics electes que se n'ocupen del seu benestar (del de la gent, vull dir, que del seu propi ja hem vist que si que en saben), enlloc de tenir la sensació de que hem de lluitar sempre pels nostres drets.

Valoració:6menosmas
Per segur, fa mes de 6 anys

Mes o manco lo que fa aquest "pantallazo". I molts de voltros.

Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente