algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 13.97°
17°

Una falsa disjuntiva

Des de fa un cert temps i sobretot durant la inacabable marató de processos electorals que patim des de fa dos anys, alguns partits i grups polítics, sindicats, entitats del tercer sector i organitzacions cíviques de l’àmbit de les nacions no castellanes de l’estat espanyol defensen la necessitat de prioritzar políticament una solució a la problemàtica social per damunt de la recuperació de la sobirania nacional.

Aquesta és una falsa disjuntiva. La solució definitiva dels problemes socials a casa nostra no serà possible sense la recuperació de la plena sobirania. Mai no rebrem un tracte econòmic i fiscal just i equitatiu per part del govern espanyol, perquè, com que el finançament autonòmic és un sistema de suma zero, haurien de sostreure recursos que ara destinen a altres territoris. Aquests territoris són molt més importants per a ells que el nostre, tant pel que fa a la vessant electoral com a la nacional (la seva).

Alguns partits d’esquerres no supeditats a obediència estatal, com Iniciativa o el grup d’Ada Colau a Catalunya i Compromís al País Valencià, han sucumbit al parany intel·lectual d’aquesta línia de pensament i s’han aliat amb Podemos per presentar-se a les eleccions generals espanyoles. Els resultats del passat 20 de desembre semblaven donar-los  la raó. Varen guanyar a Catalunya i a València quedaren segons molt a prop del PP. Però no pogueren constituir grups parlamentaris propis, els hi ho impediren els gran partits espanyols i Ciutadans, en l’enèsima demostració de la seva absoluta manca de voluntat d’acceptar la diversitat nacional de l’estat espanyol.

A les Illes Balears, Més també s’ha sumat a Podemos per a les eleccions del proper 26 de juny. És possible que les proclames de Podemos de reconeixement de la plurinacionalitat de l’estat espanyol i del dret a decidir d’aquestes nacions siguin sinceres, però no tenen, ni és previsible que aconsegueixin, la força necessària per vèncer l’oposició aferrissada de PP, PSOE i Ciutadans. L’aliança amb Podemos d’aquestes forces sobiranistes catalanes, valencianes i balears, en canvi, pot tenir un efecte demolidor per al nostre àmbit nacional, en desactivar-se la lluita per la recuperació de la nostra sobirania i endormiscar-se amb la quimera d’una anhelada però inabastable versió amable i respectuosa de l’estat espanyol. Fa un any i mig Damià Pons va escriure al diari Ara un article premonitori, la frase final del qual ho explica molt millor del que jo ho podria fer:

“Podemos també farà contribucions negatives: reforçarà el provincianisme polític i crearà altra volta entre determinats sectors ideològics el miratge que l’Estat espanyol pot ser un projecte atractiu i confortable, fet que la història, passada i present, ha demostrat de sobres que no és possible”.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Margalida, fa mes de 7 anys

Això diu aquesta dona, que Ada Colau i Iniciativa per Catalunya no estan supeditats a Madrid, no hi estic d'acord. Hi han estat sempre, el que passa és que el procés independentista de Catalunya els ha obligat a moure peça. Jo fris que guanyi Podemos perquè quan Podemos guanyi tots aquests progressistes acabaran de completar el ridícul que ja fan ara.

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente