algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Toñi Barrera

Antònia Barrera, na Toñi, és una treballadora d'hotel de Lloret de Mar, cambrera de pís com altres milers de treballadores illenques del sector. Arran d'una entrevista que va concedir al company Ernest Cañada i el portal sobre recerca i desenvolupament al món del turisme, Albasud, va ser sancionada i expedientada per la seva empresa.

A pesar que no va dir ni de quin hotel ni de quina cadena es tractava, no va agradar que parlàs de les pèssimes condicions laborals a les quals estan sotmeses moltíssimes dones com ella a un sector que en els darrers anys ha incrementat exponencialment els seus guanys. Jo crec que tampoc no va agradar que s'entrevistàs una treballadora que malgrat l'anonimat, representa les condicions de vida i feina de moltes milers més en aquest país: els únics que tenen dret a veu, i poden gaudir d'altaveus, són els cappares del turisme, o en el millor dels casos algun dels seus sequaços.

Ja fa mesos em feia ressò de l'estudi promogut per la xarxa de sindicats latinoamericans Rel-UITA sobre les condicions de feina al sector hoteler i de com l'explotació laboral a les nostres Illes servia de referència per remoure consciències a tercers països que suposadament estan pitjors que nosaltres, que som una potència turística mundial (o això es diu). El pecat de na Toñi, que a més a més és delegada sindical, ha estat no callar, i alçant la seva veu ha defensat no sols la seva dignitat, sinó la de tot un col·lectiu on massa sovint, qui guanya és la por i qui la imposa.

Acusar els sindicats (que com tothom, han comès errors) de ser còmplices d'aquesta situació i de l'increment de la precarietat al sector és un recurs fàcil i tremendament injust de qui no és capaç de veure que la democràcia, després de 40 anys de la mort del dictador, encara no ha arribat a moltes (i grans) empreses del sector turístic, on en la pràctica està prohibit apuntar-se a un sindicat. Sí, aquí, al cor del turisme que és Mallorca. En parlarem, seriosament, algun dia, d'això?

Per això el gest de na Toñi i d'altres «Kellys> (el malnom amb què s'identifica a les xarxes el col·lectiu de cambreres de pis) mereix tot el nostre reconeixement i tota la nostra solidaritat, i que totes ens facem ressò d'unes injustícies que sustenten un model de desenvolupament econòmic i turístic amb greus desequilibris que han de ser corregits per totes les vies i amb totes les eines possibles, també des del terreny de les polítiques públiques. Ja sigui amb campanyes contra l'explotació laboral o amb nous imposts sobre el turisme com el que es va presentar ahir. Però sempre tenint present que la immensitat del poder del lobby turístico-hoteler només pot ser compensada amb la complicitat entre tots aquells grups i col·lectius que defensam un turisme al servei de la terra i de la prosperitat compartida.  

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Miquel Àngel, fa mes de 8 anys

Benvolguda Senyora Margalida;
Amb el degut respecte, trob que tan sols el fet de dubtar de l'honestetat del Senyor Abril demostra el poc coneixement que té de la seva capacitat i de la seva pretesa revolució. Un polític que du tota la seva vida enfrontant-se a la injustícia social dins d'un grup minoritari, gairebé sense mitjans, defensant els drets dels més desfavorits lluitant contra les imposicions conservadores que pretenen la continuitat d'un sistema que afavoreix als més rics i que defensen les privatitzacions dels sistemes de salut i l'educació, drets aconseguits per tots els treballadors i que uns pocs volen fer seus, defensant colectius a qui no escolten, pretenent la igualtat, una persona coneixedora del que pateix la gent i propera als seus problemes.. Que pretèn que tots poguem aportar amb referència al que tenim..
Pel que fa a les inspeccions laborals és ben sabut com funcionen les empreses i la seva inspecció i això pasa amb tots els governs encara que no crec q sigui per la voluntat de "n'Abril" que es faci de manera errònia.
Dubtar de la visió progressista que pugui tenir "n'Abril" o de la seva revolució és estar cec davant una persona que porta tota la seva vida realitzant vertaderes proeses com fer que els més desfavorits puguin gaudir d'una vida normal, lluitant exposant-se contínuament als més poderosos amb una conciència global que altres no ténen i pretenen obviar o manipular al seu gust. Dubtar de la revolució o l'aportació de progrés que desenvolupa el Senyor Abril demostra la desconeixença de la seva trajectòria la qual és tal com personalment consider una de les trajectòries més brillants de la política a les illes balears de la qual tots els polítics n'haurien d'estar agraïts i tenir com a exemple de polític vocacional i no com a polític que només mira pels seus interessos o pels d'uns altres.

Valoració:0menosmas
Per Margalida, fa mes de 8 anys

Menys teories i més pràctica, Abril. A veure quan seràs capaç de fer aquesta revolució que prediques ja fa molts anys. Ja sabem que aquests inspectors de treball que deis que heu posat, abans d'anar a fer les inspeccions avisen els empresaris. El fet que el teu govern "de progrés" hagi anunciat que han contractat una dotzena d'inspectors ja és premonitori del que passarà.

Valoració:-2menosmas
Per Eulalia Corralero, fa mes de 8 anys

Es importante que los sindicatos mayoritarios den la cara y estén a la altura .O habrá que hacer un sindicato de KELLYS .

Valoració:2menosmas
Per Joan L., fa mes de 8 anys

Estic d'acord, és clar, excepte en la defensa que fa vostè dels sindicats, aquests absents allà on més se'ls necessita.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente