algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
17°

Catalunya: colpisme vs democràcia

Més enllà de greuges històrics o qüestions identitàries, hom coincideix en situar la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya, la seu de la sobirania popular dels catalans i catalanes, el 2010, com el punt de partida de l'actual «procés» sobiranista. En aquell moment es va passar de la tensió «territorial» a una etapa de negacionisme de la realitat catalana per part dels resorts de poder de l'Estat espanyol, independentment de la ideologia dels actors, ja que el discurs de la dreta sobre Espanya ha esdevingut en aquests anys hegemònic i ha impregnat bona part de les esquerres. Abans hi havia la Enciclopedia escolar per recordar-nos durant quaranta anys a les aules allò d'»una, grande y libre», i ara hi ha la caverna mediàtica, que va des de la cadena dels bisbes al progressista «diario independiente de la mañana»: el resultat és el mateix, d'acord amb els fins que es persegueixen.

Aquest negacionisme d'alta intensitat no ha fet més que incrementar la tensió entre l'Estat espanyol i els defensors del dret a decidir del poble de Catalunya, que han mostrat cada vegada amb més força (i alegria) a cada cita, amb cada fita, el desig de canviar-ho tot, començant per les estructures d'estat i els ciments de la pròpia casa. Òbviament, els negats han esdevingut renegats, i el renec, enlloc d'esdevenir lament, ha mudat en lliçó democràtica.

Cada passa del «procés», malgrat les contradiccions conegudes (que no ignorades) ha estat una passa endavant en termes democràtics, i així hauria de ser reconegut des d'una posició no ja d'esquerres sinó simplement això: democràtica. Cada decisió en contra, cada negació decretada, ha implicat una passa enrere per als defensors d'una Espanya rància que ja no té altre recurs que el colpisme. Colpisme legal, però del tot il·legítim des d'un punt de vista democràtic.

Exemples de colpisme? Només en citaré dos, tots dos d'aquesta prolífica primera setmana de setembre, dies abans del 11S i el 27S: primer, el projecte del PP de reforma «express» de la Llei del Tribunal Constitucional perquè aquest suspengui ni més ni manco que a aquells governs autonòmics que es «botin» la llei, per molt que la llei sigui injusta, o vagi contra la voluntat popular. Segon, les declaracions del ministre de la guerra i venedor d'armes, el Sr. Morenés, qui ens ha fet sebre que l'exèrcit no haurà d'intervenir «si es respecten les lleis». De jutjat de guàrdia...

Un colpisme que amenaça els catalans i catalanes que no es vulguin limitar a seguir el guió pre-establert, però que atempta també contra la nostra dignitat en tant que ciutadans i ciutadanes lliures, defensors de la democràcia i habitants d'una terra històricament pitjor tractada que Catalunya a pesar que ens l'estimam per tot allò que hi compartim. De fet, són el negacionisme i el golpisme que tants vots sembla generar a la Meseta que han atorgat aquest caràcter plebiscitari i decisori de les eleccions del 27S: era l'única opció possible, a pesar d'Artur Mas.

Sembla que la sobirania, apart de ser una eina útil per construir una nova política, una nova democràcia i un nou país, posa nirviós a més d'un. I aquests dies n'hi haurà i molts, de nirvis.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Premsa seriosa, fa mes de 8 anys

La Comissió Europea evita de pronunciar-se sobre Catalunya
El País manipula unes declaracions del portaveu de la Comissió Europea

El portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ha respost aquest matí la pregunta d’un periodista d’El País, Claudi Pérez, que li ha demanat si la posició de la presidència actual de la CE, amb Jean-Claude Juncker, sobre la permanència a la UE d’una regió que s’independitzi d’un estat membre havia variat respecte de la posició fixada el 2004 per Romano Prodi. El periodista no ha esmentat Catalunya en cap moment ni ha relacionat la pregunta amb Catalunya.
La resposta del portaveu ha estat aquesta: ‘Sí. Ho puc confirmar. Aquesta continua essent la posició del president Juncker.’ Tot seguit, el periodista d’El País li ha demanat si això volia dir que en quedava fora immediatament, novament sense esmentar en cap moment Catalunya. I Schinas ha dit: ‘Puc confirmar la posició del president. La Comissió Europea manté allò que va establir el president Prodi l’any 2004. Ell va declarar unes quantes vegades que si una part d’un estat membre deixava de ser-ne part, perquè s’independitzava, els tractats ja no s’aplicarien en aquell territori. I el nou territori independent es convertiria en un tercer estat. I que podria demanar l’ingrés a la UE. Aquesta és la posició que la Comissió tenia el 2004, és la posició que Juncker va recordar durant la campanya i la posició en què creu avui.’
Després d’aquesta explicació del portaveu, el corresponsal de TV3 a Brussel·les, Francesc Serra, li ha demanat: ‘Aquesta anàlisi legal i oficial ha estat demanada per cap estat membre?’ I Schinas ha respost: ‘Aquesta és la posició que la Comissió ha expressat unes quantes vegades en resposta a preguntes parlamentàries des de l’any 2004, amb el president Prodi. I confirmo que és la posició del president Juncker.’ Aleshores el corresponsal de TV3 ha insistit: ‘Diverses vegades, anteriorment, portaveus d’aquesta comissió havien dit que perquè la Comissió fes qualsevol anàlisi abans l’havia d’haver demanada un estat. M’agradaria saber si Espanya ha demanat aquesta anàlisi legal o no.’ En aquest moment, el portaveu de la CE, visiblement incòmode, s’ha limitat a dir: ‘La posició de la Comissió Europea l’ha expressada el president. I no vaig més enllà.’
Malgrat que les declaracions del portaveu de la CE han estat aquestes, el diari El País ha manipulat completament la resposta i ha publicat una cita textual inexistent. El titular d’El País és ‘Brussel·les: “Una Catalunya independent sortirà immediatament de la UE”.’ Ha fet això malgrat que Schinas en cap moment no havia pronunciat el nom de Catalunya ni havia respost afirmativament a la pregunta sobre si la hipotètica sortida seria immediata. El periodista d’El País tampoc no ha reflectit en la crònica que quan un altre periodista havia demanat concreció sobre si la UE es referia a Catalunya, el portaveu de la Comissió no havia respost afirmativament.

Valoració:0menosmas
Per Noticias de la prensa seria, fa mes de 8 anys

La Comisión Europea ha insistido este jueves que si una región o una comunidad autónoma de un Estado miembro se declara independiente "estará automáticamente fuera de la Unión Europea". Un portavoz del presidente de la Comisión Europea ha asegurado que Jean-Claude Juncker mantiene la línea marcada por el expresidente Romano Prodi en 2004: "Tras una declaración de independencia sería un tercer país, los tratados no se aplicarían" y esa región "estaría automáticamente fuera de la Unión".

Valoració:1menosmas
Per Jaume, fa mes de 8 anys

Empipat, de cap manera la direcció de dBalears ha de prohibir o censurar els insults dels feixistes, i encara menys si insulten amb noms falsos. Els demòcrates el que hem de fer és argumentar i si nosaltres argumentam i ells insulten, són ells els que se posen en evidència; tot a favor dels que defensam la llibertat amb arguments, per tant.

Valoració:14menosmas
Per Repetitiu i fatigós, fa mes de 8 anys

@Dignitat Abans castellanots que altra cosa, no?

Valoració:10menosmas
Per Francesc, fa mes de 8 anys

Ningú sap què passarà ni com ...i, evidentment, res serà fàcil, però el que ja ha quedat clar és que el dret a l'autodeterminació de Catalunya ha calat en la gent, ...és una idea-força que ha arribat per quedar-se, i que molt, però que molt, hauria de canviar aquesta Espanya, perquè els catalans decidissim (votant, ..és clar!) no exercir-lo. Gràcies pel recolçament del vostre diari i, recordeu, que, quan calgui, us el retornarem ...compartir llengua no és poca cosa, oi?

Valoració:16menosmas
Per Dignitat, fa mes de 8 anys

Balears, valencians, i aragonesos, sempre agermanats contra es feixisme pancatalanista.

Sempre mallorquins! Mai catalufos!

Valoració:-17menosmas
Per Empipat, fa mes de 8 anys

Fins quan la Direcció d'aquest diari permetrà la publicació en les seves pàgines dels repetidíssims i doiuts insults contra els catalans i els catalanistes?

Valoració:14menosmas
Per Mercè, fa mes de 8 anys

Qui posa entrebancs a la legítima independència de Catalunya és també Iniciativa per Catalunya, partit germà del partit d'Abril, Iniciativa Verds. Diu Abril que el procés sobiranista és a pesar d'Artur Mas; i del PSOE no? Ho dic perquè contradictòriament és el PSOE l'aliat de govern balear de Més, el partit que, com el PP, posa també entrebancs al procés sobiranista. Llegir l'article d'Abril fa la sensació que aquest senyor és sobiranista a la força, com si no quedàs altre remei perquè Espanya no dóna més de si mateixa. En fi, com si Abril encara estàs a l'espera d'una solució federalista per tal d'evitar que Catalunya pugui exercir el dret a l'autodeterminació.

Valoració:14menosmas
Per Dignitat, fa mes de 8 anys

Balears, valencians, i aragonesos, sempre agermanats contra es feixisme pancatalanista.

Noltros som mallorquins! Mai catalufos!

Valoració:-21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente