algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

Museus, país i futur

El Museu de Mallorca és, per sort, una icona i una conquesta. Una icona de la identitat i de tot allò que ens explica com a país; però també una conquesta cultural, una mostra més de que la cultura ha de tenir presències significatives i atractives que permetin mostrar als visitants i als experts allò que hem estat i som. En l’arquitectura actual de l’Estat, lamentablement els museus i les biblioteques de referència encara depenen excessivament del Ministerio de Cultura. Després d’un temps, finalment podrem gaudir dels nous espais del Museu de Mallorca que, en paraules del secretari d’Estat, implementarà les seves funcions de centre cultural i estarà més obert a la societat. Imaginam que José Maria Lassalle, representant del Govern de Madrid, pretenia significar que la vocació dels museus és precisament aquesta, esser centres de difusió i de dinamització socioeducativa, molt més que un magatzem de materials més o menys organitzats en sales renovades i preparades per aquesta funció. L’obertura del Museu, des del passat dijous, és una bona notícia pel país, i des d’aquí felicitam els seus promotors, en la mesura que s’ha intentat situar el Museu en el punt de sortida ideal i se l’ha dotat amb els elements imprescindibles per ésser una referència en el mapa de l’oferta cultural de les Illes Balears.

Tanmateix, pel que hem pogut seguir pels mitjans de comunicació, entenem que el que s’ha fet és insuficient, molt lluny del que és imprescindible per tenir un Museu a l’alçada d’allò que necessita el país. Per començar la inversió feta (7.5 milions d’euros) ha estat exclussivament en obra i infraestructura. Estan ben gastats, però hom tem que hi manca encara la part proporcional de la inversió en gestió i en serveis que permetin que aquesta infraestructura obtingui la projecció cultural i la dinamització professional indispensable. El Museu necessita urgentment personal,  modernitzar el seu organigrama, perquè la principal vocació d’un museu és social i cívica, no es pot limitar a la conservació i manteniment en exclusiva. Si volem un país amb futur, si esperam alguna cosa del futur d’aquesta terra, necessitam instruments potents per explicar allò que som i d’on venim. Aquesta part de la inversió correspon al Govern de les Illes Balears, i es realitzarà segons el lloc que ocupi el Museu entre les prioritats per construir un teixit comunitari sa i format.

Em vaig alegrar en veure que les noves autoritats municipals i regionals es feren presents en la inauguració de les noves sales del Museu. Una presència que, en aquest moment, té un alt component simbòlic, sobretot si serveix per prendre el pols de tot allò que resta per fer. A mesura que avanci la legislatura coneixerem el lloc que ocupa el Museu de Mallorca en la consciència de les persones que s’han fet càrrec de conduir el país. Sabren el lloc que ocupen , els museus, en el mapa cultural i acadèmic; el lloc en el mapa social i de la dinamització ciutadana; l’espai entre l’oferta cultural i lúdica. Aquests objectius només es poden cumplir si hi ha una consciència clara de que el Museu és realment un motor transversal per guanyar el futur, com manifestà la Presidenta de la Comunitat. Desitjam que sigui així, però perquè aquest somni es converteixi en realitat s’haurà de treballar a fons, amb els agents culturals, amb els agents socials i, sobretot, amb el sector turístic. Amb els representants d’aquest sector s’hauria de parlar a fons i amb contundència de les qüestions que permetin créixer el país, temes que no sempre tenen relació amb imposts ni amb controls, sinó amb la qualitat del producte que oferim i amb l’exigència moral del país. Servidor ha posat el rellotge en funcionament i anirà comprovant, de tant en tant, com avancen les busques d’aquest rellotge que funciona amb l’energia de la cultura.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.