algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

Treball precari

De l’economia d’explotació a l’economia productiva, del treball precari al treball digne

Estam davant una situació d’emergència social. Vivim en un sistema econòmic que està arribant al col·lapse, on les grans fortunes són de cada vegada més grans i les classes populars pateixen unes condicions de vida més precàries i l’explotació econòmica, tant dins com fora del mercat laboral.

Les dades parlen per elles mateixes: precarietat i explotació, atur i pobresa; 50.000 persones que cerquen feina a Palma; el 86% dels contractes són temporals i de molt poca durada. El 50% dels joves estan a l’atur, expulsats del mercat laboral i alguns fins i tot de la nostra terra. I la meitat de la gent sense feina no té cap ingrés. Tot això gràcies a un model basat en l’especulació urbanística, en el turisme massificat i en la destrucció del patrimoni històric i natural.

És evident que calen polítiques econòmiques que defineixin democràticament quina economia volem. No ho podem deixar aquesta decisió en mans dels especuladors ni de les grans empreses. O feim nosaltres la política econòmica o ens la faran, i sospit que serà en contra de la gent i de la natura.

Cal canviar l'actual model econòmic i construir-ne un altre que generi benestar i felicitat per a totes i feina digna i respectuosa amb el medi. Cal impulsar la transició per passar d’aquest model capitalista, humanament injust i ambientalment depredador, cap a un model d’economia social, democràtica i ecològica.

I com podem iniciar aquest canvi de model? Des dels ajuntaments hi podem fer molt, n'hem de ser propulsors principalment en dues direccions.

En primer lloc, hem de plantar cara a l’economia especulativa: amb una fiscalitat progressiva i verda, pagarà més qui més contamini i més tengui, com les grans superfícies; implantarem una taxa de reinversió turística; limitarem el nombre d’allotjaments turístics al Centre; evitarem la concentració d’activitats econòmiques amb efectes negatius potencials, com ara els bars i terrasses;...

En segon lloc, cal fer un esforç per potenciar l’economia local: reforçar la feina de PalmaActiva en la inserció laboral i la formació professional; incrementar les ajudes i els plans formatius a la creació i consolidació d’empreses, especialment les cooperatives i les que tenguin una alta responsabilitat social i ambiental; donar incentius als sectors verds, com la rehabilitació d’habitatges i les energies renovables; promoure l’economia creativa, d’innovació i de cultura; fomentar el turisme cultural; introduir clàusules socials i ambientals a la contractació pública; promoure el consum responsable; i participar en projectes de banca ètica. 

En suma, cal engegar el canvi i la transformació que mereix i reclama la nostra societat. I l'Ajuntament de Palma, com a institució més propera als ciutadans, hi té molt a dir. Estam preparades per construir entre totes aquest canvi!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per t. c.a., fa mes de 9 anys

Joan Capo, el femeni es generic. Les persones, la gent son femenines. No fotem amb tant llenguange masclista-disculpa la falta d-accens, no me funciona la tecla-

Valoració:2menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 9 anys

Al cos de l'escrit: els joves ( 5 línia), els especuladors (10), als ciutadans (30), tots entenem que també et refereixes a les joves, les especuladores i les ciutadanes.
Perquè posar totes (12), preparades (30) i totes (31)?
No mereixem benestar i felicitat tots?
No estam preparats tots?
No maltractem la llengua, si us plau!

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente