algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
17°

Ara (i sempre) és l'hora!

6408
Moment de la intervenció. | Miquel Àngel Tortell

Les Illes Balears i Pitiüses no commemoren enguany el tricentenari d’aquest 11 de setembre de 2014, perquè Mallorca va ser el darrer bastió en l’enfrontament de la Nació Catalana contra Felip V i va resistir fins el dia 11 de juliol de 1715 sota el comandament de Josep Antoni de Rubí, el qui havia estat capità de la Coronela de Barcelona i que, amb 400 homes, va crear la de Palma, amb el mateix objectiu Donec perficiam (fins a reeixir!). Des d’ara mateix, ens cal emplaçar-vos a assistir als actes que s’organitzaran, tal com molts d’illencs som aquí avui vespre per fer-vos costat com vàrem fer ja fa 300 anys! En aquest Fossar de les Moreres, s’hi enterraren centenars de valencians, eivissencs i mallorquins que moriren en la defensa de Barcelona.

Llegim arreu aquests dies que “ara és l’hora!” i certament ho és, però no per “l’ara”, sinó perquè sempre és l’hora. Va ser l’hora de la Germania de València i de Mallorca, la dels Segadors, la dels Angelets de la Terra, la dels Maulets... Aquelles lluites i aquells somnis, a favor de la Llibertat i de la Justícia, són els mateixos que compartim nosaltres i que hem de llegar als nostres fills, d’avui enllà, des d’aquesta pàtria nostra catalana que, com va dir Joan Oliver, Pere Quart, per petita la somiava completa! Sí, “ara és l’hora!”, com ahir, com avui, com demà... Els fatalistes desmoralitzadors que criden “o ara o mai” obliden que, si ara veuen i viuen el privilegi d’assolir aquells vells somnis de Justícia i de Llibertat, és precisament perquè, abans d’ells, abans de tots nosaltres, l’esforç dels qui ens precediren en la lluita va obrir-nos el camí per assolir aquells somnis. Ja hem entrat dins de la fase del punt sense retorn. Res d’ara o mai, doncs! Ara i sempre!

Memòria, honor i homenatge als Agermanats, al Angelets de la Terra, als Segadors, als Maulets... Reconeixement públic a Bac de Roda, el General Moragues, Enric Prat de la Riba, Josep Miquel Guàrdia, Antoni Gaudí, Joan Salvat Papasseït, Francesc Macià, Emili Darder, Josep Maria Batista i Roca, Pompeu Fabra, Pere Capellà, Pere Oliver i Domenge, Joan Ballester, Manuel Sanchis Guarner, Carles Muñoz Espinalt, Joan Fuster, Maria Mercè Marçal, Francesc Ferrer i Gironès, Ovidi Montllor, Avel·lí Artís-Gener, Guillem Agulló, Josep Maria Llompart, Nadal Batle, Enric Garriga, Miquel Bauçà, Lola Anglada, Ermengol Passola, Lluís Maria Xirinacs, Heribert Barrera... i a tantes de persones anònimes que sabien que el seu moment també era l’hora! Ara és l’hora, perquè abans ja era l’hora!

Permeteu-me que afegeixi un altre nom emblemàtic per personalitzar aquesta crida al record agraït: Guillem d’Efak. Li dec. L’any 1968 va veure proclamar la independència d’Espanya de la seva terra nadiua: la Guinea Equatorial. Quan el vaig entrevistar, víctima d’una malaltia mortal, em va fer un encàrrec que avui he de transmetre: “No la veuré la independència de Catalunya, però que tothom sàpiga que jo hi era; que tothom sàpiga que jo la volia; que tothom sàpiga que jo també la vaig fer un poc!”. Ara és l’hora i com germans: siau qui sou, catalans!

Bartomeu Mestre i Sureda, Balutxo
*Intervenció a l’acte de vigília de l’Onze de Setembre (Memorial 1714).

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Societat dels Mallorquins de Nacionalitat Catalana, fa mes de 9 anys

Ni país valencià, ni país balear, ni país mallorquí, ni país formenterí, ni hòsties en vinagre:
SOCIETAT DELS MALLORQUINS DE NACIONALITAT CATALANA!
Embrió per resistir a Mallorca els primers anys de la República de Catalunya.
Gruix civil creixent davant l'espoli fiscal a què les restes d'espanyistan sotmetran Mallorca i València.
Majoria social a mitjà termini per integrar democràticament Mallorca dins la Holanda del Mediterrani que serà l'emergent i esplendorosa REPÚBLICA DE CATALUNYA.
VISCA MALLORCA LLIURE!
VISCA CATALUNYA LLIURE!
VISCA CATALUNYA SENCERA!

Valoració:15menosmas
Per Balutxo, fa mes de 9 anys

M'acaben de telefonar per fer-me llegir un comentari injuriós i calumniós, emmascarat amb un pseudònim. Com deia el meu padrí: "qui xerra per darrere, xerra amb son cul". No és la primera vegada que els enemics dels qui exposam les coses mostrant cara es dediquen a la difamació. M'han dit de tot. Això sí, sense proves i sense signatures!
Naturalment no seré jo qui acudeixi als tribunals de (in)justícia espanyols, però qualque acció hauria de dur a terme la plataforma que permet aquestes ignomínies.
En mirar-me les mans cada vespre, tinc la immensa satisfacció de comprovar que, encara que buides, les tinc molt netes! No podran dir mai el mateix els qui tiren la pedra i amaguen la mà!

Valoració:22menosmas
Per spainispain, fa mes de 9 anys

Els que realment sou anti mallorquins, sou els que disfressats de mallorquinitat i mallorquinisme, donau suport als qui ens volen anihilar, als que ens volen esborrar les arrels, als que ens volen fer oblidar qui som.
La dictadura que hem patit és la castellana. NO ho oblideu

Valoració:21menosmas
Per undeperaqui, fa mes de 9 anys

jo soc mallorqui que viu a Palma..i tinc que dir que es una vertadera vergonya que a Mallorca hi hagi gentussa renegada i antimallorquina com en bartomeu mestre..que defensa una llengua i una cultura impossades per l´imperialisme feixista català rebutjan la nostra...

Valoració:-34menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 9 anys

Ahir en vaig emocionar amb (el cas dels catalans ) i ara tambè llegint la dedicatoria a Guillem d'Efak, estic segur que ell aurìa dit -segau arran que le palla va cara- que no quedi ni rostoll.
I tambè amb els pares, Guillem Agullò i la mare del jove assasinat per un grup de fatxas de ultradreta.
Crec que es d'agrair el record dels qui no i son.
Salut per poder voura lo que desitjam, amb tù Balutxo.

Valoració:30menosmas
Per Antelm, fa mes de 9 anys

Molt be Bolutxo. Endevant PPCC. INDEPENDÈNCIA

Valoració:26menosmas
Per Enric, fa mes de 9 anys

..jo soc mallorqui que viu a Barcelona..i tinc que dir que es una vertadera llàstima que a Mallorca no hi hagi mes gent com en Bartomeu Mestre..que defensa la nostra cultura i llengüa sensa rebutjar, com fan altres, la de aquests mateixos que rebutjan la nostra...

Valoració:36menosmas
Per Isabel, fa mes de 9 anys

Molt bon discurs el de Bartomeu Mestre. Molt encertat. Sempre llegeixo el que escriu perquè el trobo un home molt culte i que estima la seva terra i la seva cultura, respectant la dels altres. Sóc una catalana que tinc molts amics a Mallorca i quan hi vinc no em trobo gens estranya. Sento dites populars que sentia dir als meus avis, aquí a Barcelona i tinc clar que som germans. Ens calen gent com ell i com tots els que ha anomenat , que lluitin per les nostres llibertats.

Valoració:38menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente